Amaç: Bu çalışma, morbid obez bireylerin antropometrik ölçümlerinin ve beslenme durumlarının değerlendirilmesi amacı ile planlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Çalışma, İstanbul Sağlık Müdürlüğü Toplum Sağlığı Merkezleri’ne başvuran 259’u kadın, 31’i erkek olmak üzere 290 morbid obez üzerinde yürütülmüştür. Bireylere ilişkin demografik özellikler ile antropometrik ölçümler önceden hazırlanmış bir anket formu kullanılarak alınmış, 24 saatlik besin tüketimleri kaydedilmiştir. Günlük beslenme ile aldıkları besin öğelerinin miktarı, bilgisayarlı besin analiz programı (BEBİS) ile belirlenmiştir. Bulgular: Grubun yaş ortalaması 47,9±11,5 yıldır. Kadın ve erkeklerin BKİ ortalamaları sırasıyla, 44,8± 4,9 ve 43,7± 5,4 kg/m2 bulunmuştur. Bireylerin çoğunluğunun (%82,4) çeşitli hastalıklarının olduğu, yaklaşık yarısının (%53,8) en az 2 hastalığa sahip olduğu saptanmıştır. Bireylerin günlük diyetle aldıkları enerji 1907 kkal olarak bulunmuştur. Enerjinin karbonhidrattan gelen oranının %43,9, yağdan gelen oranının ise %40,8 olduğu saptanmıştır. Bireylerin kalsiyum ve demir minerallerini yeterli, sodyumu fazla/aşırı, potasyumu ise yetersiz aldıkları belirlenmiştir. Sonuç: Morbid obez bireylerin yarısından fazlasının en az 2 hastalığa sahip olduğu saptanmıştır. Bireylerin günlük kolesterol ve sodyum alımlarının çalışma grubunda en fazla görülen hastalık olan hipertansiyonu destekler nitelikte önerilerin üzerinde, potasyum alımlarının ise önerilerin altında olduğu bulunmuştur. Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle bireylerin beslenme alışkanlıklarının değiştiği bilinmektedir. Obezite ile mücadelede, toplumda farkındalığın arttırılması, sağlıklı yaşam ve beslenme alışkanlıklarının kazandırılması ile fiziksel aktivite düzeyinin yükseltilmesi önemlidir. Bu gruptaki bireylerin beslenme durumunun daha iyi irdelenebilmesi ve topluma kazandırılmaları için kapsamlı çalışmaların yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır.
Aim: The study was planned to evaluate the anthropometric measurements and nutritional status of morbid obese individuals. Materials and Methods: 259 females and 31 males, a total of 290 morbid obese individuals who admitted to Community Health Centers of İstanbul Provincial Health Directorate were included in the study. Demographic, anthropometric and nutritional data were taken and 24-hour food consumption was recorded. Daily values of nutrient intake were analyzed by Computerized Nutrient Analysis Program (BEBIS) program. Results: Mean age of the group was 47.9 ± 11.5 years. Mean BMI of males and females were 44.8 ± 4.9, 43.7 ± 5.4 kg/m2, respectively. The majority of individuals (82.4%) were detected to have various diseases and nearly half (53.8%) had at least 2 diseases. Mean daily energy intake of individuals was found to be 1907 kkal. 43.9% of the total energy was obtained from carbohydrate and 40.8% was obtained from fat. It was determined that calcium and iron intake were sufficient, sodium intake was excessive and potassium intake was insufficient. Conclusion: More than half of the morbid obese individuals had at least 2 diseases. Daily cholesterol and sodium intake was higher than the recommended values supporting the fact that hypertension was the most common disease in the group and potassium intake was lower than the recommended value. Today, it is known that the nutritional habits of individuals change with the development of technology. In the fight with obesity, it is important to increase awareness in the society, to gain healthy living and eating habits and to increase the level of physical activity. More comprehensive studies are needed to better address the nutritional status of individuals in this group and to bring them into society.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Medicine |
Journal Section | Research Article |
Authors |
|
Publication Date | May 14, 2019 |
Application Date | March 21, 2019 |
Acceptance Date | May 11, 2019 |
Published in Issue | Year 2019, Volume 4, Issue 2 |
International Peer Reviewed Journal
The journal adopts Open Access Policy and does not request article proccessing charge (APC), article publishing charge or any other charges.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License