Son yıllarda, kültür balıkçılığında çeşitli bakteriyel ve viral hastalıklara karşı aşıların kullanımı giderek artmaktadır.
Yaygın olarak kullanılan enjeksiyon ve/veya immersiyon (daldırma) aşılar, etkeninin formaldehit ile inaktive edilmesi
sonucu elde edilen bakterin aşısından hazırlanmaktadır. Aşılar, özellikle iç sularda ve denizlerde kültürü yapılan baIıklarda
problem olan bakteriyel (Vibrio spp. Aeromonas spp, Yersinia spp, Pasteurella spp, Streptococcus spp.) ve
viral enfeksiyonlara (Viral Hemorajik Septisemi (VHS), Infeksiyöz Hematopoetik Nekrozis (IHN), Infeksiyöz Pankreatik
Nekrozis (IPN), vs) karşı mücadelede etkili bir şekilde kullanılmaktadır. Bu derlemede kültür balıkçılığında problem
olan enfeksiyonlara karşı geliştirilen aşılama yöntemleri ile bağışıklık mekanizmaları sunulmuştur.
In recent years, fish vaccines are heavily used in aquaculture against bacterial and viral infections. Injection
and/or immersion type vaccines that are used commonly are prepared by inactivation of antigen with formaldehite.
Vaccines are used ellectively against bacterial (Vibrio spp. Aeromonas sPP. Yersinia spp, pasteurella spp,
Streptococcus spp.) and viral infections (Viral haemorrhagic septicaemia (VHS), lnfectious Hematopoietic Necrosis
(IHN), lnfectious Pancreatic Necrosis (IPN), etc) in aquaculture and sea water. In this rewiev, vaccination techniques
and mechanisms of immunizationare describedin aquaculture.
Other ID | JA69YB64FB |
---|---|
Journal Section | Review |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2007 |
Published in Issue | Year 2007 Volume: 23 Issue: 2 |