TR
EN
Enformel Sektörün Hane İçine Yansımaları: Gaziantep’te Fıstık Kıran Kadınlar
Abstract
Bu çalışma, kadın emeğinin yoğun bir çalışma biçimi olan enformel alanda ev eksenli çalışmayı, eleştirel feminist kuramsal ve yöntemsel tartışmaların ışığında yerel işleyişe örnek teşkil edebilecek fıstık kıran kadınlar üzerinden incelemiştir. Bu kapsamda ilk olarak enformel sektörün hem dünyada hem de Türkiye’deki emek piyasalarına yansımaları kavramsal ve tarihsel izleklerde kısaca tanıtılmıştır. Daha sonra ana akım iktisadi yöntem ve istatistiklerin enformel sektördeki emek-sermaye çelişkisini gözden kaçırdığı ve bu çelişkinin en dramatik sonuçlarının kadınlar tarafından tecrübelendiği gösterilmiştir. Bu girizgaha mukabil Gaziantepli fıstık kıran kadınların enformel emeğin hangi süreçlerinden geçtiği, esnek istihdam politikaları ve neo-liberalizm ile beraber bu emeğin nasıl dönüştüğü sorgulanmıştır. Bu bağlamda kadın emeğinin hem rekabetçi kapitalizm hem de ataerkil siyasal-kültürel pratikler aracılığıyla sömürülmesi, Gaziantepli fıstık kıran kadınların enformel ev içi emek süreçleri ile örneklenmiştir. Bununla beraber mülakatlar kadınların ev içinde sıradan addedilen işlerinin “görünmezliğinin” arttığını göstermiştir. Nihai olarak enformel sektörün yoksulluk ve sosyal güvencesizlik gibi belirgin karakteristik özelliklerine mülakat yapılan kadınların ifadelerinde de rastlanmış, sermaye ve patriyarka birlikteliğinin kadının ikincil konumunu sağlamlaştırdığı saptanmıştır.
Keywords
References
- Acar-Savran, G. ve Tuna-Demiryontan, N. Kadının Görünmeyen Emeği (3. Baskı). (İstanbul: Yordam Kitap, 2016).
- Ansal, H., Küçükçifçi, S., Onaran, O. ve Orbay, Z. B. Türkiye Emek Piyasasının Yapısı ve İşsizlik. (Friedrich Ebert Vakfı: Türk Tarih Vakfı, İstanbul, 2000).
- Atasü-Topçuoğlı Reyhan. “Kapitalizm ve Ataerkillik Enformel Alanda Nasıl Etkilenir? Bilinçli Saklama ve Saklayarak Değersizleştirme Mekanizmalarının Ev Eksenli Çalışmada İşleyişi”. Kapitalizm, Ataerkillik ve Kadın Emeği ed. Saniye Dedeoğlu ve Melda Yaman Öztürk (İstanbul: Sosyal Araştırmalar Vakfı, 2010), 81-133.
- Ayata, Sencer, Kapitalizm ve Küçük Üreticilik, (Ankara: Yurt Yayınları, 1987).
- Ayata, Sencer. “Bir Yerel Sanayi Odağı olarak Gaziantep’te Girişimcilik, Sanayi Kültürü ve Ekonomik Dünya ile İlişkiler,” İlhan Tekeli için Armağan Yazılar ed. Selim İlkin, Orhan Silier ve Murat Güvenç (İstanbul: Tarih Vakfı Yayınları, 2004), 559-590.
- Bangasser, Paul E. “The ILO and the Informal Sector: An İnstitutional History, Employment Paper 2000/9,” (Geneva: International Labour Office, 2000).
- Bedirhanoğlu Pınar ve Yalman L. Galip. “Neoliberal Küreselleşme Sürecinde Türkiye’de ‘Yerel’ Sermaye: Gaziantep, Denizli ve Eskişehir’den İzlenimler,” Praksis, 19 (2012) http://www.praksis.org/TR/sayilar/0019/neoliberal-kuresellesme-surecinde-turkiyede-yerel-sermaye-gaziantep-denizli-ve-eskisehirden-izlenimler-pinar-bedirhanoglu-galip-l-yalman/
- Beneria, Lourdes. Gender, Development and Globalization: Economics As If All People Mattered (London: Routledge, 2003).
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Women's Studies
Journal Section
Research Article
Publication Date
June 10, 2022
Submission Date
September 30, 2021
Acceptance Date
April 22, 2022
Published in Issue
Year 2022 Volume: 14 Number: 1
APA
Yardımcı, H. Ç., & Öztekin, B. (2022). Enformel Sektörün Hane İçine Yansımaları: Gaziantep’te Fıstık Kıran Kadınlar. Fe Dergi, 14(1), 35-49. https://doi.org/10.46655/federgi.1003104
AMA
1.Yardımcı HÇ, Öztekin B. Enformel Sektörün Hane İçine Yansımaları: Gaziantep’te Fıstık Kıran Kadınlar. Fe Dergi. 2022;14(1):35-49. doi:10.46655/federgi.1003104
Chicago
Yardımcı, Hikmet Çağrı, and Büşra Öztekin. 2022. “Enformel Sektörün Hane İçine Yansımaları: Gaziantep’te Fıstık Kıran Kadınlar”. Fe Dergi 14 (1): 35-49. https://doi.org/10.46655/federgi.1003104.
EndNote
Yardımcı HÇ, Öztekin B (June 1, 2022) Enformel Sektörün Hane İçine Yansımaları: Gaziantep’te Fıstık Kıran Kadınlar. Fe Dergi 14 1 35–49.
IEEE
[1]H. Ç. Yardımcı and B. Öztekin, “Enformel Sektörün Hane İçine Yansımaları: Gaziantep’te Fıstık Kıran Kadınlar”, Fe Dergi, vol. 14, no. 1, pp. 35–49, June 2022, doi: 10.46655/federgi.1003104.
ISNAD
Yardımcı, Hikmet Çağrı - Öztekin, Büşra. “Enformel Sektörün Hane İçine Yansımaları: Gaziantep’te Fıstık Kıran Kadınlar”. Fe Dergi 14/1 (June 1, 2022): 35-49. https://doi.org/10.46655/federgi.1003104.
JAMA
1.Yardımcı HÇ, Öztekin B. Enformel Sektörün Hane İçine Yansımaları: Gaziantep’te Fıstık Kıran Kadınlar. Fe Dergi. 2022;14:35–49.
MLA
Yardımcı, Hikmet Çağrı, and Büşra Öztekin. “Enformel Sektörün Hane İçine Yansımaları: Gaziantep’te Fıstık Kıran Kadınlar”. Fe Dergi, vol. 14, no. 1, June 2022, pp. 35-49, doi:10.46655/federgi.1003104.
Vancouver
1.Hikmet Çağrı Yardımcı, Büşra Öztekin. Enformel Sektörün Hane İçine Yansımaları: Gaziantep’te Fıstık Kıran Kadınlar. Fe Dergi. 2022 Jun. 1;14(1):35-49. doi:10.46655/federgi.1003104