Background: The aim of this study was to investigate whether there is a significant difference in positive uronalysis (Total UA) results and fertility in urine cultures during pregnancy.
Material and Methods: Our retrospective observational study included 177 patients who were admitted to our hospital between September 1, 2023 and November 1, 2023 and had a complete urinalysis performed. As a result of the total UA, patients with leukocytes/bacteria> 5, leukocyte esterase positive and nitrite positive were identified. Among the patients whose urine culture was detected according to the results of urinalysis, those whose urine culture was evaluated and those who were not were divided into two groups. The results of total UA and urine culture were compared. In addition, the weeks of gestation of patients with positive urinalysis results were recorded and it was investigated whether there was a correlation between the frequency of urinary tract infections (UTI) and pregnancy.
Results: A total of 177 patients who were followed up for pregnancy were included in the study. All patients had total UA results. When the total UA abnormalities were examined, it was found that the rate of those with a high leukocyte/bacteria ratio was 80.2%, the rate of those with positive leukocyte esterase was 61%, and the rate of those who were nitrite positive was 25.4%. According to the urine culture results, 54.8% of participants had no urine culture and 45.2% of participants had one. The rate of urine cultures was 77.5% without reproduction and 22.5% with reproduction. In addition, the mean gestational weeks of the patients was 25.96±11.57 weeks, the mean week of gestation according to ultrasound measurements was 26.02±11.64. and no significant association was found between weeks of gestation and the incidence of UTI.
Conclusion: In our study, no significant association was found between positive total UA results during pregnancy and urine culture reproduction. There is a need for comprehensive multicenter studies with a larger number of patients regarding the incidence of UTIs in relation to gestational age and other tests that can be used in the diagnosis of UTIs.
Amaç: Bu çalışmada gebelikte tam idrar tetkiki (TİT) sonuç pozitifliği ile idrar kültüründe üreme açısından anlamlı farklılık olup olmadığının araştırılması amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntemler: Retrospektif gözlemsel çalışmamıza hastanemizde 1 Eylül 2023-1 Kasım 2023 tarihleri arasında başvuran tam idrar tetkiki görülmüş olan gebelik durumu nedeni ile takipli 177 hasta dâhil edilmiştir. Tam idrar tetkiki sonucunda lökosit/bakteri>5 olan, lökosit esteraz pozitif olan ve nitrit pozitif olan hastalar tespit edildi. İdrar tetkik sonucuna göre üreme tespit edilen hastalardan idrar kültürü değerlendirilen ve değerlendirilmeyen hastalar iki gruba ayrıldı. tam idrar tetkiki ve idrar kültür üreme sonuçları karşılaştırıldı. Ayrıca idrar tetkik sonuç pozitifliği olan hastaların gebelik haftaları kaydedildi ve idrar yolu enfeksiyonu (İYE) geçirme sıklığı ile gebelik arasındaki ilişki incelendi.
Bulgular: Çalışmaya gebelik nedeni ile takipli toplam 177 hasta dahil edildi. Hastaların tamamında TİT sonucu vardı. TİT anormalliği incelendiğinde, lökosit/bakteri oranı yüksek olanların oranı %80,2, lökosit esteraz pozitif olanların oranı %61 ve nitrit pozitif olanların oranı %25,4 olarak bulunmuştur. İdrar kültürü sonuçlarına göre, katılımcıların %54,8’inde idrar kültürü yapılmamış, %45,2’sinde ise yapılmıştır. Yapılan idrar kültürlerinde üreme olmayanların oranı %77,5, üreme olanların oranı ise %22,5 olarak belirlenmiştir. Hastaların son adet tarihi (SAT) ortalaması 25,96±11,57 hafta iken ultrason ölçümlerine göre gebelik haftası ortalaması 26,02±11,64 olarak saptanmıştır ve hastaların gebelik haftaları ile İYE geçirme sıklığı arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmemiştir.
Sonuç: Çalışmamızda gebelikte TİT sonuç pozitifliği ile idrar kültüründe üreme açısından anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Gebelik haftasına göre İYE görülme sıklığı ve İYE tanısında kullanılabilecek diğer tetkikler ile ilgili çok merkezli ve daha çok hasta sayılı kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Bu araştırma için Etlik Zubeyde Hanım Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Girişimsel Olmayan Çalışmalar Etik Kurulundan onay alınmıştır (Karar no: 11/23.11.2023).
Yok
Yok
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Obstetrics and Gynaecology |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 28, 2023 |
Submission Date | December 8, 2023 |
Acceptance Date | December 22, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 5 Issue: 4 |