Isparta ili park ve süs bitkilerinde zararlı Diaspididae (Hemiptera: Coccoidea) türleri

Volume: 3 Number: 3 April 1, 2014
EN TR

Isparta ili park ve süs bitkilerinde zararlı Diaspididae (Hemiptera: Coccoidea) türleri

Öz

2010–2011 yılları arasında Isparta merkez ve ilçelerinde yapılan bu çalışmada; park ve süs bitkilerinde zararlı olan sertkabuklubit türleri saptanmıştır. Örnekler; park, yol kenarı, izin alınan ev bahçesi, mesire yeri, koruluk, okul bahçesi, mezarlık, botanik parkı, üniversite kampüsü ve hayvanat bahçesi gibi yerlerden alınarak, preparatları yapılmış, fotoğrafları çekilmiş ve teşhisleri yapılmıştır. Teşhisler sonucunda Diaspididae familyasına ait 11 tür saptanmıştır. Bunlar; Acanthomytilus cedricola (Balachowsky & Alkan), Aspidiotus hedericola Leonardi, Carulaspis minima (Signoret), Lepidosaphes ulmi (L.), Leucaspis pini (Hartig), Leucaspis pusilla Löw, Lineaspis striata (Newstead), Dynaspidiotus abieticola (Koroneos), Parlatoria oleae (Colvée), Targionia vitis (Signoret) ve Unaspis euonymi (Comstock) türleridir. Bu çalışma ile Türkiye’de Leucaspis pusilla, Cedrus sp. (Sedir); Lepidosaphes ulmi, Symphoricarpos albus (İnciçalısı) ve Aesculus hippocastanum (Atkestanesi)üzerinde; Carulaspis minima, Juniperus sabina (Sabin ardıcı) ve Cupressocyparis leylandii (Leylandi melez servisi) ve Targionia vitis, Platanus orientalis (Doğu çınarı) üzerinde ilk kez bulunmuştur.

Anahtar Kelimeler

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Ümmügülsüm Küçükçakal This is me

Publication Date

April 1, 2014

Submission Date

August 21, 2013

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2013 Volume: 3 Number: 3

APA
Yaşar, B., & Küçükçakal, Ü. (2014). Isparta ili park ve süs bitkilerinde zararlı Diaspididae (Hemiptera: Coccoidea) türleri. Türkiye Entomoloji Bülteni, 3(3), 161-168. https://izlik.org/JA49FR65XF
AMA
1.Yaşar B, Küçükçakal Ü. Isparta ili park ve süs bitkilerinde zararlı Diaspididae (Hemiptera: Coccoidea) türleri. Türkiye Entomoloji Bülteni. 2014;3(3):161-168. https://izlik.org/JA49FR65XF
Chicago
Yaşar, Bülent, and Ümmügülsüm Küçükçakal. 2014. “Isparta Ili Park Ve Süs Bitkilerinde Zararlı Diaspididae (Hemiptera: Coccoidea) Türleri”. Türkiye Entomoloji Bülteni 3 (3): 161-68. https://izlik.org/JA49FR65XF.
EndNote
Yaşar B, Küçükçakal Ü (April 1, 2014) Isparta ili park ve süs bitkilerinde zararlı Diaspididae (Hemiptera: Coccoidea) türleri. Türkiye Entomoloji Bülteni 3 3 161–168.
IEEE
[1]B. Yaşar and Ü. Küçükçakal, “Isparta ili park ve süs bitkilerinde zararlı Diaspididae (Hemiptera: Coccoidea) türleri”, Türkiye Entomoloji Bülteni, vol. 3, no. 3, pp. 161–168, Apr. 2014, [Online]. Available: https://izlik.org/JA49FR65XF
ISNAD
Yaşar, Bülent - Küçükçakal, Ümmügülsüm. “Isparta Ili Park Ve Süs Bitkilerinde Zararlı Diaspididae (Hemiptera: Coccoidea) Türleri”. Türkiye Entomoloji Bülteni 3/3 (April 1, 2014): 161-168. https://izlik.org/JA49FR65XF.
JAMA
1.Yaşar B, Küçükçakal Ü. Isparta ili park ve süs bitkilerinde zararlı Diaspididae (Hemiptera: Coccoidea) türleri. Türkiye Entomoloji Bülteni. 2014;3:161–168.
MLA
Yaşar, Bülent, and Ümmügülsüm Küçükçakal. “Isparta Ili Park Ve Süs Bitkilerinde Zararlı Diaspididae (Hemiptera: Coccoidea) Türleri”. Türkiye Entomoloji Bülteni, vol. 3, no. 3, Apr. 2014, pp. 161-8, https://izlik.org/JA49FR65XF.
Vancouver
1.Bülent Yaşar, Ümmügülsüm Küçükçakal. Isparta ili park ve süs bitkilerinde zararlı Diaspididae (Hemiptera: Coccoidea) türleri. Türkiye Entomoloji Bülteni [Internet]. 2014 Apr. 1;3(3):161-8. Available from: https://izlik.org/JA49FR65XF