Abstract
Amaç: Klinik olarak vajinit tanısı almış hastalarda VGTest™'in standart mikrobiyolojik tanı testleri ile karşılaştırılarak vajinite neden olan mikroorganizmaları belirlemesindeki etkinliğinin saptanması.
Gereç ve Yöntem: Hastanemiz Jinekoloji Poliklinikleri’ne vajinit semptomları ile başvuran ve klinik olarak vajinit tanısı almış 165 hasta çalışmaya dahil edildi. Standart mikrobiyolojik laboratuvar değerlendirmelerinde; vajinal kandidiazis için gram boyamada blastospor-pseudöhif yapılarının varlığı, bakteriyel vajinozis için Nugent skoru, trikomonas vajinalis için fresh preparatta direkt mikroskopi kullanıldı. Hastaların hepsine muayeneleri sırasında standart laboratuvar değerlendirmeleri ile eş zamanlı olarak hasta başı VGTest™ değerlendirmesi yapıldı. Altın standart olarak semptom ve klinik tanı pozitifliği alındı ve standart mikrobiyolojik laboratuvar değerlendirmeleri ile VGTest™’in vajinit etkenini belirlemedeki etkinliği kıyaslanarak değerlendirildi.
Bulgular: Hastalar vajinit etkenlerine göre gruplara ayrıldığında 165 hastanın 77'sinde (%46,7) klinik olarak vajinal kandidiazis, 126'sında (%76,4) bakteriyel vajinozis, 16 hastada ise (%9,7) trikomonas vajinalis saptandı. Standart mikrobiyolojik laboratuvar testlerinin bakteriyel vajinozis için duyarlılığı %39,7, özgüllüğü %76,9, vajinal kandidiazis için duyarlılığı %68,8, özgüllüğü %94,3, trikomonas vajinalis için duyarlılığı %25,0, özgüllüğü %100 olarak saptanırken VGTest™’in bakteriyel vajinozis için duyarlılığı %66,7, özgüllüğü %74,4, vajinal kandidiazis için duyarlılığı %29,9, özgüllüğü %85,2, trikomonas vajinalis için duyarlılığı %62,5, özgüllüğü %93,3 olarak belirlendi.
Sonuç: Hızlı tanı koyulabilmesi ve etkene yönelik tedavinin ivedilikle yapılabilmesi açısından hasta başı tanı yöntemi olan VGTest™ özellikle bakteriyel vajinozis ve trikomonas vajinalis'in tanısında yüksek duyarlılığa sahip bir yöntemdir.