BibTex RIS Cite

Plant viruses transmitted by mites

Year 2011, Volume: 1 Issue: 1, 49 - 65, 25.04.2011
https://izlik.org/JA24YK23HG

Abstract

Mites cause both direct damage to many plants by sucking plant sap and indirect damage as vectors of virus. Especially many mite species of Eriophyidae, Tetrancyhidae and Tenuipalpidae play important role in transmission of plant viruses. But vector capacity of Tetranychidae species is rather weak because of their the toxic saliva injected into the tissue during feeding may kill the cells. Species of Eriophyidae are more effective to virus transmission because of being dependent of plant tissue, have to keep the plant alive.

Akarlar ile taşınan bitki patojeni virüsler

Year 2011, Volume: 1 Issue: 1, 49 - 65, 25.04.2011
https://izlik.org/JA24YK23HG

Abstract

Akarlar birçok bitkide, bitki özsuyunu emerek doğrudan zarar meydana getirdikleri gibi virüs vektörü olarak da dolaylı yoldan zarar oluşturmaktadırlar. Özellikle, Eriophyidae, Tetrancyhidae ve Tenuipalpidae familyalarına ait pek çok akar türü bitki virüslerinin taşınmasında önemli rol oynarlar. Fakat Tetranychidae familyasına ait bireyler beslenme sonucu salgıladıkları toksik madde nedeniyle hücreleri öldürdükleri için vektörlük yapma kapasiteleri oldukça düşüktür. Eriophyidae familyası türleri ise, konukçu ya özel olduklarından dolayı beslenme sırasında dokuyu canlı tutmak zorunlulukları nedeni ile virüslerin naklinde daha etkilidirler.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Authors

Mehmet Şevik This is me

Rana Akyazı This is me

Publication Date April 25, 2011
IZ https://izlik.org/JA24YK23HG
Published in Issue Year 2011 Volume: 1 Issue: 1

Cite

APA Şevik, M., & Akyazı, R. (2011). Akarlar ile taşınan bitki patojeni virüsler. Türkiye Entomoloji Bülteni, 1(1), 49-65. https://izlik.org/JA24YK23HG
AMA 1.Şevik M, Akyazı R. Akarlar ile taşınan bitki patojeni virüsler. Türkiye Entomoloji Bülteni. 2011;1(1):49-65. https://izlik.org/JA24YK23HG
Chicago Şevik, Mehmet, and Rana Akyazı. 2011. “Akarlar Ile Taşınan Bitki Patojeni Virüsler”. Türkiye Entomoloji Bülteni 1 (1): 49-65. https://izlik.org/JA24YK23HG.
EndNote Şevik M, Akyazı R (April 1, 2011) Akarlar ile taşınan bitki patojeni virüsler. Türkiye Entomoloji Bülteni 1 1 49–65.
IEEE [1]M. Şevik and R. Akyazı, “Akarlar ile taşınan bitki patojeni virüsler”, Türkiye Entomoloji Bülteni, vol. 1, no. 1, pp. 49–65, Apr. 2011, [Online]. Available: https://izlik.org/JA24YK23HG
ISNAD Şevik, Mehmet - Akyazı, Rana. “Akarlar Ile Taşınan Bitki Patojeni Virüsler”. Türkiye Entomoloji Bülteni 1/1 (April 1, 2011): 49-65. https://izlik.org/JA24YK23HG.
JAMA 1.Şevik M, Akyazı R. Akarlar ile taşınan bitki patojeni virüsler. Türkiye Entomoloji Bülteni. 2011;1:49–65.
MLA Şevik, Mehmet, and Rana Akyazı. “Akarlar Ile Taşınan Bitki Patojeni Virüsler”. Türkiye Entomoloji Bülteni, vol. 1, no. 1, Apr. 2011, pp. 49-65, https://izlik.org/JA24YK23HG.
Vancouver 1.Mehmet Şevik, Rana Akyazı. Akarlar ile taşınan bitki patojeni virüsler. Türkiye Entomoloji Bülteni [Internet]. 2011 Apr. 1;1(1):49-65. Available from: https://izlik.org/JA24YK23HG