Amaç: Ratlarda deneysel olarak oluşturulan rabdomiyoliz olgularında vitamin E uygulamasının koruyucu etkilerini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Yirmi bir adet rat üç eşit gruba ayrıldı: kontrol (Grup 1), gliserol (%50 gliserol, 7 mL/kg, IM) ve gliserol (%50 gliserol, 7 mL/kg, IM) + vitamin E grup (100 mg/kg, IP, SID). Gliserol uygulamasından doksan altı saat sonra kan örnekleri alındı. Serumdan kreatinin, kan üre nitrojen, kreatin kinaz, aspartat aminotransferaz, alanin aminotransferaz ve laktat dehidrogenaz düzeyleri ölçüldü. Karaciğer ve böbrek dokusunun histopatalojik incelemesi yapıldı Bulgular: Gliserol + vitamin E grubu kreatinin, laktat dehidrogenaz ve kreatin kinaz düzeyleri gliserol grubundan düşük (p<0.05) belirlendi. Vitamin E uygulamasının gliserolün neden olduğu renal tübuler hasarı azalttığı tespit edildi. Öneriler: Vitamin E uygulamasının rabdomiyoliz vakalrında gözlenen renal ve kas hasarını azaltabileceği ifade edilebilir.
Aim: Evaluation of the protective effects of vitamin E administration in a rat model of rhabdomyolysis. Material and Method: Twenty one rats were divided to three equal groups; control (Group 1), glycerol (50% glycerol, 7 mL/kg, IM) and glycerol (50% glycerol, 7 mL/kg, IM) + Vitamin E (100 mg/kg, IP, SID). Ninety-six hours after glycerol injection, blood samples were collected. Serum creatinine, blood urea nitrogen, creatine kinase, aspartate aminotransferase, alanine aminotransferase and lactate dehydrogenase levels were measured. Histopathologic pattern of hepatic and renal tissue damages was also evaluated. Results: Glycerol + vitamin E groups had lower (P<0.05) creatinine, lactate dehydrogenase and creatine kinase levels than the glycerol group, and the administration of vitamin E caused lesser renal tubular damages in glycerol + vitamin E group rather than in glycerol group.Conclusions: Vitamin E administration may decrease the muscle injury and renal damage in rhabdomyolysis cases.
Other ID | JA64US25PU |
---|---|
Journal Section | Research |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2013 |
Published in Issue | Year 2013 Volume: 29 Issue: 4 |