Amaç: Farklı kimyasal kompozisyona sahip CAD-CAM bloklara uygulanan glaze ve mekanik parlatma işlemlerinin hızlandırılmış yapay yaşlandırma (AAA) uygulaması sonrası renklenme (ΔE00) üzerindeki etkisini değerlendirmek.
Gereç ve Yöntemler: Çalışmamız üç ana gruptan oluşmaktadır. 50 örnek CAD-CAM bloklarından (Vita Mark II, Vita Suprinity ve Vita Enamic) elde edilerek kimyasal kompozisyonlarına göre mekanik parlatma veya glaze teknikleri uygulanarak Mp, Mg, Sp, Sg, Ep olmak üzere 5 alt gruba ayrılmıştır (n=10). AAA uygulaması QUV cihazı yardımıyla ultraviyole ışık ve su spreyi altında 300 saat süreyle yapılmıştır. Örneklerin AAA yöntemi uygulanmadan önce ve uygulandıktan sonra L*, a*, b* değerleri kalibre edilmiş spektrofotometre kullanılarak kaydedilmiştir. L*, a*, b* değerleri kullanılarak materyallerde oluşan renk farkı (ΔE00) değerleri hesaplanmıştır. İstatistiksel analiz için Bonferroni Düzeltmesi yapılarak Kruskal Wallis ve Mann Whitney U Testleri kullanılmıştır (alfa=.05).
Bulgular: Mekanik parlatma tekniği Mp örneklerde istatistiksel olarak en yüksek ΔE00 değeri göstermiştir (p<.001). Aynı zamanda Ep grubu örnekler Sp grubu örneklerden istatistiksel olarak daha yüksek ΔE00 değeri göstermiştir (p=.002). Glaze tekniği kullanılan örneklerde ise Sg grubu örnekler Mg grubu örneklerden istatistiksel olarak daha yüksek ΔE00 değeri göstermiştir (p=.005). Mekanik parlatma tekniği Mp grubu örneklerde istatistiksel olarak en düşük ΔL’ (p=.003) değerini gösterirken Ep grubu örneklerde en yüksek ΔC’ (p<.001) ve ΔH’ (p<.001) değerlerini göstermiştir. Glaze tekniği kullanılan örneklerde ise ΔL’(p=.796), ΔC’ (p=.218) ve ΔH’ (p=.529) değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır.
Sonuç: AAA işlemi mekanik parlatma tekniği kullanılan örneklerde Enamic materyalinde ΔC’ ve ΔH’ değerlerini yükseltirken, Mark II materyalinde ΔL’ değerini düşürerek materyallerin kroma, renk tonu ve parlaklık değerlerini etkilemiştir.
Anahtar Kelimeler: CAD-CAM, renk, yaşlandırma
Ankara Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Müdürlüğü
16L0234005
Bu araştırma Ankara Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Müdürlüğü’nün 16L0234005 proje numarası ile desteklenmiştir.
Objectives: To evaluate the effect of glaze and polishing procedures on the color stability (ΔE00) of CAD-CAM blocks in different microstructures after accelerated artificial aging (AAA).
Materials and Methods: This study consisted of 3 main groups. Fifty specimens were fabricated from CAD-CAM blocks (Vita Mark II, Vita Suprinity and Vita Enamic) and after mechanical polishing or glaze finishing, the specimens (Mp, Mg, Sp, Sg, Ep) were randomly divided into five subgroups (n=10). All specimens were exposed to ultraviolet light and water spray for 300 hours in the QUV test machine. After AAA application, ΔE00 of materials was calculated. L*, a*, b* values were recorded using a calibrated digital spectrophotometer. The data were evaluated by using Kruskal Wallis Test and Mann Whitney U Test with Bonferroni corrections at the significance level of 0.05.
Results: Polishing method resulted in statistically highest ΔE00 for Mp specimens (p<.001). Also Ep specimens showed statistically higher ΔE00 than Sp specimens (p=.002). Glaze method resulted in statistically higher ΔE00 for Sg specimens than Mg specimens (p=.005). Polishing method resulted in statistically lowest ΔL’ for Mp specimens (p=.003) and highest ΔC’ (p<.001) and ΔH’ (p<.001) for Ep specimens . On the other hand there were no significant differences for ΔL’(p=.796), ΔC’ (p=.218), ΔH’ (p=.529) for the glaze applied specimens.
Conclusions: Considering polishing tecnique AAA process increased the ΔC’ and ΔH’ values for Enamic material and decreased ΔL’ values for Mark II material, consequently affecting chroma, hue and lightness values of the materials.
Keywords: CAD-CAM, color, aging
16L0234005
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Dentistry |
Journal Section | Original Articles |
Authors | |
Project Number | 16L0234005 |
Publication Date | June 19, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 |