Bu çalışmada kitosan ve uçucu yağ içeren kitosan solüsyonları ile hazırlanan yenilebilir filmlerin Listeria monocytogenes' e karşı
antimikrobiyal etkileri gerçek gıda matriksi üzerinde değerlendirilmiştir. Kekik ve karanfil uçucu yağları yenilebilir film solüsyonlarına
%0,5 ve %1 oranında ilave edilmiştir. Gıda matriksi olarak kullanılan kaşar peyniri dilimleri L. monocytogenes ile Log 5 kob/g düzeyinde
kontamine edilmiştir. Yapayolarak kontamine edilen örnekler hazırlanan filmler ile kaplanmış ve 4°C' de 14 gün muhafaza edilmiştir.
Muhafazanın 1. 7. ve 14. günlerinde yapılan sayımlar ile filmlerin L. monocytogenes karşı antimikrobiyal etkileri değerlendirilmiştir.
Muhafaza periyodu sonunda tüm film tiplerinin L. monocytogenes'e karşı antimikrobiyal etkisi kontrol grubuna nazaran önemli düzeyde
bulunmuştur (P<0 ,05). Kontrol grubuna nazaran yenilebilir filmler ile kaplanmış örneklerde L. monocytogenes sayısı 1,18 Log ile 2,39
Log arasında düşük tespit edilmiştir. Genelolarak kekik uçucu yağı içeren filmlerin karanfil uçucu yağı içeren filmlere nazaran daha
güçlü antimikrobiyal etki gösterdiği tespit edilmiştir.
In this study antimicrobial efficiency of edible films prepared with chitosan solution and chitosan solutions enriched with
essential oils against Listeria monocytogenes were evaluated on real food matrix. Oregano and clove oil were added to edible film
solutions at %0,5 and %1. Kashar cheese slices used as food matrix were contaminated with L. monocytogenes at 5 Log cfu/g.
Artificially contaminated cheese samples were wrapped with preperad films and stored at 4°C for 14 days. Antimicrobial effectiveness
of films against L. monocytogenes were evaluated by counts periormed on 1,7 and 14 days of storage period. At the end of storage
period antimicrobial effectiveness of all film types against L. monocytogenes were determined as significant (P<0,05). Application of
edible films to samples were resulted 1,18 to 2,39 Log reduction in count of L. monocytogenes. Generally oregano oil added films were
showed greater antimicrobial effect on L. monocytogenes than clove oil added films.
Other ID | JA69SP22VC |
---|---|
Journal Section | Research |
Authors | |
Publication Date | March 1, 2009 |
Published in Issue | Year 2009 Volume: 25 Issue: 1 |