Amaç: Bu çalışmada Sivas ilinde piyasaya sunulan et ürünlerinde
farklı yöntemler kullanılarak tür tayinin yapılması ve
bu yöntemlerin karşılaştırılması amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Bu çalışmanın materyalini, Sivas’ta 2014
yılında 6 farklı satış noktasından rastgele örnekleme yöntemiyle
alınan sucuk, salam, sosis ve köfte örnekleri oluşturdu.
Et ürünlerinde tür tayininin tespiti Agar Gel Immunodiffusion
(AGID), Enzyme-Linked Immunosorbent Assay (ELISA) ve
Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PZR) yöntemleri kullanılarak
yapıldı.
Bulgular: Analizde kullanılan AGID, ELISA ve PZR yöntemlerinde
aynı örnekler sığır eti yönünden pozitif bulundu. ELISA
sonuçlarına göre üç örneğin (2 salam ve 1 sucuk) sığır eti
bakımından negatif olduğu saptandı. PZR sonuçlarına göre
ise bu üç örneğinde içinde olduğu toplam 11 farklı örnekte,
küçük ruminant (koyun/keçi) kalıntısı tespit edildi. Ayrıca
farklı 3 örnekte ise kanatlı (tavuk) kalıntısı tespit edildi. Kullanılan
üç yöntemde de tüm örneklerde domuz, at, karnivor
(kedi) kalıntısının olmadığı gözlendi.
Öneri: Kullanılan üç yöntemin birbiri ile uyumlu olması
yanında PZR yönteminin daha hassas olduğu gözlenmiştir.
Sivas ilinde yaygın olarak tüketimi yapılan et ürünlerinde
istenmeyen tür kalıntılarının olmaması; halk sağlığı açısından
önemli olmakla birlikte, firmaların güvenilir ürün sunma
konusundaki hassasiyetleri ve Et ve Et Ürünleri Tebliğinin 1
Mart 2013 tarihinden itibaren uygulanması ve denetimlerin
yoğunluğu ile ilgili olabilir.
Aim: Objective of this study were identification of animal
species in meat products marketed in Sivas province using
different methods and comparison of these methods.
Materials and Methods: Sucuk, salami, sausage, meatball
and braised meat samples were collected for the investigation
from marketed in Sivas province with random samples
methods in 2014. The identification of meat species in meat
products was investigated using Agar Gel Immunodiffusion
(AGID), and Enzyme-Linked Immunosorbent Assay (ELISA)
and Polymerase Chain Reaction (PCR) methods.
Results: All of AGID, ELISA and PCR methods detected positivity
for cattle meat in same samples. Three samples (two
salami and one sucuk) were detected negative for cattle meat
with ELISA. According to the PCR results, total of 11 different
samples together these three samples were detected as small
ruminants (sheep/goat) residues. And there samples were
detected as poultry (chicken) residues. None of the samples
were detected as positive for pig, horse and carnivore (cat)
meats by all three methods.
Conclusions: Besides three methods used being compatible
with each other, the PCR method was found more sensitive.
The absence of residues of unwanted species in meat products
which are commonly consumed in Sivas province, it is
important for public health; also sensitivity of companies to
provide reliable products and it may be related with intensity
of inspections and applying of Meat and Meat Products
Notification since March 1, 2013.
Other ID | JA28JK78FS |
---|---|
Journal Section | Research |
Authors | |
Publication Date | March 1, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 32 Issue: 1 |