Çalışmada 8-10 aylık 8 adet köpek kullanıldı. Hayvanlar deneme ve kontrol olmak üzere iki eşit gruba
ayrıldı. Her iki grup 16 gün boyunca %0.2 oranında kolesterol ihtiva eden rasyonla beslendi. Bu periyodun 10.
gününde plazma kolesterol düzeyi her iki grupta yaklaşık 4 kat arttı. Bu artış her iki grupta alyuvar membranlarında
her hangi bir bozukluğa yol açmadı. Bu 16 günlük periyodun 10. gününden sonra 6 gün süreyle deneme
grubuna aynı diyete ek olarak her gün 200 gr kıymaya karıştırılarak 50J.1l soğan yağı yedirilirken, kontrol
gurubunun diyetine sadece aynı miktar kıyma ilave edildi. Soğan yağı uygulama periyodunun 5. ve 6. günlerinde
(toplam periyodun 15. ve 16. günleri) plazma kolesterol ve glikoz düzeyi deneme gurubunda, kontrol
gurubuna ve soğan yağı uygulanmadan önceki değerlere göre daha fazla azalırken, deneme grubunda plazma
glikoz düzeyindeki azalma istatistiksel açıdan önemliydi. (P<0.05) Araştırmada eritrosit, lökosit sayıları ile hemoglobin
miktarı ve hematokrit değer açısından hiperkolesterolemi öncesi, sonrası ve soğan yağı uygulamasından
sonra herhangi bir değiş klik belirlenmedi.
Other ID | JA73RM87MH |
---|---|
Journal Section | Research |
Authors | |
Publication Date | March 1, 1995 |
Published in Issue | Year 1995 Volume: 11 Issue: 1 |