Review

DOĞUMUN İKİNCİ EVRESİNDE IKINMA VE IKINMA SÜRECİNDE EBENİN SORUMLULUKLARI

Volume: 4 Number: 2 December 31, 2021
TR EN

DOĞUMUN İKİNCİ EVRESİNDE IKINMA VE IKINMA SÜRECİNDE EBENİN SORUMLULUKLARI

Abstract

Fetüsün prezente olan kısmının pelvik tabandaki sinir pleksuslarına yaptığı baskı sonucu oluşan içsel dürtüye ıkınma adı verilir. Ikınma dürtüsü genellikle doğumun 2. evresinde ortaya çıkar. Doğumda ıkınma; fetüsün pelvisten iniş süreci ile doğumda ikinci evrenin kısaltmasını ve doğumu kolaylaştırmayı sağlamaktadır. Valsalva (kapalı glotis) ve spontan (açık glotis) olmak üzere iki tip ıkınma mevcuttur. Valsalva tipi ıkınma, gebenin nefesi tutarak gerçekleştirdiği ıkınma tipidir. Bu ıkınma, genellikle sağlık profesyonelleri tarafından direktifli (yönlendirilmiş) ıkınma kapsamında değerlendirilmektedir. Kadının ne zaman ve nasıl ıkınacağı konusunda sağlık profesyonelleri tarafından yönlendirilmektedirler. Spontan ıkınma, gebenin ses çıkararak ve nefes vererek yaptığı ıkınma tipidir. Gebe ıkınmayı spontan olarak gerçekleştirmektedir ve ıkınma kontraksiyonun şiddetiyle uyumludur. Dünya Sağlık Örgütü, pozitif doğum deneyimi için anne ve fetüs sağlığını koruyan spontan ıkınmanın cesaretlendirilmesini, uzun süreli nefes tutularak yapılan valsalva ıkınmanın engellenmesini önermektedir. Anne adayının ıkınma etkililiğini ebe; fetüsün angajman seviyesi, servikal dilatasyon durumu, fetal prezantasyon ve uterus kontraksiyonunun şiddetini değerlendirerek yapmalıdır. Ebenin ıkınma süresince; spontan ıkınmayı destekleme, ideal ıkınma ortamı yaratma (pozisyon verme, mahremiyeti sağlama vb.), bire bir doğum desteği sağlama, empatik iletişimde bulunma gibi sorumlulukları vardır. Bu derlemenin amacı; doğumda ıkınma tipleri, ıkınmanın maternal ve fetal sağlık üzerine etkileri ve ıkınma sürecinde ebenin rol ve sorumluluklarını ortaya koymaktır.

Keywords

References

  1. Ahmadi Z et al. Effect of Breathing Technique of Blowing on the Extent of Damage to the Perineum at the Momeno Delivery: A Randomized Clinical Trial. Iranian Journal of Nursing And Midwifery Research 2017;22(1):62.
  2. Aktaş S, Aydın R. Fundal Bası Uygulamasının Maternal ve Fetal Sağlık Üzerine Etkisi Ve Bu Uygulamada Sağlık Profesyonellerinin Sorumlulukları. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2018;7(3): 86-92.
  3. Aktaş S, Aydın, R. The Analysis of Negative Birth Experiences of Mothers: A Qualitative Study. Journal of Reproductive and Infant Psychology 2019;37(2):176-92.
  4. Aktaş S, Can HÖ. Doğum Merkezleri: Kanada İzlenimleri. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2019;8(4): 474-80.
  5. Aktaş S, Pasinlioğlu T. Ebelere Verilen Empati Eğitiminin Postpartum Dönemdeki Annelerin Beklentilerini Karşılama, Doğumu ve Ebeyi Algılama Düzeyine Etkisi. Jinekoloji Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi 2017;14(2):60-5.
  6. Antsaklis P et al. Natural Methods to Assist Delivery during the Second Stage of Labour: Part II: Timing and Type of Pushing. HJOG 2020;19(1):11-26.
  7. Araujo AE et al. Efficacy of Spontaneous Pushing with Pursed Lips Breathing Compared with Directed Pushing in Maternal and Neonatal Outcomes: A Clinical Trial. Authorea Preprints 2020; 9(15):1-11.
  8. Barasinski C et al. Is Directed Open-Glottis Pushing More Effective Than Directed Closed-Glottis Pushing During The Second Stage of Labor? A Pragmatic Randomized Trial–The EOLE Study. Midwifery 2020;91: 1028-43.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Health Care Administration

Journal Section

Review

Publication Date

December 31, 2021

Submission Date

December 1, 2020

Acceptance Date

March 31, 2021

Published in Issue

Year 2021 Volume: 4 Number: 2

APA
Aktaş, S., & Aydın, R. (2021). DOĞUMUN İKİNCİ EVRESİNDE IKINMA VE IKINMA SÜRECİNDE EBENİN SORUMLULUKLARI. Journal of Midwifery and Health Sciences, 4(2), 159-166. https://izlik.org/JA77SA73CK
AMA
1.Aktaş S, Aydın R. DOĞUMUN İKİNCİ EVRESİNDE IKINMA VE IKINMA SÜRECİNDE EBENİN SORUMLULUKLARI. Journal of Midwifery and Health Sciences. 2021;4(2):159-166. https://izlik.org/JA77SA73CK
Chicago
Aktaş, Songül, and Ruveyde Aydın. 2021. “DOĞUMUN İKİNCİ EVRESİNDE IKINMA VE IKINMA SÜRECİNDE EBENİN SORUMLULUKLARI”. Journal of Midwifery and Health Sciences 4 (2): 159-66. https://izlik.org/JA77SA73CK.
EndNote
Aktaş S, Aydın R (December 1, 2021) DOĞUMUN İKİNCİ EVRESİNDE IKINMA VE IKINMA SÜRECİNDE EBENİN SORUMLULUKLARI. Journal of Midwifery and Health Sciences 4 2 159–166.
IEEE
[1]S. Aktaş and R. Aydın, “DOĞUMUN İKİNCİ EVRESİNDE IKINMA VE IKINMA SÜRECİNDE EBENİN SORUMLULUKLARI”, Journal of Midwifery and Health Sciences, vol. 4, no. 2, pp. 159–166, Dec. 2021, [Online]. Available: https://izlik.org/JA77SA73CK
ISNAD
Aktaş, Songül - Aydın, Ruveyde. “DOĞUMUN İKİNCİ EVRESİNDE IKINMA VE IKINMA SÜRECİNDE EBENİN SORUMLULUKLARI”. Journal of Midwifery and Health Sciences 4/2 (December 1, 2021): 159-166. https://izlik.org/JA77SA73CK.
JAMA
1.Aktaş S, Aydın R. DOĞUMUN İKİNCİ EVRESİNDE IKINMA VE IKINMA SÜRECİNDE EBENİN SORUMLULUKLARI. Journal of Midwifery and Health Sciences. 2021;4:159–166.
MLA
Aktaş, Songül, and Ruveyde Aydın. “DOĞUMUN İKİNCİ EVRESİNDE IKINMA VE IKINMA SÜRECİNDE EBENİN SORUMLULUKLARI”. Journal of Midwifery and Health Sciences, vol. 4, no. 2, Dec. 2021, pp. 159-66, https://izlik.org/JA77SA73CK.
Vancouver
1.Songül Aktaş, Ruveyde Aydın. DOĞUMUN İKİNCİ EVRESİNDE IKINMA VE IKINMA SÜRECİNDE EBENİN SORUMLULUKLARI. Journal of Midwifery and Health Sciences [Internet]. 2021 Dec. 1;4(2):159-66. Available from: https://izlik.org/JA77SA73CK

Content of this journal is licensed under a Creative Commons Attribution NonCommercial 4.0 International License

2992931409