TR
EN
Türkiye ile ABD Arasındaki Dış Ticarette Marshall Lerner Kuralının Geçerliliği: Ekonometrik Bir Analiz
Öz
Bir ülkenin gerek makroekonomik dengeleri gerekse uluslararası kredibilitesi üzerinde önemli etkiler oluşturabilecek olan dış ticaret açıkları, ekonomi yönetimleri için çözülmesi gereken öncelikli sorunlar arasında yer almaktadır. Bundan yola çıkarak hazırlanan çalışmanın amacı Türkiye ile ABD arasındaki dış ticarette gelir ve fiyat esnekliklerini inceleyerek söz konusu ticarette Marshall-Lerner kuralının geçerliliğini ve bu dış ticaretin Türkiye’nin dış ticaret açıkları üzerindeki olası etkilerini tespit etmektir. ARDL Ekonometrik Yönteminin tercih edildiği çalışmada kullanılan tüm veriler çeyreklik formda ve dolar cinsinden elde edilmiş olup, 2002Q1-2020Q1 dönem aralığını kapsamaktadır. Elde edilen çalışma sonuçları ihracatın talep elastikiyeti ile ithalatın talep elastikiyeti toplamının birden büyük bir değere sahip olduğunu dolayısıyla Türkiye ile ABD arasında gerçekleşecek dış ticarette Marshall-Lerner kuralının geçerli olabileceğini göstermektedir. Ayrıca elde edilen gelir değişkenleri katsayı sonuçları her iki modelde gelir değişimlerinin dış ticarette güçlü etkiye sahip olduğunu göstermiştir.
Anahtar Kelimeler
Thanks
Teşekkür eder, kolaylıklar dilerim
References
- Ali, G., Ullah, G., Shah, Z. S., Khan, S. (2022). Testıng of Marshall-Merner Condıtıon: evıdence from Pakıstan, Bulletin of Business and Economics (BBE), 11(1), 46-52.
- Akıncı, M. (2021). Ticaret esneklikleri ve Marshall-Lerner koşulu üzerine: Türkiye ekonomisi için lineer olmayan ARDL analizi. Finans Politik & Ekonomik Yorumlar, (658), 9-36.
- Alemu, A. M., Sang, L. J. (2014). ‘‘Examining the effects of currency depreciation on trade balance in selected asian economies’’. International Journal of Global Business, 7(1), 59-76.
- Amaral, A. J. C., Breitenbach, M. C. (2021). The Marshall-Lerner Condition in the fragile five economies: Evidence from the ARDL bounds test approach. Business and Economics Research Journal, 12(4), 731-750.
- Andersson, A., Styf, S. (2010). How does a depreciation in the exchange rate affect trade over time? (bachelor’s thesis within economics), Sweden: Jönköping University.
- Arize, A. C. (1994). ‘‘Cointegration test of a long-run relation between the real effective exchange rate and the trade balance’’. Internatıonal Economıc Journal, 8(3), 1-9.
- Atgür, M., Altay, N. O. (2015). ‘‘Enflasyon hedeflemesi sürecinde para talebi istikrarının ARDL modeli yaklaşımı ile analizi: Türkiye ve Endonezya örneği’’. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi, 10(1), 79- 97.
- Ay, A., Üçler, G., Koçak. İ. (2009). Reel döviz kuru dalgalanmalarının dış ticareti üzerine etkisinin sınır testi yaklaşımı ile analizi: 1996-2006 Türkiye örneği. S.Ü. İ.İ.B.F Sosyal Ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 11(17), 151-68.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Economics
Journal Section
Research Article
Authors
Early Pub Date
December 27, 2023
Publication Date
December 30, 2023
Submission Date
May 13, 2023
Acceptance Date
October 13, 2023
Published in Issue
Year 2023 Volume: 1 Number: 1