This study aims to evaluate the relationship between sleep quality and breakfast habits among students at the School of Health. A cross-sectional descriptive study was conducted with 291 students at Tekirdağ Namık Kemal University School of Health between January and May 2020. Data was collected through a questionnaire that included sociodemographic characteristics, anthropometric information, breakfast habits, and sleep patterns. Sleep quality was assessed using the Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI). Multiple linear regression was used to understand breakfast behaviour and other factors affecting the PSQI total score. The mean age of the participants was 20.78 (±2.33) years, and 75% were women. The study revealed that 68% of the participants had poor sleep quality, and 76% of those with good sleep quality had regular breakfast habits (p<0.05). Multiple linear regression analysis showed that consuming eggs less than 1-2 times a week (β=1.45) and consuming filter coffee every day (β=1.44) increased PSQI scores, indicating poorer sleep quality. Conversely, regular breakfast (β=-0.78) and lunch (β=-0.62) consumption were associated with lower PSQI scores, indicating better sleep quality (R²=0.21, p<0.01). This study found a significant bidirectional relationship between sleep quality and breakfast habits among university students. Regular breakfast consumption, adherence to meal timing, and minimizing the time interval between the last meal and bedtime are associated with better sleep quality.
Bu çalışmada Sağlık Yüksekokulu öğrencilerinde uyku kalitesi ile kahvaltı alışkanlıkları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu’nda Ocak-Mayıs 2020 tarihleri arasında 291 öğrenci ile kesitsel tanımlayıcı bir çalışma yürütülmüştür. Veriler sosyodemografik özellikler, antropometrik bilgiler, kahvaltı alışkanlıkları ve uyku düzenlerini içeren bir anket aracılığıyla toplanmıştır. Uyku kalitesi Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PSQI) kullanılarak değerlendirilmiştir. Kahvaltı davranışı ve PSQI toplam puanını etkileyen diğer faktörleri anlamak için çoklu doğrusal regresyon kullanılmıştır. Katılımcıların yaş ortalaması 20,78 (±2,33) yıl olup %75’i kadındır. Çalışma sonucunda katılımcıların %68’inin kötü uyku kalitesine sahip olduğu, iyi uyku kalitesine sahip olanların %76’sının ise düzenli kahvaltı alışkanlığına sahip olduğu ortaya çıkmıştır (p<0,05). Çoklu doğrusal regresyon analizi, haftada 1-2 kereden az yumurta tüketmenin (β=1,45) ve her gün filtre kahve tüketmenin (β=1,44) PSQI puanlarını artırdığını ve daha kötü uyku kalitesini gösterdiğini göstermiştir. Tersine, düzenli kahvaltı (β=-0,78) ve öğle yemeği (β=-0,62) tüketimi daha düşük PSQI puanları ile ilişkili olup daha iyi uyku kalitesini göstermektedir (R²=0,21, p<0,01). Bu çalışma, üniversite öğrencileri arasında uyku kalitesi ile kahvaltı alışkanlıkları arasında anlamlı bir çift yönlü ilişki bulmuştur. Düzenli kahvaltı tüketimi, öğün zamanlamasına uyma ve son öğün ile yatma vakti arasındaki zaman aralığını en aza indirme, daha iyi uyku kalitesi ile ilişkilidir.
Uyku kalitesi kahvaltı alışkanlıkları üniversite öğrencileri Pittsburgh uyku kalitesi indeksi (PSQI)
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Public Health (Other) |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | June 5, 2025 |
Submission Date | March 17, 2025 |
Acceptance Date | May 12, 2025 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 10 Issue: 2 |
International Peer Reviewed Journal
The journal adopts Open Access Policy and does not request article proccessing charge (APC), article publishing charge or any other charges.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License