Salinity is among the most common abiotic stress factors seen in agricultural areas around the world. In this study, it was aimed to determine the response of some bread wheat (Triticum aestivum L.) genotypes to salt stress during germination. In the research, 7 bread wheat genotypes (Pamukova 97, Beşköprü, Metin, Bezostaya-1, Hanlı, Tahirova 2000, Momtchill) and 5 different salt concentrations (0, 50, 100, 150 and 200 mM) were used. Application was carried out as Randomized Plots Design with two factors and three replications. As a result of salt application, the water intake rate at 24. hours, germination percentage, radicle and coleoptile length, radicle and coleoptile dry weight, salt tolerance index were calculated. The results obtained show that salt applications negatively affect all parameters examined and it reveals that there are significant differences in response to salinity among the genotypes studied.
Tuzluluk, dünya üzerindeki tarımsal alanlarda görülen en yaygın abiyotik stres faktörleri arasındadır. Bu çalışmada bazı ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) genotiplerinin çimlenme döneminde tuz stresine tepkilerini belirlemek amaçlanmıştır. Araştırmada 7 adet ekmeklik buğday genotipi (Pamukova 97, Beşköprü, Metin, Bezostaya-1, Hanlı, Tahirova 2000, Momtchill) ve 5 farklı tuz konsantrasyonu (0, 50, 100, 150 ve 200 mM) kullanılmıştır. Uygulama Tesadüf Parselleri Deneme Deseni’nde iki faktörlü ve 3 tekrarlı yürütülmüştür. Tuz uygulamaları sonucunda tohumlarda 24. saatteki su alım oranı, çimlenme gücü, çimlenme oranındaki azalma, radikula, koleoptil uzunluğu ve azalma oranları, radikula, koleoptil kuru ağırlığı ve azalma oranları, tuza tolerans indeksi hesaplanmıştır. Elde edilen sonuçlar tuz uygulamalarının incelenen tüm parametreleri olumsuz etkilediğini ve incelenen genotipler arasında tuzluluğa tepkide önemli farklılıklar olduğunu ortaya koymaktadır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Structural Biology |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | April 16, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 1 Issue: 1 |