Review

COVİD-19 PANDEMİSİ VE PARKİNSON HASTALIĞININ YÖNETİMİ

Volume: 4 Number: 3 December 31, 2021
EN TR

COVİD-19 PANDEMİSİ VE PARKİNSON HASTALIĞININ YÖNETİMİ

Abstract

COVID-19, ağırlıklı olarak yetişkin hastalarda görülen, özellikle kronik hastalığı olan yetişkinler için tehdit oluşturan bir hastalıktır. COVID-19 pandemisi kısa sürede bütün dünyayı etkisi altına almıştır. Ülkeler bu salgından kurtulmak için sosyal uzaklaşmanın önemini göz önünde bulundurarak tam kapanma yöntemine müracaat etmişlerdir. Yöneticilerin aldıkları tam kapanma kararları ekonomik zorlukların yanı sıra insanların ihtiyaç duydukları hizmetlere ulaşmalarında da zorluklar meydana getirmiştir. Kronik rahatsızlığı olanlar, bunlar içerisinde de özellikle Parkinson hastaları bu zorlukları yaşamaktadırlar. Parkinson hastalığı (PH), substansiya nigra’da bulunan dopaminerjik nöronları etkileyen, nigrostriatal dejenerasyona bağlı motor bozukluklar ve sayısız motor dışı sorunla karakterize ve 65 yaş üstü nüfusun %2-3'ünde görülebilen en yaygın ikinci nörodejeneratif bozukluktur. Parkinson hastalığına ait halen süreci geri dönüşümsüz durduran bir tedavi yöntemi olmamakla birlikte tedavideki temel yaklaşım, dopaminerjik etkinliği çoğaltmaya yönelik ilaç tedavisi, cerrahi tedavi (beyin pili) ve etkin bir rehabilitasyondur. Pandemi döneminde Parkinson hastalarının ihtiyaçlarının giderilmesinde yaşanan zorluklar mağduriyetlerin oluşmasına neden olmaktadır. Özellikle tam kapanmadan dolayı hastanelerde takip edilmesi gereken hastaların hastanelere ulaşma zorluğu, ilaçlara ulaşımda yaşanan zorluklar mağduriyetlerin oluşmasına neden olmuştur. Bu bağlamda sağlık sektörü ve yöneticilerde bu sıkıntıları gidermek için farklı yöntemlere müracaat edilmiştir. Bu mağduriyeti gidermek için, kronik rahatsızlıkları olan hastalar en azından telefonla veya çevrimiçi sağlık konsültasyonu ile izlenmeli, bakıma acil erişime ihtiyaç duyan kişiler belirlenmelidir. Düzenli takipte olan kronik hastalarda ayaktan hasta ziyaretlerinin önceliklendirilmesi, yatan hastalıkların daha da kötüleşmesini önlemek için yarı otomatik yapay zeka sistemlerinin kullanılması tavsiye edilmektedir. Diğer yandan, hafif rahatsızlıkları olan hastalar, teletıp uygulanarak ve hastane içi uzmanlara danışabilecek pratisyen hekim ağları oluşturarak hastane dışında takip edilebilirler. Bu çalışmada konu ile ilgili güncel makaleler taranarak mağduriyetlerin oluşmasına neden olan durumlar ortaya konarak bu mağduriyetleri gidermek için yapılan çalışmalara dikkat çekilmiştir.

Keywords

References

  1. Akbayır E ve ark. Parkinson Hastalığının Etyopatogenezi. Deneysel Tıp Dergisi 2017;7(17):1-23.
  2. Aslan SN, Karahalil B. Oksidatif Stres Ve Parkinson Hastalığı. Ankara Ecz. Fak. Dergisi. 2019; 43(1): 94-116.
  3. Ben-Pazi H et al. The Promise of Telemedicine for Movement Disorders: an Interdisciplinary Approach.Curr Neurol Neurosci.2018;18(5):26.
  4. Buck HG et al. An Integrative Review and Theoretical Examination of Chronic Illness Mhealth Studies Using the Middle‐Range Theory of Self‐Care of Chronic Illness. Res Nurs Health. 2021;44:47–59.
  5. Cavallieri F et al. Parkinson's disease patients' needs during the COVID-19 pandemic in a red zone: A framework analysis of open-ended survey questions. European Journal of Neurology 2021;00:1-9
  6. Ciotti M et al. The COVID-19 Pandemic. Critical Reviews in Clinical Laboratory Sciences 2020;57(6):365-388.
  7. DeMaagd G, Philip A. Parkinson’s Disease and Its Management. P T. Aug;2015;40(8):504-10-32.
  8. Elbeddini A et al. Potential Impact and Challenges Associated with Parkinson’s Disease Patient Care Amidst The COVID-19 Global Pandemic. J Clin Mov Disord 2020;7(7):2-7.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Health Care Administration

Journal Section

Review

Publication Date

December 31, 2021

Submission Date

July 29, 2021

Acceptance Date

October 31, 2021

Published in Issue

Year 2021 Volume: 4 Number: 3

APA
Şen, M. (2021). COVİD-19 PANDEMİSİ VE PARKİNSON HASTALIĞININ YÖNETİMİ. Journal of Midwifery and Health Sciences, 4(3), 281-289. https://izlik.org/JA74GP85TW
AMA
1.Şen M. COVİD-19 PANDEMİSİ VE PARKİNSON HASTALIĞININ YÖNETİMİ. Journal of Midwifery and Health Sciences. 2021;4(3):281-289. https://izlik.org/JA74GP85TW
Chicago
Şen, Melis. 2021. “COVİD-19 PANDEMİSİ VE PARKİNSON HASTALIĞININ YÖNETİMİ”. Journal of Midwifery and Health Sciences 4 (3): 281-89. https://izlik.org/JA74GP85TW.
EndNote
Şen M (December 1, 2021) COVİD-19 PANDEMİSİ VE PARKİNSON HASTALIĞININ YÖNETİMİ. Journal of Midwifery and Health Sciences 4 3 281–289.
IEEE
[1]M. Şen, “COVİD-19 PANDEMİSİ VE PARKİNSON HASTALIĞININ YÖNETİMİ”, Journal of Midwifery and Health Sciences, vol. 4, no. 3, pp. 281–289, Dec. 2021, [Online]. Available: https://izlik.org/JA74GP85TW
ISNAD
Şen, Melis. “COVİD-19 PANDEMİSİ VE PARKİNSON HASTALIĞININ YÖNETİMİ”. Journal of Midwifery and Health Sciences 4/3 (December 1, 2021): 281-289. https://izlik.org/JA74GP85TW.
JAMA
1.Şen M. COVİD-19 PANDEMİSİ VE PARKİNSON HASTALIĞININ YÖNETİMİ. Journal of Midwifery and Health Sciences. 2021;4:281–289.
MLA
Şen, Melis. “COVİD-19 PANDEMİSİ VE PARKİNSON HASTALIĞININ YÖNETİMİ”. Journal of Midwifery and Health Sciences, vol. 4, no. 3, Dec. 2021, pp. 281-9, https://izlik.org/JA74GP85TW.
Vancouver
1.Melis Şen. COVİD-19 PANDEMİSİ VE PARKİNSON HASTALIĞININ YÖNETİMİ. Journal of Midwifery and Health Sciences [Internet]. 2021 Dec. 1;4(3):281-9. Available from: https://izlik.org/JA74GP85TW

Content of this journal is licensed under a Creative Commons Attribution NonCommercial 4.0 International License

2992931409