Türkiye, sahip olduğu iklimin farklılık göstermesi sebebiyle çoğu bitki türünün yetişmesine imkân sağlayan ülkeler arasındadır. Bu bitki türleri arasında yer alan ve ekonomik öneme sahip olan elma, armut ve ayva türü üzerine yapılan bu çalışmada TÜİK verilerine bağlı olarak projeksiyon durumlarının hesaplanması amaçlanmıştır. Çalışmada incelenen elma türünde projeksiyon katsayısı -20,71 ile 19,58 arasında değişirken ortalama projeksiyon katsayı değeri 5,70 olarak belirlenmiştir. Armut türünde projeksiyon katsayıları -2,78 ile 6,51 arasında, ayva türünde ise -23,01 ile 37,68 arasında değişim gösterirken bu türlerde ortalama projeksiyon katsayıları sırasıyla 2,05 ile 4,87 olarak belirlenmiştir. Bu projeksiyon katsayılarına bağlı olarak üç meyve türünün gelecek yıllarda üretim değerlerinin (biyotik ve abiyotik koşulların etkisi göz ardı edilmek kaydıyla) artış göstereceği öngörülmektedir.
Turkey is one of the countries that allow the cultivation of most plant species due to the different climate. In this study on apple, pear and quince species, which belong to these plant species and have economic importance, the projection status is to be calculated based on the data from TUIK. For the apple species in the study, the projection coefficient ranged from 20.71 to 19.58, while the average value of the projection coefficient was found to be 5.70. While the projection coefficients for pear species varied from - 2.78 to 6.51 and for quince species from - 23.01 to 37.68, the average projection coefficients for these species were determined to be 2.05 and 4.87, respectively. Depending on these projection coefficients, the production values of the three fruit species are predicted to increase in the coming years (without considering the effects of biotic and abiotic conditions).
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Early Pub Date | January 18, 2023 |
Publication Date | March 31, 2023 |
Acceptance Date | February 2, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 6 Issue: 1 |