Bu çalışmada, kaliteleri değişik olan kuru
yonca, (grup 1), doğal (grup 2) veya HCl ile işlenmiş (grup 3)
arpa samanı gibi kaba yemler ile konsantre yemlerden (50 :
50) oluşan rasyonların keçilerde ham besin maddelerinin sindirimi
ile N -dengesine etkileri ele alınmıştır. Araştırma sonunda,
sindirim dereceleri gruplarda sırasıyla, kuru madde
için% 70.95, 64.97 ve 67.78 (P < 0.01) organik madde için%
72.48, 65.59 ve 67.85 (P < 0.01), ham sellüloz için% 52.54,
54.13 ve 57.74 (P > 0.05), ham protein için de% 73.68, 78.86
ve 79.34 (P < 0.01) biçiminde bulunmuştur. Azot birikim
değerleri ise, sırasıyla, 5.11, 6.59 ve 7.54 g/gün olarak tespit
edilmiştir (P > 0.05). Arpa samanının HCl ile işlenmesi,
ge-nelde, ham besin maddelerinin sindirimi (P < 0.05) ile Nbirikimini
(P > 0.05) arttırmıştır.
In this study, the effects of diets which
contained alfaalfa hay (group 1), barley straw (group 2) or
HCl- treated straw (group 3) as roughage and concentrated
feeds (50 : 50) on digestibility andN-retention on goats were
determined. At the end of the experiment, digestibilities were
70.95, 64.97 and 67.78 % for dry matter (P < 0.01), 72.48,
65.59 and 67.85% for organic matter (P < 0.01), 52.54, 54.13
and 57.74% for crude fiber (P > 0.05), 73.68, 78.86 and 79.34
%for crude protein (P < 0.01), respectively, in the groups. On
the other hand, the N-retention values were 5.11, 6.59 and
7.54 g/day (P > 0.05), respectively. In general, the treatment of
barley straw with HCl increased nutrient digestibility (P <
0.05) andN-retention (P > 0.05).
Other ID | JA74DS48VR |
---|---|
Journal Section | Research |
Authors | |
Publication Date | March 1, 1990 |
Published in Issue | Year 1990 Volume: 6 Issue: 1 |