Vee Diyagramından Elde Edilen Puanların Güvenirliğinin Klasik Test Kuramı ve Genellenebilirlik Kuramına Göre İncelenmesi

Volume: 7 Number: 2 December 22, 2016
TR

Vee Diyagramından Elde Edilen Puanların Güvenirliğinin Klasik Test Kuramı ve Genellenebilirlik Kuramına Göre İncelenmesi

Abstract

Araştırmada, vee diyagramından elde edilen puanların güvenirliğinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla araştırmada klasik test kuramı ve genellenebilirlik kuramından yararlanılmıştır. Araştırmada betimsel araştırma modeli kullanılmıştır. Çalışma Niğde ilinde öğrenim gören 32, 7. ve 8. sınıf öğrencisi ile yürütülmüştür. Vee diyagramları puanlama anahtarı kullanılarak puanlanmıştır. KTK’da, Cronbach alfa iç tutarlılık güvenirlik katsayısı; puanlayıcılar arası güvenirlik için Kendall’ın uyu­şum katsayısı (W), G kuramında ise tek değişkenli modelle Ep2 (G) ve Ф (Phi) katsayıları kestirilmiştir.  Croanbach alfa güvenirlik katsayıları birinci puanlayıcı için 0,77, ikinci puanlayıcı için 0,76 ve üçüncü puanlayıcı için 0,76 bulunmuştur. Puanlayıcılar arası uyum ise Kendall’ın uyuşum katsayısı ile belirlenmiş; birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü vee diyagramları için Kendall W katsayısı sırasıyla; 0,959, 0,924, 0,963 ve 0,954 olarak bulunmuştur. Genellenebilirlik kuramı analizinde varyansları ve varyans yüzdelerini hesaplamak amacıyla, tümüyle çaprazlanmış desen uygulanmıştır. G Kuramına göre matematik başarısının ölçülmesiyle vee diyagramından elde edilen puanların Genellenebilirlik (G) katsayısı 0,918 ve Güvenirlik (Phi) katsayısı 0,899 bulunmuştur. G çalışması sonucunda, öğrenci (ö) ana etkisi için kestirilen varyans bileşenin toplam varyansın % 42.4’ünü açıkladığı ve toplam varyans içinde en yüksek değere sahip varyans bileşeni olduğu belirlenmiştir. Puanlayıcı (p) ana etkisi için kestirilen varyans bileşeninin ise toplam varyansın  %0,1’ini açıkladığı ve bu varyans bileşeninin ana etkiler içinde en düşük değere sahip varyans bileşeni olduğu görülmektedir. Elde edilen bulgular, kullanılan ölçme aracının, öğrencilerin matematik başarısını belirlemede güvenilir sonuçlar verdiğini göstermektedir. 

References

  1. Afamasaga-Fuata’i, K. (2004a, September). An undergraduate’s understanding of differential equations through concept maps and vee diagrams. In A. J. Canãs, J. D. Novak & Gonázales (eds). Concept Maps: Theory, Methodology, Technology. Proceedings of the First International Conference on Concept Mapping, Pamplona, Spain.
  2. Afamasaga-Fuata’i, K. (2004b, September). Concept maps and vee diagrams as tools for learning new mathematics topics, In A. J. Canãs, J. D. Novak and Gonázales (eds). Concept Maps: Theory, Methodology, Technology. Proceedings of the First International Conference on Concept Mapping, Pamplona, Spain.
  3. Alvarez, M.C. & Risko, V.J. (2007). The use of vee diagrams with third graders as a metacognitive tool for learning science concepts. Retrieved from: http://e-research.tnstate.edu/pres/5
  4. Atılgan, H. (2004). Genellenebilirlik kuramı ve çok değişkenlik kaynaklı rasch modelinin karşılaştırılmasına ilişkin bir araştırma. Yayımlanmamış Doktora Tezi. Hacettepe Üniversitesi, Ankara.
  5. Atılgan, H. (2005). Genellenebilirlik kuramı ve puanlayıcılar arası güvenirlik için örnek bir uygulama. Eğitim Bilimleri ve Uygulama, 4(7), 95-108.
  6. Baki, A., ve Kartal, T. (2004). Kavramsal ve İşlemsel bilgi bağlamında lise öğrencilerinin cebir bilgilerinin değerlendirilmesi. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 2(1). 13-26.
  7. Baykul, Y. (2000). Eğitimde ve psikolojide ölçme Klasik Test Teorisi ve uygulaması. Ankara: ÖSYM Yayınları
  8. Brennan, R. L. (2001). Generalizability theory. New York: Springer-Verlag.

Details

Primary Language

English

Subjects

-

Journal Section

-

Publication Date

December 22, 2016

Submission Date

August 10, 2016

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2016 Volume: 7 Number: 2

APA
Polat Demir, B. (2016). Vee Diyagramından Elde Edilen Puanların Güvenirliğinin Klasik Test Kuramı ve Genellenebilirlik Kuramına Göre İncelenmesi. Journal of Measurement and Evaluation in Education and Psychology, 7(2), 419-431. https://izlik.org/JA39LT36KN
AMA
1.Polat Demir B. Vee Diyagramından Elde Edilen Puanların Güvenirliğinin Klasik Test Kuramı ve Genellenebilirlik Kuramına Göre İncelenmesi. JMEEP. 2016;7(2):419-431. https://izlik.org/JA39LT36KN
Chicago
Polat Demir, Betül. 2016. “Vee Diyagramından Elde Edilen Puanların Güvenirliğinin Klasik Test Kuramı Ve Genellenebilirlik Kuramına Göre İncelenmesi”. Journal of Measurement and Evaluation in Education and Psychology 7 (2): 419-31. https://izlik.org/JA39LT36KN.
EndNote
Polat Demir B (December 1, 2016) Vee Diyagramından Elde Edilen Puanların Güvenirliğinin Klasik Test Kuramı ve Genellenebilirlik Kuramına Göre İncelenmesi. Journal of Measurement and Evaluation in Education and Psychology 7 2 419–431.
IEEE
[1]B. Polat Demir, “Vee Diyagramından Elde Edilen Puanların Güvenirliğinin Klasik Test Kuramı ve Genellenebilirlik Kuramına Göre İncelenmesi”, JMEEP, vol. 7, no. 2, pp. 419–431, Dec. 2016, [Online]. Available: https://izlik.org/JA39LT36KN
ISNAD
Polat Demir, Betül. “Vee Diyagramından Elde Edilen Puanların Güvenirliğinin Klasik Test Kuramı Ve Genellenebilirlik Kuramına Göre İncelenmesi”. Journal of Measurement and Evaluation in Education and Psychology 7/2 (December 1, 2016): 419-431. https://izlik.org/JA39LT36KN.
JAMA
1.Polat Demir B. Vee Diyagramından Elde Edilen Puanların Güvenirliğinin Klasik Test Kuramı ve Genellenebilirlik Kuramına Göre İncelenmesi. JMEEP. 2016;7:419–431.
MLA
Polat Demir, Betül. “Vee Diyagramından Elde Edilen Puanların Güvenirliğinin Klasik Test Kuramı Ve Genellenebilirlik Kuramına Göre İncelenmesi”. Journal of Measurement and Evaluation in Education and Psychology, vol. 7, no. 2, Dec. 2016, pp. 419-31, https://izlik.org/JA39LT36KN.
Vancouver
1.Betül Polat Demir. Vee Diyagramından Elde Edilen Puanların Güvenirliğinin Klasik Test Kuramı ve Genellenebilirlik Kuramına Göre İncelenmesi. JMEEP [Internet]. 2016 Dec. 1;7(2):419-31. Available from: https://izlik.org/JA39LT36KN