Abstract
Bu araştırmada, İsrail'deki Filistinli kadının yeri ve imajı; medeni, hukukî, iktisadî, içtimai ve siyasi hakları ile bu haklarından ne seviyede faydalandığı hususları araştırılmıştır. Konu, örf, adet ve geleneklerin hâkim olduğu toplum bakışı ile hukuk, kadın hakları, kadının korunmasını ihtiva eden uluslararası sözleşme ve antlaşmalardaki hükümler göz önüne alınarak incelenmiştir.
Filistinli kadın, bir yönden milli kimlik, Araplık ve Arap azınlıktan olmasından kaynaklanan tüm sorumlulukları yüklenirken diğer yönden de genel olarak Araplara karşı, özel olarak da kadınlara karşı uygulanan ırkçı ayrımcılığın sıkıntılarına tahammül etmektedir. Bunun yanında kadın çalışma haklarına karşı yapılan bir kısım hukuksuzluklarla da karşılaşmaktadır. Bu hukuksuzlukların bir kısmı, Arap bölge ve şehirlerinden sorumlu mahalli yönetimler tarafından yapılmaktadır. Arap bölge ve şehirlerinden sorumlu mahalli yönetimler Arap azınlığa karşı sorumluluk ve görevlerini gereği gibi yapmamaktadırlar. Bu durumlar, kadının işgücü piyasasındaki rolünü etkilemektedir.
Araştırmada, sorumlularca, kadınlara çalışma fırsat ve güvencesinin sunulmadığı, kadınlara uygun çalışma ortamlarının hazırlanmadığı, kadınlara uygun toplu taşıma araçlarının temin edilmediği, yanlarında çocukları bulunduğu anlarda dahi gerekli hassasiyetin gösterilmediği, İslam toplumu içerisinde de miras mal taksimi uygulamasında, din ile kanuna aykırı olduğu halde kadına haksızlık edildiği, akrabaları tarafından genç yaşta evlenmeye zorlandığı vb. hususlar tespit edildi.
Araştırmada Tavsiye Edilen Hususlar:
1. Kadınlar, bilimsel ve insanî ihtisas alanlarında araştırmalara yönlendirilmelidir.
2. Kadınlar, eğitim bakanlıklarında öğretmenlik yapmak ve çalışmak amacıyla sadece eğitim ve öğretim alanlarına odaklanmamalıdır. Çünkü, bilimsel alanlarda işsizlik oranı diğer alanlara göre daha düşüktür.
3. Arap kadınının siyasete iştiraki ve parlamentoda temsili iyileştirilmelidir.
4. Genel olarak kadın haklarını, özel olarak da İsrail’deki Arap azınlığın haklarını savunmak ve kendilerine karşı uygulanan ırkçı ayrımcılığına karşı koymak amacıyla kadınların siyasi partilere katılımları kolaylaştırılmalıdır.