Current Issue

Volume: 1 Issue: 1, 6/30/24

Year: 2024

Sosyal Bilimler ve Güncel Yenilikler E-Dergisi, 2023 yılında faaliyetine başlamıştır. Dergimizin yola çıkış gayesi ise medeniyetimizin yitiği bilgi ve hikmete erişmektir. Bu anlamda dergimizin göreceği ilgi bizi heyecanlandırmakta ve bu gayeye ulaşma noktasında ümitlendirmektedir.

Sosyal Bilimler ve Güncel Yenilikler E-Dergisi, 2023’den itibaren 6 ayda bir (Haziran ve Aralık aylarında) yayımlanmaktadır. Dergimizin nitelikli ve derinlikli editöryal siyaseti ve kapsamlı hakem değerlendirmeleri yayımlanan her yazıyı kendi sahasında ender bir katkıya dönüştürmektedir. Yayımlacağımız sayılarda birçok makale, değerlendirme makalesi ve kitap değerlendirmesine yer verilecektir. Sosyal bilimlerin farklı alanlarına hitap eden bu yazılar çok ilgi çekip yüzlerce kez indirilerek okunacak ve yoğun atıf alacağı tahmin edilmektedir.

Bugün, ilmi yeniden inkişaf ettirebilmek için modern bilim dünyasında sosyal bilimler alanında oluşturulan kopukluğu aşmak gerekmektedir. Bunun için bilimsel araştırma ve incelemeler insanın ve toplumun birbirini kuran bütünlükler olduğu göz önüne alınarak gerçekleştirilmelidir. Bu doğrultuda Sosyal Bilimler ve Güncel Yenilikler E-Dergisi, disipliner gelenekleri önemsemekle birlikte, araştırmacıları hakikati ararken, disiplinleri aşma, bozma, yeniden kurma cesaretini göstermeye davet ediyor. Anlamları ihmal etmeyen ve gerçekliğe sadık bir araştırma geleneğini oluşturmak için kendisine biçtiği temel görevleri hakkıyla yerine getirmeyi amaçlamaktadır. Bu sayede modern bilimlerin tek boyutlu gerçeklik kavrayışlarından ötürü ortaya çıkan ontolojik boşluk doldurulabilir; epistemolojik kopukluk aşılabilir, bilgi-değer ilişkisi kurulabilir, denge ve düzen yeniden oluşturulabilir.

Sosyal Bilimler ve Güncel Yenilikler E-Dergisi,, sosyal ve beşeri bilimlerin farklı alanlarında araştırma mahsulü nitelikli yazıları yayımlayacaktır. Dergide yayımlanan yazıların maruf akademik kurallara sadık kalmasının yanı sıra, kendi alanına teorik ve metodolojik katkılar yapması ayrıca önemsenmektedir. Dolayısıyla yayımlanan yazıların metodolojik olarak tutarlı, uygun ve sistematik olması; bir teoriye yaslanması, bir teoriyi sorgulaması veya yeni bir teori üretmesi önemsenmektedir. Dergide sahadan yeni bilgi, belge ve bulguları içeren, yeni metodolojileri uygulayan, yeni teorilerin peşindeki yazılar öncelenmektedir. Bu bakımdan gönderilecek yazıların dergi tarafından belirlenen biçim ve içerik özelliklerine dikkat edilerek hazırlanması gerekmektedir.

Sosyal Bilimler ve Güncel Yenilikler E-Dergisi, ilim geleneğimizden ilham alan ve buradan beslenerek meydana çıkarılacak yeni kavram ve yöntemlere kapılarını sonuna kadar açan bir dergidir. Yepyeni konsept ve tasarımıyla yoluna devam eden ve altı ayda bir yayımlanan Sosyal Bilimler ve Güncel Yenilikler E-Dergisi için makale, değerlendirme makalesi ve değerlendirme yazılarınız beklemekteyiz. Hakikatin peşindeki tüm ilim yolcularını katkı yapmaya davet ediyoruz.

YAZIM YÖNERGESİ

1. Sosyal Bilimler ve Güncel Yenilikler E-Dergisi bilimsel hakemli bir dergi olup Haziran ve Aralık aylarında olmak üzere yılda iki kez yayınlanır.

2. Yayın Kurulu dergiye gönderilen yazıların yayınlanıp yayınlanmamasına karar veren tek yetkili organdır. Editörler Yayın Kurulu’nun doğal üyesi sayılırlar.

3. Derginin yayın dili Türkçe, Arapça, İngilizce ve Farsça dilleridir. Diğer dillerdeki makalelerin yayınlanma kararı Yayın Kuruluna aittir.

4. Dergiye yayınlanmak üzere gönderilen yazılar en az iki hakem tarafından değerlendirilir. Dergide kör hakemlik sistemi uygulanır.

5. Hakem ve Yayın Kurulu Değerlendirme Raporlarının denetime açık bir şekilde 5 yıl saklı tutulması zorunludur.

6. Dergiye yayınlanmak üzere gönderilen yazılar en az 150; en fazla 200 kelime olacak şekilde Türkçe ve İngilizce başlık ve özet içermelidir. Yazılarda konuyu tanımlayan Türkçe ve İngilizce uygun anahtar kelimeler (Key Words) bulunmalıdır.

7. Yazılarda kullanılan kaynaklar, makale sonunda kaynakça listesi olarak verilmiş olmalıdır.

8. Yazıda yazarın ismi, unvanı, çalıştığı kurum ve iletişim bilgileri açık bir şekilde bildirilmelidir. Yazılardaki fikirlerin her türlü yasal sorumluluğu yazara aittir.

9. Yazılar 15000 kelimeyi geçmemeli, A4 kağıdının bir yüzüne 1,15 satır aralıklı; yazı karakteri ana metin Palatino Linotype 11 punto, dip notlar Palatino Linotype 8 (sekiz) veya 9 (dokuz) punto; kenar boşlukları ise sol 3 cm, üst 3 cm, alt 3 cm ve sağ 3 cm olacak şekilde bırakılmalıdır.

10. Yazıların alt başlıkları, 12 punto ve sola dayalı olmak üzere yazılmalıdır.

11. Yazı içinde grafik veya resim varsa maksimum 10x20 ebatında ve ayrı bir dosya olarak jpeg formatında gönderilmelidir.

12. Sosyal Bilimler ve Güncel Yenilikler E-Dergisi akademik makalelerin yanı sıra akademik etkinlik, söyleşi, kitap ve makale değerlendirmesi ve eleştiri yazılarına da, maksimum 600 ile 6000 kelime arası olmak kaydıyla, yer verir.

13. Dergi çeviri makalelere de yer verir. Çevirisi yapılacak makalenin yazarı, tarihi, nerede yayımlandığı, cildi, sayısı ve sayfası gibi künye bilgileri eksiksiz belirtilmeli ve eğer telif koruması kapsamından çıkmamışsa yayım izni alınmış olmalıdır.

14. Yayımlanan yazıların tüm hakları Sosyal Bilimler ve Güncel Yenilikler E-Dergisine aittir. Kaynak gösterilmek şartıyla alıntı yapılabilir.

15. Dergimizde yayınlanan makaleler intihal (turnitin) programında taranmaktadır. Benzerlik orana üst seiyesi %20'yi geçmeyen makaleler yayınlanmaktadır.

16. Dergimizde yayınlanan makalelerde APA metin içi dip not sistemi kullanılmaktadır. Aşagıdaki örnekleri inceleyebilirsiniz.

KİTAPLAR

1. Tek Yazarlı Kitap

Kaynakçada Kural Yazarın soyadı, Yazarın adın ve eserin adı, basım yeri ve yıl.

Abdulbakî, Muhammed Fuad, Mu’cemu’l-Müfehres li Elfazi’l-Kur’ani’l-Kerim, Dâru’l-Hadis, Kahire 1945.

Metin İçinde Örnek: (Abdulbakî: 1945, 67).

Maturidî, Ebu Mansur Muhammed b. Mahmud, Te’vilat-ı Ehli’s-Sünne, Dâru’l-Kutubu’l-İlmiyye, Lübnan, 2005.

Metin İçinde Örnek: (Maturidî: 2005, VI, 67).


2. İki Yazarlı Kitap

Sarıçam, İbrahim – Erşahin, Seyfettin, İslam Medeniyeti Tarihi, TDV Yay., Ankara 2019.

Metin İçi: (Sarıçam-Erşahin: 2019, 54).


3. İkiden Çok Yazarlı Kitap

Karaman vd., Hayrettin, Kur’an Yolu Türkçe Meal ve Tefsir, DİB Yayınları, Ankara 2012.

Metin İçi: (Karaman vd.: 2012, III, 45).

MAKALELER

1. Süreli Yayınlarda Tek Yazarlı Makale

Yılmaz, Musa Kazım, “Hucurat Suresinin Öne Çıkardığı Adabı Muaşeret”, Harran Üniv. İlahiyat Fak. Dergisi, (38), 2017, 1-30.

Metin İçi: (Yılmaz: 2017, 35.)

BİLİMSEL TOPLANTI VE SEMPOZYUM

Temel, Ahmet Vefa, “İslam’ın Asabiyete Bakışı”, Uluslararası Yanlış Algılar ve Doğru İslam Sempozyumu, Şanlıurfa 2016, 68-95.

Metin içi: (Temel: 2016, 80)



ANSİKLOPEDİ
Ögüt, Salim, “İhram”, DİA, TDV İslam Ansiklopedisi, İstanbul 2000.

Metin İçinde Örnek (Öğüt: 2000, IV, 70)

Sosyal Bilimler ve Güncel Yenilikler E-Dergisinde yayınlanacak olan makalelerin yazım kurallarına uymasının yanında akademik, sade ve toplum için bütünleştirici bir dile sahip olmalıdır. Ayrıştırıcı ve ötekileştirici dile sahip olan makaleler kabul edilmemektedir. Dergimizde yayımlanan çalışmalarda ulusal ve uluslararası geçerli etik kurallar ile araştırma ve yayın etiğine uyum şartı aranır.

YAZARLAR

Sosyal Bilimler Alanında yapılan anket, görüşme vb. etik kurul belgeleri için aşağıdaki zorunlu belgelerin yüklenmesi gerekmektedir.

1. Bireylerden ölçek, anket, mülakat ve diğer veri toplama araçları kullanılarak veri toplanması gereken çalışmalar/makaleler için alınması zorunludur.

2. Yazarın bağlı olduğu üniversitenin Etik Kurul'undan onay almış olması gereklidir.

3. Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makale ilk/son sayfasında yer verilmelidir.

4. Olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmesi gereklidir.

AYRICA;


Gönderilen makalenin akademik alanlara katkı sunacak nitelikte olması yazarın sorumluluğundadır.
Çalışmaların özgün olması ve araştırmaya dayalı olması gerekmektedir.
Makale aynı anda farklı dergilere gönderilmemelidir.
Makalede ismi yazılacak olan diğer yazarların araştırmaya katkı sağladığından emin olunmalıdır. Akademik katkısı olmayan kişilerin ilave yazar olarak gösterilmesi veya katkı sırası gözetilmeksizin, unvan, yaş ve cinsiyet gibi bilimdışı ölçütlerle yazar sıralaması yapılması bilim etiğine aykırıdır.
Dergiye makale gönderen yazarların derginin yayım ve yazım ilkelerini okuduğu ve kabul ettiği varsayılır ve yazarlar bu ilkelerde kendinden beklenenleri taahhüt etmiş sayılmaktadır.
Atıflar ve kaynakça gösterimi eksiksiz olmalıdır.
Yazarlar, işlem süreçlerinde editörün istediği belge ve bilgileri zamanında sağlamaya özen göstermelidir.
Yazarlar, hakem değerlendirmelerini uygun bir şekilde ve zamanında yapmalı ve gerekli değişiklerin yapıldığını sistem üzerinden belirtmelidir.
Yazarlar, değerlendirme süreçlerinde gördükleri eksiklikler veya hatalı durumları zamanında editöre bildirmelidir.
Yazarlar, derginin yazım, değerlendirme ve yayın kurallarını iyi okumalı ve bu kriterlere göre hareket etmelidir.
Yazarlar, kabul edilmiş yayınları için, sıralama, sayı seçme gibi bir hakka sahip olmadıklarını bilmelidir. Yayın sırası veya sayı için ancak editöre görüş bildirebileceklerini bu görüşün yayın kurulu tarafından karara bağlanacağını bilerek hareket etmelidir.
Dergiye gönderilmiş bir makale gönderildiği süreç sonundaki dergide yayınlamaya özen gösterilir. Ancak yayın kurulu kararı gereği bu konuda karar Yayın kuruluna aittir.
Yazarlar, Yükseköğretim Kurulu’nca da belirtilen Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi’ni dikkate almalıdır.

EDİTÖRLER:

Editörler Ulakbim tarafından istenen ve aşağıda belirlenen kıstaslara dikkat edecektir.

Dergiyi geliştirme ve süreçleri iyi yönetmek için sürekli yenilikler arayışında olmalıdır.

Yazarların süreci iyi kullanabilmesi için ayrıntılı gerekli bilgileri dergi sayfasında görünür biçimde deklare etmelidir.

Gönderilen çalışmanın Telif Hakkı Devir Formu ve Benzerlik Raporu, (gerekli ise) Etik İzin Belgesi'ni kontrol etmelidir.

Derginin amaç ve kapsamına uygun makaleleri kabul etmelidir.

Etki kurul onayı gerektiren; canlı deneyleri, anket, görüşme vb. çalışmalarda Etik kurulun izin tarihlerini kontrol etmelidir.

Makaleyi kesinlikle dergipark sistemi üzerinden almalıdır. mail aracılığıyla makale süreçlerini yönetmemelidir.

Hakemlere gerekli bilgi ve belgeleri sağlamalıdır.

Yazar ve Hakemlere yönelik aşağılayıcı bir üslup kullanmamalıdır.

Hakemlerin gizliliğine dikkat edilmelidir.

Editörün izni olmadan hakemin çalışmayı başka biri ile paylaşması veya değerlendirme sürecine katması mümkün değildir. Editörü bu süreci kontrol etmeli ve gerektiğinde müdahale etmelidir.

Yazarın çalışmayı daha önce yayınlayıp yayınlamadığ ve bir çalışmanın parçası ise bunu açıkça beyan edip etmediğini kontrol etmelidir.

Değerlendirme süreçlerinin sağlıklı yürümesi için sistemin sürekli kontrol edilmesi gerekmektedir.

Gerektiği zaman hakem değişimine gitmelidir.

Bir makalenin reddine veya kabülüne ilişkin değerlendirmeyi hakemlerden gelen görüşlere göre belirlemelidir.

Bir makalenin karar süreci tamamen editöre aittir. Hakem değerlendirmeleri karar verme sürecinde etkin unsurlardır. 

"Hiçbir ad altında yazar veya kurumundan ücret alınmaz."