Artan ömür, nüfusun yaşlanmasına ve yaşlılıkla ilişkili hastalıklara ve bakım endişelerine neden olmuştur. Bu durum bireyleri yaşlanmaya karşı korunma ve yaşlanmaya bağlı nörodejeneratif hastalıkların gelişmesini erteleme, azaltma veya tedavi etme özelliklerine sahip besinler aramaya yöneltmiştir. İnsan beyninde hasarları önlemek için önemli bir strateji olarak; diyetsel değişiklikler, besinsel süplemanlar, fonksiyonel gıdalar ve nutrosötikler görülmektedir. Son yıllarda nutrasötikler hastalıkları önlemenin kolay ve çekici bir yolu olarak sağlık pazarına girmiştir. Yaşa bağlı nörodejenerasyon ve bilişsel düşüşü önlemek için fitokimyasal açıdan zengin besinlerle ilgili çalışmalara yoğun ilgi her geçen gün artmaktadır. Nutrasötik besinler; endikasyonlar için formüle edilen sentetik maddeler veya kimyasal bileşikleri içeren besinler değil hastalıkları önleme ve tedavi etme özellikleri olan doğal bileşenleri içerisinde barındıran sağlıklı yiyeceklerdir. Özellikle berry türünde meyveler, üzüm, turunçgiller ve nar üzerinde araştırmalar yoğunlaşmaktadır. Bu meyvelerin tüketilmesi yaşla ilişkili nörodejenerasyonun ve bunun sonucunda bilişsel ve motor fonksiyon değişikliklerinin önlenmesine yardımcı olabileceği bildirilmektedir.
Bu derlemede yaşlı bireylerde görülmekte olan nörolojik hastalıklara en çok etkisi olduğu düşünülen bazı nutrasötik meyvelerin olası etkileri hakkında kısa bilgiler sunmaktadır.
Yaşlılık Nutrasötik meyveler Nörodejenerasyon Bilişsel İşlev
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Geriatri ve Gerontoloji, Geleneksel, Tamamlayıcı ve Bütünleştirici Tıp, Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Derleme Bölümü |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 22 Haziran 2020 |
Gönderilme Tarihi | 3 Mart 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 7 Sayı: 1 |