BibTex RIS Cite

BÜYÜME FİZYOLOJİSİ VE BİYOTEKNOLOJİ'NİN BROYLER VERİMİNİN ARTTIRILMASI İÇİN KULLANIMI

Year 1996, Volume: 12 Issue: 2, 5 - 12, 01.06.1996

Abstract

Broylerlerde verimliliğin artırılabilmesi için biyoteknoloji ve teknolojinin önemli alanlarının uygulama imkanları incelenmiştir.
Temel olarak 7 büyük alan belirlenmiştir. Bunlar: Genomla ilgili genetik mühendisliği, genetik mühendisliği
aracılığı ile elde edilen hormonlar, peptitler ve biyoaktif ajanlar, yem teknolojisi, hücre birleşmesi, gen probları ve aşı
üretimidir. Bu derlernede sadece ilk üç büyük alan üzerinde durulmuştur. Birçok hormon ve büyüme faktörünün kanatlıların
büyüme ve gelişmesini etkilediği bilinmektedir. Süt inekleri ve domuzların günlük olarak parantaral yolla bü-
yüme hormonu (GH) uygulamalarına karşı büyüme yönünden tepki gösterdikleri, tavuklarda ise muhtemelen kısa aralıklarla
endojen hormon salınımının gösterdiği etkinin parantaral hormon uygulamasıyla gerçekleştirilememesinden
dolayı büyürnede belirgin bir değişiklik olmadığı bulunmuştur. Bu örnek biyoteknolojik ürünlerin broyler üretiminde kullanılmasının
neden büyüme fizyolojisi bilgisiyle sıkı sıkıya bağlı olduğunu açıkça göstermektedir. Modifiye edilmiş retro
virüsler kullanılarak çoklu GH kopyalarını taşıyan transgenic kanatlılar üretilmiştir, ancak hala büyüme üzerine GH'un
etkileri konusunda detaylı bilgiler mevcut değildir. Hipofizden GH salınımını düzenleyen hipotalamus kökenli peptitler
kanatlılarda büyümenin arttırılması yönünde büyük ölçüde etkisizdir. Bununla birlikte, B-agonistler gibi belirli biyoaktif
bileşikler daha ümit vericidirler. insülin benzeri büyüme faktörlerinin (IGF-1, IGF-11) Kanatlıların büyüme ve gelişmelerini
düzenleyici rolleri üzerine çalışmalara başlanmıştır. Kanatlılarda gen aktarımı çalışmalarına IGF-1 geni de
dahil edilmeli, ancak parantaral yolla uygulama çalışmalarının yine de gerekli olduğu unutulmamalıdır. Başka bir yaklaşım
da genetik seleksiyon programlarında hormon belirleyicilerinin kullanımı olabilir. Tüketici tarafından bu tür uygulamaların
kabul görmesi dikkate alınmalıdır. Biyoteknoloji ve büyüme fizyolojisi broyler üretimini geliştirmek için'
önemli imkanlar sunmaktadır, ancak kullanımları nihayi ürün bakımından tüketicinin talebine göre dengelenmelidir

The Use of Growth Physiology and Biotechnology to Improve Broiler Production

Year 1996, Volume: 12 Issue: 2, 5 - 12, 01.06.1996

Abstract

The key areas of biotechnology and technology are reviewed in relation to their potential application to
improve the productivity of broiler chickens. Seven major aspects were identified, namely: genetic engineering of the
genome; genetically-engineered hormones; peptides and bioactive agents; feed technology; cell fusion; gene probes
and vaccine production. Only the first three are considered in this review. Many hormones and growth factors are
known to affect the growth and development of poultry. Unlike the major responses found in growing pigs and lactating
dairy cows, poultry growth is not markedly altared by an exogenous daily injection of growth hormon e (GH), probably
because of the lack of a pulsatile release pattern, similar to that which occurs endogenously. This example
shows clearly why the application of the biotechnological products to broiler production must be closely linked to understanding
of the underlying physiology of growth. Transgenic poultry with multiple copies of the GH gene have been
produced using modified retroviri, but detailed information of the effects on growth are stili lacking. The hypothalamic
peptides which regulate GH secretion from the pituitary appear to be largely ineffective in promoting growth in poultry.
However, certain bioactive compounds such as B-agonists are mora promising. lnvestigations have commencad on
the role of the insuline - like growth factors (IGF-1 and IGF-11) in regulating poultry growth and development. Further
studies on gene insertion in poultry may involve the IGF-1 gene, but exogenous administration studies are stili required.
Another approach may be the use of hormone markers in genetic selection programmes. Consumer acceptance
of poultry must always be considered . Biotechnology and growth physiology offer considerable potential to
improve broiler production but their use must be balanced against consumer demand for the final product.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA73KV44BY
Journal Section Research
Authors

Süleyman Dere This is me

M.Ali Tekeş This is me

Publication Date June 1, 1996
Published in Issue Year 1996 Volume: 12 Issue: 2

Cite

APA Dere, S., & Tekeş, M. (1996). The Use of Growth Physiology and Biotechnology to Improve Broiler Production. Eurasian Journal of Veterinary Sciences, 12(2), 5-12.
AMA Dere S, Tekeş M. The Use of Growth Physiology and Biotechnology to Improve Broiler Production. Eurasian J Vet Sci. June 1996;12(2):5-12.
Chicago Dere, Süleyman, and M.Ali Tekeş. “The Use of Growth Physiology and Biotechnology to Improve Broiler Production”. Eurasian Journal of Veterinary Sciences 12, no. 2 (June 1996): 5-12.
EndNote Dere S, Tekeş M (June 1, 1996) The Use of Growth Physiology and Biotechnology to Improve Broiler Production. Eurasian Journal of Veterinary Sciences 12 2 5–12.
IEEE S. Dere and M. Tekeş, “The Use of Growth Physiology and Biotechnology to Improve Broiler Production”, Eurasian J Vet Sci, vol. 12, no. 2, pp. 5–12, 1996.
ISNAD Dere, Süleyman - Tekeş, M.Ali. “The Use of Growth Physiology and Biotechnology to Improve Broiler Production”. Eurasian Journal of Veterinary Sciences 12/2 (June 1996), 5-12.
JAMA Dere S, Tekeş M. The Use of Growth Physiology and Biotechnology to Improve Broiler Production. Eurasian J Vet Sci. 1996;12:5–12.
MLA Dere, Süleyman and M.Ali Tekeş. “The Use of Growth Physiology and Biotechnology to Improve Broiler Production”. Eurasian Journal of Veterinary Sciences, vol. 12, no. 2, 1996, pp. 5-12.
Vancouver Dere S, Tekeş M. The Use of Growth Physiology and Biotechnology to Improve Broiler Production. Eurasian J Vet Sci. 1996;12(2):5-12.