Araştırma Makalesi

AKSÂ’L-EREB FÎ TERCEMETİ MUKADDİMETİ’L-EDEB’DE KURÂ’N-I KERÎM’İN MUARREB KELİMELERİ

Cilt: 9 Sayı: 1 8 Mart 2026
PDF İndir
TR EN

AKSÂ’L-EREB FÎ TERCEMETİ MUKADDİMETİ’L-EDEB’DE KURÂ’N-I KERÎM’İN MUARREB KELİMELERİ

Öz

Kur’ân-ı Kerîm’in nüzûlüyle birlikte İslâm dünyasında ilmî faaliyetlerin başlangıç noktası dil olmuştur. Dil ilimleri, Kur’ân-ı Kerîm’in lafzî yapısını anlama çabasıyla şekillenmiş; bu bağlamda ilk dilsel araştırmalar da Kur’ân-ı Kerîm merkezli bir perspektifle gelişmiştir. Bu süreçte dil âlimlerini en çok meşgul eden meselelerden biri de Kur’ân’da yer alan “muarreb” kelimeler olmuştur. İslam ilim tarihinde erken dönemlerden itibaren muarreb kelimeler konusu, hem semantik hem etimolojik bağlamda farklı yaklaşımlarla ele alınmıştır. Konuya dair çalışmaların bir kısmı müstakil eserler şeklinde kaleme alınmış, bir kısmı ise nahiv, sözlük ya da tefsir gibi disiplinlere ait daha geniş kapsamlı eserlerin bölümleri içinde değerlendirilmiştir.

Türk dilinin tarihî  sözlüklerinden Aksâ’l-Ereb fȋ Tercemeti Mukaddimeti’l-Edeb’de de muarreb kelimeler bahsi, söz konusu eserin belirli bir bölümünde yer almaktadır. Bu çalışmada ise sözlüğün müellifi Ahmed Efendi (İshak Hocası)’nin analizini yaptığı muarreb kelimeler derlenmiş; ardından bu kelimelerin Kur’ân-ı Kerim’de geçtiği yerler, hem Arapça asılları hem Türkçe meâlleriyle birlikte sunulmuştur. Aksâ’l-Ereb’in zengin muhtevasından elde edilen veriler, İslâmî ilimler, klasik Arapça, etimoloji, kültürel aktarım ve vahiy dilinin kaynakları gibi alanlarda kayda değer katkılar sağlayacak niteliktedir. Çalışma, Türk dil bilimi perspektifinden muarreb kelimelerin değerlendirmesini yapan nadir misallerden biri olması açısından önemlidir. Aynı zamanda, tarihî sözlüklerin günümüzdeki mana ve işlevinin yeniden yorumlanması için zemin oluşturmaktadır. Ayrıca Kur’ân-ı Kerîm muarrebâtının Türk leksikolojisindeki  yeri vurgulanmış ve bu alanda yapılan çalışmalara kaynaklık etmesi hedeflenmiştir.

Anahtar Kelimeler

Türk Dili , Muarreb Kelimeler , Tarihî Sözlük , Aksâ’l-Ereb , Klasik Türk Edebiyatı

Kaynakça

  1. Arpa, Sadullah [2014). Süyûtî’nin el-Mühezzeb Eseri Bağlamında Kur’ân-ı Kerîm’de Muarreb Kelimeler, Yüksek Lisans Tezi, Bingöl Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Bingöl .
  2. Celâlüddîn es-Süyûtî (2021). Kur’ân’da Mu’arreb (Kelimeler Sözlüğü), İstanbul: Kitabî Yayınları.
  3. Ebu Muğulî Semih (2003). Kur'an'ın Dilleri, Kur'ânda Arapça Olmayan Yabancı Kelimeler, (Çev: Muammer Erbaş), İstanbul: İnsan Yayınları.
  4. Ethem, Mürsel (2017). Kur’ân’da İbranice Kelimeler (Müzehheb Bağlamında Eleştirel Bir İnceleme), Ankara: Gece Kitaplığı.
  5. Melhem, Semra (2024). Aksâ’l-Ereb fî Tercemeti Mukaddimeti’l-Edeb I. Cilt İshak Hocası Ahmed Efendi (inceleme-metin), Doktora Tezi, Atatürk Üniversitesi, Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü, Erzurum.
  6. Oğuz, Orhan (2015). "Arap Dilinde Muarreb Kelimelerin Tespiti", Iğdır İlahiyat Fakültesi Dergisi 6 (Ekim), 147-161.
  7. Öngören, Reşat (2000). "İshak Hocası", İslam Ansiklopedisi, C. 22, 533-534.
  8. Yavuz, Mehmet (2001). “Muarreb kelimelere Dair Yazılan Eser Sözlükler”, Şarkiyat Araştırmaları Dergisi 1/2 , 112-119.
  9. Yüce, Nuri (1989). "Aksâ’l-Ereb", İslam Ansiklopedisi, C. 2, 289-290. https://kuran.diyanet.gov.tr/mushaf (E.T.: 01.09.2026)

Kaynak Göster

MLA
Melhem, Semra. “AKSÂ’L-EREB FÎ TERCEMETİ MUKADDİMETİ’L-EDEB’DE KURÂ’N-I KERÎM’İN MUARREB KELİMELERİ”. Eski Türk Edebiyatı Araştırmaları Dergisi [Journal Of Old Turkish Literature Researches], c. 9, sy 1, Mart 2026, ss. 20-49, doi:10.58659/estad.1861713.