Honeydew is excreted (waste) product of Hemipterans Insect related with Sternorrhyncha and Auchenorrhyncha species. Honeydew is liquid syrup substance. Insect diet changes within insect gut facilities, and produce honeydew which contains a variety of saccharides and oligosaccharides also in some proteins in some species. Honeydew has an important positive and/or negative role in particular ecosystems (insect itself which produce honeydew, plant, soil and other organisims). Honeydew has negative impact on plant health due to the formation of fumagine, otherwise positive effects on the nutrient chain. Many microorganisms, insects (such as ants, honey bees, wasps, parasitoids, predators), snails, birds and even man benefits from honeydew as a food. Therefore, honeydew affects these organisms population density and their relationship with each other and the environment. From ancient time, honeydew has been used as a source of food, in the form of manna or honeydew honey by humans. Honeybees is able to utilize honeydew for producing “honeydew honey, forest honey or pine honey”. This honey is an economically important product and widely consumed by humans.
Ballı madde, Hemiptera takımından genellikle Sternorrhynca olmak üzere, Auchenorrhyncha alttakımına bağlı bazı böcek türlerinin boşaltım (atık) ürünüdür. Şurup kıvamında tatlı bir maddedir. Böcek tarafından emilen bitki özsuyu, sindirim sistemi içinde değiştiğinden, ballı madde, çeşitli sakkaridler ve oligosakkaridler içermektedir. Bazı türlerin ballı maddesinde proteinlerin de olduğu tespit edilmiştir. Ballı madde, ekosistem (salgılayan böcek, bitki, toprak ve diğer canlılar) üzerinde olumlu ve olumsuz çok önemli etkilere sahiptir. Fumajin oluşumu nedeniyle, bitki üzerinde olumsuz etkileri bulunurken, besin döngüsü üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır. Pek çok mikroorganizma, böcekler (karıncalar, balarıları, yaban arıları, parasitoid ve predatörler), kuşlar ve hatta insanlar ballı maddeden besin olarak faydalanmaktadır. Bu nedenle ballı madde, bu canlıların birbiri ve çevresiyle ilişkilerini ve popülasyon yoğunluklarını etkilemektedir. İlk çağlardan beri, insanlar ballı maddeyi bir besin kaynağı olarak, manna ya da salgı balı şeklinde kullanmışlardır. Bal arıları ballı maddeyi toplayarak “Salgı balı, orman balı veya çam balı” üretirler. İnsanlar tarafından severek tüketilen bu bal, ekonomik öneme sahip bir üründür.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Review |
Authors | |
Publication Date | July 24, 2014 |
Published in Issue | Year 2014 Volume: 4 Issue: 2 |