Biyohidrojenasyon rumende doymamış yağ asitlerinin mikroorganizmalar tarafından doyurulmasıdır. Rumende bu işlem sonucunda elde edilen ürünlerde doymuş yağ asitleri oranı yüksektir. Ancak doyurulma sırasında konjuge linoleik asit gibi meydana gelen ara ürünler, elde edilen ürünlerde kaliteyi artırmaktadır. Bu çalışmada amaç doymamış yağ asitleri bakımından zengin olan çörekotu yağında ruminal biyohidrojenasyonun belirlenmesidir. Çalışmada çörekotu yağı 3 farklı dozda (%1, 2 ve 3) rasyona ilave edilerek 5 tekerrürlü olarak in vitro inkübasyona bırakılmıştır. İnkübasyonda kullanılan rumen sıvısı 4 katlı bez peynir torbasından geçirildikten sonra 1:9 oranında yapay tükürük ile karıştırılarak inkübasyon sıvısı oluşturulmuştur. İnkübasyon sıvısı yemlerle karıştırılmış ve 24 saat 39 °C’lik su banyosunda bekletilmiştir. Bu inkübasyon sıvısından 0, 1.5, 3, 6, 12 ve 24. saatlerde örnekleme yapılarak yağ asidi profili ve fermantasyon parametreleri belirlenmiştir. İnkübasyonun sonunda rumen sıvısı yağ asitleri, yemdeki başlangıç yağ asitleri ve inkübasyon sonrası yağ asitleri karşılaştırılarak hangi yağ asidinin nasıl değiştiği belirlenmiştir. Burada biyohidrojenasyonun belirlenmesinde temel oluşturan yağ asitleri bireysel olarak değerlendirilmiştir. Bunlar: 18:1, 18:2 ve 18:3 yağ asitleridir. Sonuç olarak C18:1 ve C18:2 yağ asitlerinin yağ ilave edilen gruplarda lineer olarak azaldığı, C18:3 yağ asidinin ise lineer olarak artış gösterdiği belirlenmiştir. Rasyona çörekotu tohumu ilavesinin ruminal fermantasyon parametrelerini etkilemediği belirlenmiştir.
ERÜ Bap FHD-2021-11065
Bu çalışma, Erciyes Üniversitesi Bilimsel Araştırma Proje Birimi tarafından finansal olarak desteklenmiştir. Desteklerinden dolayı Erciyes Üniversitesi’ne teşekkür ederim (Proje no: FHD-2021-11065).
Biohydrogenation is the saturation of unsaturated fatty acids in the rumen by microorganisms. The ratio of saturated fatty acids is high in the products obtained because of this biohydrogenation process in the rumen. However, intermediate products such as conjugated linoleic acid during saturation increase the quality of the products obtained. The aim of this study is to determine ruminal biohydrogenation in black cumin oil, which is rich in unsaturated fatty acids. In the study, black cumin oil was added to the diet in 3 different doses (1, 2, and 3%) for in vitro incubation with 5 replications. After passing the rumen fluid used in incubation through a 4-layer cloth cheese bag, incubation fluid was created by mixing it with artificial saliva at a ratio of 1:9. The incubation liquid was mixed with the feeds and kept in a 39 °C water bath for 24 hours. Fatty acid profile and fermentation parameters were determined by sampling from this incubation liquid at 0, 1.5, 3, 6, 12, and 24 hours. At the end of the incubation, fatty acids of the rumen fluid, starting fatty acids in the feed, and post-incubation fatty acids were compared, and it was determined which fatty acid changed. Here, the fatty acids that form the basis for determining biohydrogenation were evaluated individually. These are 18:1, 18:2, and 18:3 fatty acids. As a result, it was determined that C18:1 and C18:2 fatty acids decreased linearly in oil-added groups, while C18:3 fatty acids increased linearly. It was determined that the addition of black cumin seeds to the ration did not affect the ruminal fermentation parameters.
ERÜ Bap FHD-2021-11065
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Zootechny (Other) |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Project Number | ERÜ Bap FHD-2021-11065 |
Early Pub Date | December 19, 2024 |
Publication Date | |
Submission Date | October 4, 2024 |
Acceptance Date | December 14, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 7 Issue: 2 |