Koroner arter hastalığı ülkemizde ve dünyada ölüm nedenle-ri arasında ilk sıralarda yer alır. Nedeni genellikle ateroskle-rozdur. Aterosklerozun etiyolojisinde ise çoğunlukla oksida-tif stres ve damarlarda meydana gelen inflamatuar hasar rol oynamaktadır. Zerdeçal besin pişirmede kullanılmasının yanı sıra çeşitli kültürlerde bitkisel tedavi amacıyla da kulla-nılan bir baharattır. Zerdeçalın etken maddesi olan kurkumin güçlü bir antiinflamatuar olarak bilinmektedir. Bu nedenle bu derlemede zerdeçalın koroner arter hastalığı üzerindeki etkisinin özetlenmesi amaçlanmıştır. Yapılan çalışmalarda zerdeçalın antiinflamatuar, antiproliferatif, antiplatelet, anti-koagülan, hipolipidemik, membran stabilize etkisi ve Ca+2 homeostazı üzerine etkilerinden dolayı kardiyovasküler hastalıklara karşı koruyucu olabileceğini gösterilmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Derleme Bölümü |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Aralık 2018 |
Gönderilme Tarihi | 25 Kasım 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 5 Sayı: 1-2 |