BibTex RIS Cite

SUCUKLARDA N-NİTROZAMİN BiLEŞiKLERİNİN GAZ KROMATOGRAFİK YÖNTEMLE TAYİN EDİLMESİ

Year 1986, Volume: 2 Issue: 1, 75 - 89, 01.03.1986

Abstract

Bu çalışmada, Elazığ, Konya, Kayseri ve Ankara bölgelerinden
temin edilen 21 çeşit sucuk numunesinde oluşabilen nitrozamin düzeyleri araştırıldı. Gaz- kromatografik yöntemle flame ionization dedektör
(F.İ.D.) kullanılarak gerçekleştirilen analizler sonucunda NPyr tüm numunelerde belirlendi. Buna karşılık NDMA, NDEA ve NPip ise analizi
yapılan numunelerin yaklaşık %95 inde bulundu. Analizi yapılan sucuk örneklerinde belirlenen N-nitrozamin düzeyleri, NDMA için 5.1-370.0 ppb, NDEA için 2.5- 60.00 ppb, NPyr için 6.5 - 200.0 ppb ve NPip için ise 1.4 - 125.0 ppb arasında tesbit edildi. Dört çeşit nitrozamin için belirlenen değerlerin yoğunluk değer gruplarına göre dağılımının %41'nin 1.1-20.00 ppb, %17.95'nin 20.1-40.0 ppb, %10.26'nın 40.1-60.0 ppb, %6.4l'nin 60.1-80.0 ppb, %41'nin 80.1- 100.0 ppb, %6.4l'nin 100.1- 150.0 ppb, %7.69'nun 150.1-200.00 ppb, %2.56'nın 200.1- 400.0 pp b ve % 1.28'nin 400.1- 600.0 pp b arasında olduğu belirlendi.
Sonuç olarak, bazı numunelerde kanserojen etki oluşturabilecek nitrozamin
türevlerinin meydana gelmesinin, bu numunelere nitrat ve nitritli bileşiklerin katılmasından ileri geldiği söylenebilir.

Detection of N-nitrosamine compounds by gas chromatography in sausages

Year 1986, Volume: 2 Issue: 1, 75 - 89, 01.03.1986

Abstract

In this study, the levels of nitrosamines which can occur in 21 sausage samples provided from Elazığ, Konya, Kayseri and Ankara
regions were investigated. NPyr was found in all that samples in the result of the analysis made by using gas chromatography with flame-ionization-detector. Whereas, NDMA, NDEA and NPip were determined in about 95% of samples analysed. The levels of nitrasamirres determined in the sausage samples analysed were 5.1- 370.0 ppb, 2.5- 600.0 ppb, 6.5- 200.0 ppb, and 1.4- 125.0 ppb for
NDMA, NDEA, NPyr and NPip respectively. According to the density groups, fourty- one %41, 17.95%, 10.26%, 6.41 %, 6.41%, 6.41 %, 7.69%, 2.56% 1.28% of the levels found for four nitrasamine derivatives were determined to be between 1.1- 20.0 ppb, 20.1- 40.0 ppb, 40.1- 60.0 ppb, 60.1- 80.0 ppb, 80.1- 100.0 ppb, 100.0- 150.0 ppb, 150.0- 2oo.o ppb, 2oo.1-400.0 ppb, 400.1- 600.0 ppb respectively. In conclusion, it can be said that the occurence of nitrasamine derivatives in the levels, which can produce canserogenic effect in same samples, is due to the adding of the compounds with nitrate nitrite to these samples.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA74KT44YS
Journal Section Research
Authors

İbrahim Pirinçci This is me

H. Ahmet Acet This is me

Bekir Batı. This is me

Publication Date March 1, 1986
Published in Issue Year 1986 Volume: 2 Issue: 1

Cite

APA Pirinçci, İ., Acet, H. A., & Batı., B. (1986). Detection of N-nitrosamine compounds by gas chromatography in sausages. Eurasian Journal of Veterinary Sciences, 2(1), 75-89.
AMA Pirinçci İ, Acet HA, Batı. B. Detection of N-nitrosamine compounds by gas chromatography in sausages. Eurasian J Vet Sci. March 1986;2(1):75-89.
Chicago Pirinçci, İbrahim, H. Ahmet Acet, and Bekir Batı. “Detection of N-Nitrosamine Compounds by Gas Chromatography in Sausages”. Eurasian Journal of Veterinary Sciences 2, no. 1 (March 1986): 75-89.
EndNote Pirinçci İ, Acet HA, Batı. B (March 1, 1986) Detection of N-nitrosamine compounds by gas chromatography in sausages. Eurasian Journal of Veterinary Sciences 2 1 75–89.
IEEE İ. Pirinçci, H. A. Acet, and B. Batı., “Detection of N-nitrosamine compounds by gas chromatography in sausages”, Eurasian J Vet Sci, vol. 2, no. 1, pp. 75–89, 1986.
ISNAD Pirinçci, İbrahim et al. “Detection of N-Nitrosamine Compounds by Gas Chromatography in Sausages”. Eurasian Journal of Veterinary Sciences 2/1 (March 1986), 75-89.
JAMA Pirinçci İ, Acet HA, Batı. B. Detection of N-nitrosamine compounds by gas chromatography in sausages. Eurasian J Vet Sci. 1986;2:75–89.
MLA Pirinçci, İbrahim et al. “Detection of N-Nitrosamine Compounds by Gas Chromatography in Sausages”. Eurasian Journal of Veterinary Sciences, vol. 2, no. 1, 1986, pp. 75-89.
Vancouver Pirinçci İ, Acet HA, Batı. B. Detection of N-nitrosamine compounds by gas chromatography in sausages. Eurasian J Vet Sci. 1986;2(1):75-89.