Çalışmanın
amacı farklı vejetasyon dönemlerinde (çiçeklenme öncesi, tam çiçeklenme ve
tohum bağlama) hasat edilen Erciyes Korungasının (Onobryhis argaea) kimyasal kompozisyonuna (ADF, NDF, ham protein,
ham kül, ham yağ, kondense tanen), mineral madde içeriklerine, in vitro gaz
ve metan üretimi, metabolik enerji (ME) ve organik madde sindirim derecesine
(OMS) etkisini belirlemektir. Bu amaçla korungalar 2017 yılında Erciyes dağında
doğal ortamlarından üç tekrarlamalı olarak hasat edilmiş ve kurtulmuş
analizlere hazırlanmıştır. Kimyasal analizler tesadüf blokları deneme desenine
göre analiz edilmiştir.
Çalışma
sonuçlarına göre olgunlaşma döneminin ilerlemesiyle nötr deterjanda çözünmeyen
lif (NDF) ve asit deterjanda çözünmeyen lif (ADF) oranları artarken, ham
protein, ham yağ ve ham kül içerikleri azalmıştır. Erciyes korungası otunun
olgunlaşma döneminin ilerlemesi yirmi dört saatlik gaz ve metan üretimleri ile
metabolik enerji (ME) ve organik madde sindirim derecesi (OMD) önemli ölçüde
azaltmıştır. Sonuç olarak, olgunlaşma döneminin ilerlemesiyle birlikte Erciyes
korungasının besleme değeri düşmüştür. Erciyes korungası otunun çiçeklenme
öncesi ve çiçeklenme döneminde ham protein oranı ve metabolik enerji
kapasitesinin yüksek olmasından dolayı otlatılması önerilmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | October 31, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 1 Issue: 1 |