Denemede 2-2.5 yaşlarında sürekli rumen kanülü yerleştirilmiş 3 Ankara Keçisi kullanıldı. Hayvanlara karma yem ve yonca samanından oluşan 3 farklı rasyon sırasıyla; 20:80, 40:60, ve 60:40 oranlarında yedirildi.
Araştırmada, her hayvan için; rumen sıvısı pH' sı, İnorganik P, NH3-N'i
değerleri, kanda NH3-N'i ve kan serıımımda Üre-N'i, total protein, glikoz
ve inorganik P düzeyleri yemlemeden önce, yemlemeden 4 ve 8 saat sonra tayin
edildi. Yemlemeden 4 saat sonraki rumen sıvısı pH' sı ile kan NH3-N'i değerleri
azalma gösterdi. Yemlemeden 8 saat sonraki kan NH3-N'i ile yemlemeden 4
saat sonraki rumen sıvısı NH3-N'i değerleri en yüksekti. Örnekleme zamanlarında kan serumu İnorganik P değerleri tedrici bir artış kaydederken, rumen sıvısı İnorganik P değerlerinde azalma gözlendi.
Her örnekleme zamanında kan serumu Üre-N'i, total protein ve glikoz
değerleri ile ilgili olarak kayda değer bir değişiklik tesbit edilmedi.
Three Angora Goats of 2-2.5 years old, with permanent
rumen cannula were used in this experiment. Animals were fed with three different
types of rations with concentrate mixture and alfalfa straw ; 20:80, 40:
60, 60:40 respectively.
In the investigation ; pH; Inorganic P and NH3-N values in the rumen
fluid and NH3N in the blood and Urea-N, total protein, glucose, Inorganic
P levels in the blood sera vere determined before feeding, at the 4 and 8th hour
after feeding for each animal. At the 4 th hour after feeding the pH values in
the rumen fluid and NH3-N of the blood were both decreased. The NH3-N
values of the blood at the 8th hour after feeding and NH3-N levels of the rumen
fluid at the 4th hour after feeding were highest. Inorganic P values in the blood
sera were gradually increased but Inorganic P levels in the rumen fluid were
decreased at the sampling times.
No notable changes were observed in each sampling, as far as Urea-N,
total protein and glucose levels of the blood sera are concerned.
Other ID | JA74HF37RY |
---|---|
Journal Section | Makale |
Authors | |
Publication Date | March 1, 1988 |
Published in Issue | Year 1988 Volume: 4 Issue: 1 |