Review

SÜRÜCÜSÜZ TAŞITLAR VE PAYLAŞIMLI KULLANIMININ KENTSEL ALANDA OTOPARK VE ARAZİ KULLANIMLARI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Volume: 4 Number: 1 June 30, 2023
EN TR

SÜRÜCÜSÜZ TAŞITLAR VE PAYLAŞIMLI KULLANIMININ KENTSEL ALANDA OTOPARK VE ARAZİ KULLANIMLARI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Abstract

Sürücüsüz taşıtlar ve paylaşımlı kullanımları üzerine yapılan son çalışmalar bu teknolojinin trafik, maliyet ve çevresel etkilerini araştırmış olsa da özellikle bu taşıtların otopark talebini azaltarak kentsel arazi kullanımları üzerindeki etkisi ile kentsel mekânı ve kent formlarını nasıl değiştirebileceği hakkında çok az şey bilinmektedir. Sürücüsüz taşıtlar bilgisayar tarafından kontrol edilirler, yolcuları bir noktadan alıp başka bir noktaya bırakabilir ve daha sonra uzak lokasyonlardan park yeri seçebilirler. Kendi kendine park etmenin birçok avantajı bulunmasının yanı sıra bunun insan sürücülerden farklı otopark talebi yaratacağı da öngörülmektedir. Bu çalışmada literatürde yer alan simülasyon ve modelleme temelli çalışmalardan yola çıkarak sürücüsüz taşıtlar ve paylaşımlı kullanımının otopark arz ve talebini nasıl etkileyeceği ve buna bağlı olarak değişen arazi kullanımının kente olası etkileri değerlendirilmiştir. Çalışma bulgularına göre sürücüsüz taşıtların paylaşıldığında otopark talebini azaltabileceği, mevcut otopark alanlarının daha verimli kullanılmasını sağlayabileceği, buna bağlı olarak kent merkezinde otopark alanlarının ve yol kenarı parklanmasının azalabileceği beklenebilir. Böylelikle yeni alan bulmanın zor olduğu ve rantın yüksek olduğu kent merkezlerinde kazanılan yeni alanların, sosyal ve rekreasyon gibi kullanımlar için ayrılarak kentlilerin yaşam kalitesinin iyileştirilmesi için değerlendirilebileceği söylenebilir. Ayrıca kentlilere daha adil ve eşit bir ulaşım imkânı ve daha erişilebilir kentler sunulabilir. Ancak doğru politikalar izlenmediğinde talebin kışkırtılarak kent merkezinde sıkışıklığa neden olabileceği, daha yoğun kent merkezlerine yol açabileceği, kentsel saçaklanmayı tetikleyebileceği ve bu sebeple yerleşime açılmamış doğal alanların tahribine ve kentlilere yüklenen yeni altyapı maliyetleri sonucunu doğurabileceği de düşünülmektedir.

Keywords

Sürücüsüz taşıtlar, Otopark kullanımı, Paylaşımlı araçlar, Kentsel ulaşım, Kentsel arazi kullanımı

References

  1. Alessandrini, A., Campagna, A., Delle Site, P., Filippi, F. ve Persian, L. (2015). Automated vehicles and the rethinking of mobility and cities. Transportation Research Procedia, 5, 145–160. https://doi.org/10.1016/j.trpro.2015.01.002.
  2. Anderson, J. M., Kalra, N., Stanley, K. D., Sorensen, P., Samaras, C. ve Oluwatola, O. A. (2014). Autonomous Vehicle Technology. A guide for policymakers. Rand Corporation, Santa Monica. Web adresinden 2 Haziran 2022 tarihinde erişildi: https://www.rand.org/pubs/research_reports/RR443-2.html.
  3. Begg, D. (2014). A 2050 Vision for London: What Are the Implications of Driverless Transport? Web adresinden 18 Mayıs 2022 tarihinde erişildi: http://www.transporttimes.co.uk/Admin/uploads/64165-Transport-Times_A-2050-Vision-for-London_AW-WEB-READY.pdf
  4. Ben-Joseph, E. (2012). ReThinking a lot: The design and culture of parking. Cambridge, MA: MIT Press.
  5. Bertoncello, M. ve Wee, D. (2015). Ten ways autonomous driving could redefine the automotive world. Newyork: McKinsey ve Company, Web adresinden 10 Mayıs 2022 tarihinde erişildi: https://www.mckinsey.com/industries/automotive-and-assembly/our-insights/ten-ways-autonomous-driving-could-redefine-the-automotive-world
  6. Bischoff, J. ve Maciejewski, M. (2016). Autonomous Taxicabs in Berlin – A Spatiotemporal Analysis of Service Performance. Transportation Research Procedia, 19, 176–186. https://doi.org/10.1016/j.trpro.2016.12.078
  7. Burns, L. D., Jordan, W. C. ve Scarborough, B. A. (2013). Transforming personal mobility. Technical Report. The Earth Institute, Columbia University.
  8. Capp, J. ve Litkouhi, B. (2014). The rise of the crash-proof car: When cars won’t let drivers make mistakes, crashes may become a thing of the past. IEEE Spectrum, 51(5), 32–37. https://doi.org/10.1109/MSPEC.2014.6808459
  9. Chester, M. ve Horvath, A. (2009). A. Life-Cycle Energy and Emissions Inventories for Motorcycles, Diesel Automobiles, School Buses, Electric Buses, Chicago Rail, and New York City Rail (No. UCB-ITS-VWP-2009-2). University of California: Berkeley, CA, USA.
  10. Chester, M., Horvath, A. ve Madanat, S. (2010). Parking infrastructure: Energy, emissions, and automobile life-cycle environmental accounting. Environmental Research Letters, 5(3), 1-8.
APA
Ulu, İ. M., & Erdin, H. E. (2023). SÜRÜCÜSÜZ TAŞITLAR VE PAYLAŞIMLI KULLANIMININ KENTSEL ALANDA OTOPARK VE ARAZİ KULLANIMLARI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ. EKSEN Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dergisi, 4(1), 189-202. https://doi.org/10.58317/eksen.1185751
AMA
1.Ulu İM, Erdin HE. SÜRÜCÜSÜZ TAŞITLAR VE PAYLAŞIMLI KULLANIMININ KENTSEL ALANDA OTOPARK VE ARAZİ KULLANIMLARI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ. EKSEN Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dergisi. 2023;4(1):189-202. doi:10.58317/eksen.1185751
Chicago
Ulu, İrem Merve, and Hilmi Evren Erdin. 2023. “SÜRÜCÜSÜZ TAŞITLAR VE PAYLAŞIMLI KULLANIMININ KENTSEL ALANDA OTOPARK VE ARAZİ KULLANIMLARI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ”. EKSEN Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dergisi 4 (1): 189-202. https://doi.org/10.58317/eksen.1185751.
EndNote
Ulu İM, Erdin HE (June 1, 2023) SÜRÜCÜSÜZ TAŞITLAR VE PAYLAŞIMLI KULLANIMININ KENTSEL ALANDA OTOPARK VE ARAZİ KULLANIMLARI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ. EKSEN Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dergisi 4 1 189–202.
IEEE
[1]İ. M. Ulu and H. E. Erdin, “SÜRÜCÜSÜZ TAŞITLAR VE PAYLAŞIMLI KULLANIMININ KENTSEL ALANDA OTOPARK VE ARAZİ KULLANIMLARI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ”, EKSEN Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dergisi, vol. 4, no. 1, pp. 189–202, June 2023, doi: 10.58317/eksen.1185751.
ISNAD
Ulu, İrem Merve - Erdin, Hilmi Evren. “SÜRÜCÜSÜZ TAŞITLAR VE PAYLAŞIMLI KULLANIMININ KENTSEL ALANDA OTOPARK VE ARAZİ KULLANIMLARI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ”. EKSEN Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dergisi 4/1 (June 1, 2023): 189-202. https://doi.org/10.58317/eksen.1185751.
JAMA
1.Ulu İM, Erdin HE. SÜRÜCÜSÜZ TAŞITLAR VE PAYLAŞIMLI KULLANIMININ KENTSEL ALANDA OTOPARK VE ARAZİ KULLANIMLARI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ. EKSEN Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dergisi. 2023;4:189–202.
MLA
Ulu, İrem Merve, and Hilmi Evren Erdin. “SÜRÜCÜSÜZ TAŞITLAR VE PAYLAŞIMLI KULLANIMININ KENTSEL ALANDA OTOPARK VE ARAZİ KULLANIMLARI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ”. EKSEN Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dergisi, vol. 4, no. 1, June 2023, pp. 189-02, doi:10.58317/eksen.1185751.
Vancouver
1.İrem Merve Ulu, Hilmi Evren Erdin. SÜRÜCÜSÜZ TAŞITLAR VE PAYLAŞIMLI KULLANIMININ KENTSEL ALANDA OTOPARK VE ARAZİ KULLANIMLARI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ. EKSEN Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dergisi. 2023 Jun. 1;4(1):189-202. doi:10.58317/eksen.1185751