Yenilenebilir enerji kaynakları, fosil yakıtların çevreye zararlı etkilerine ve tükenme sorununa çözüm olarak çevreci, sağlıklı ve sürekli şekilde kullanılabilir özelliğe sahip alternatif yakıt türleridir. Tarımsal faaliyet artığı ya da doğrudan ürünü biyo-kütle, biyokimyasal veya termokimyasal işlemlerle modern enerji taşıyıcısına dönüştürülebilir. Rüzgar, güneş, jeotermal vb enerji türleri gibi tarımsal kökenli biyo kütle enerjisi de önemli bir yenilenebilir enerji kaynağıdır.
Bu çalışma kapsamında Aksaray iline dair 2011-2020 senelerinde tarımsal biyokütle enerji eşdeğer potansiyeli belirlenmiş olup, bahsi geçen il için tespit edilen verilerin İç anadolu bölgesi veTürkiye genelinde ulaşılan değerler ile mukayesesi yapılmıştır. Tarımsal Biyokütle kaynakları meyveler - içecek - baharat bitkileri, sebzeler, tahıllar - diğer bitkisel ürünler, Yonca ve Şeker Pancarı olmak üzere beş ana başlıkta incelenmiştir. Bu kaynakların enerji eşdeğer potansiyelleri MW cinsinden belirlenmiştir. Çalışmanın sonuç kısmında ise belirtilen beş ana başlık için Aksaray ilinin ortalama tarımsal biyokütle enerji eşdeğeri toplam 39.027 MW olarak belirlenmiştir. Ayrıca, Aksaray ilinin son on yıldaki belirlenen enerji eşdeğerleri her bir başlık altında kendi içinde değerlendirilmiştir. Bütün bunlarla beraber, Aksaray ili tarımsal biyokütle enerji hesaplama işlemlerinin aynıları İçanadolu ve Türkiye geneline de uygulanmış ve küçük, orta ve büyük ölçekli tablo üzerinde değerlendirmeler yapılmıştır. Elde edilen değerler ışığında Pandemi sürecinin olumsuz etkilerinden Türkiye tarımsal faaliyetlerinin olumsuz etkilenmediği sonucu ortaya çıkmıştır.
Renewable energy sources are alternative fuel types that are environmentally friendly, healthy and can be used continuously as a solution to the harmful effects of fossil fuels on the environment and the problem of depletion of these fuels. Biomass, which is the residue of agricultural activity or a direct agricultural product, can be converted into a modern energy carrier by biochemical or thermochemical processes. Biomass energy of agricultural origin is an important renewable energy source such as wind, solar, geothermal energy types.
Within the scope of this study, the agricultural biomass energy equivalent potential for the province of Aksaray was determined for the years 2011-2020, and the data determined for the aforementioned province were compared with the values reached in the Central Anatolia region and Turkey. Agricultural Biomass resources were examined under five main headings: Fruits - beverage - spice plants, Vegetables, Cereals - other herbal products, Clover and Sugar Beet. The energy equivalent potentials of these sources were determined in MW. In the conclusion part of the study, the average agricultural biomass energy equivalent of Aksaray province was determined as 39,027 MW in total for the five main topics. Also, the energy equivalents of Aksaray province determined in the last ten years were evaluated among themselves under each heading. In addition to all these, the same agricultural biomass energy calculation processes in Aksaray province were applied to Central Anatolia and Turkey as well, and small, medium, and large-scale evaluations were made on the table. In the light of the obtained values, it was concluded that Turkey's agricultural activities were not adversely affected by the negative effects of the pandemic process.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Early Pub Date | October 19, 2023 |
Publication Date | December 1, 2023 |
Acceptance Date | June 19, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 |