Amaç: Bu araştırma düşük enerjili rasyonla beslenen broylerlerde organik asit varlığında enzim aktivitesinin etkinliğini değerlendirmek amacıyla yapıldı.Gereç ve Yöntem: Araştırmada toplam 240 adet günlük yaşta Hubbard broyler civciv her biri 10 civciv içeren 3 alt gruptan oluşan 8 gruba ayrıldı. Buna göre deneme grupları temel rasyon A (pozitif kontrol, 2730 kcal/kg), düşük enerjili rasyon B (negatif kontrol, 2630 kcal/kg), düşük enerjili rasyon + 0.25 g/kg enzim içeren rasyon C, düşük enerjili rasyon + 0.5 mg/kg enzim içeren rasyon D, düşük enerjili rasyon + %0.5 sitrik asit içeren rasyon E, düşük enerjili rasyon + %1.5 sitrik asit içeren rasyon F, düşük enerjili rasyon + 0.25 g/kg enzim + %0.5 sitrik asit içeren rasyon G ve düşük enerjili rasyon + 0.5 g/kg enzim + %1.5 sitrik asit içeren rasyon H şeklinde oluşturuldu. Bulgular: Araştırmada canlı ağırlığın deneme süresince D, G ve H gruplarında A’ya göre değişmezken (P>0.05), B’ye göre geliştiği (P0.05), tüm gruplarda B’ye göre düşük olduğu (P
Aim: This study was conducted to evaluate the efficiency of enzyme activity in the presence of organic acid in broiler fed low energy diet. Materials and Methods: A total of 240 day-old Hubbard broiler chicks were reared in 8 groups with 3 replicates per group, comprising 10 birds in each replicate. The dietary treatment groups comprised of basal diet A (positive control, 2730 kcal/kg), low energy diet B (negative control, 2630 kcal/kg), diet C containing low energy diet plus 0.25 g/kg enzyme, diet D containing low energy diet plus 0.5 mg/kg enzyme, diet E containing low energy diet plus 0.5% citric acid, diet F containing low energy diet plus 1.5% citric acid, diet G containing low energy diet plus 0.25 g/kg enzyme plus 0.5% citric acid and diet H having low energy diet plus 0.5 g/kg enzyme plus 1.5% citric acid were offered to different groups of broiler.Results: Results showed improved weight gain throughout the experiment (P0.05) as compared to A. Feed consumption was reduced (P0.05). Feed conversion ratio (FCR) was observed better (P0.05) in all groups. Blood glucose level was observed higher (P
Other ID | JA54DF78NU |
---|---|
Journal Section | Research |
Authors | |
Publication Date | September 1, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 31 Issue: 3 |