Research Article

Siyasi Partilerde Cinsiyetin İzini Sürmek; AKP, CHP, MHP ve HDP Örnekleri

Volume: 11 Number: 1 May 26, 2019
  • Esra Arslan *
TR EN

Siyasi Partilerde Cinsiyetin İzini Sürmek; AKP, CHP, MHP ve HDP Örnekleri

Abstract

Bu araştırmada amacım; siyasi partilerdeki ideolojik ve politik farklılıklara rağmen toplumsal cinsiyete dayalı eşitsizliklerin farklı siyasi partilerde benzer biçimde kurulup kurulmadığını ve bu eşitsizliklerin arka planındaki dinamiklerinin siyasete eşit katılımı nasıl etkilediğini açıklamaktır. Feminist metodoloji ile desenlenmiş bu çalışma, 2016 Ağustos ve 2017 Ocak ayları arasında Mersin ve Adana illerinde Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) il ve ilçe temsilciliklerinde aktif siyaset yürüten farklı sosyodemografik özelliklere sahip otuz kadın ile derinlemesine görüşmeler aracılığıyla yapılmıştır. Araştırmanın Adana ve Mersin İllerinde yapılmasının nedeni bu illerin çok kültürlü yapısı ve Türkiye’nin farklı bölgelerinden göç alması nedeniyle, aktif kitle desteğine sahip heterojen bir gruba ulaşma imkânı sunmasıdır. Çalışmaya dört partinin dahil edilmesinin nedeni ise ideolojik yapı ve politik söylemleri farklı olan bu kadınların yereldeki toplumsal cinsiyet ilişkilerinin izlenmesine olanak sağlaması ve siyasi partilerin yerelde, birbirine yakın bir siyasi temsil ve örgütlenme düzeyinin olmasıdır. Kadınların siyasete katılım süreçleri, farklı partilerde olmalarının etkisiyle toplumsal cinsiyet temelli sorunları nasıl deneyimledikleri, temsil mekanizmalarındaki dışlanma ve destek pratikleri ile hangi başa çıkma stratejileriyle alanda yer aldıkları bu sahayı uzun süre deneyimlemiş içerden biri olarak hem kendimde hem de görüştüğüm kadınlarda anlamayı hedeflediğim ana başlıklar olmuştur. Araştırma bize siyasi partilerde yer alan kadınların farklı ideolojik ve politik düşünce yapılarına sahip olsalar da toplumsal cinsiyet temelli ortak sorunlar yaşadıklarını fakat özgül başa çıkma stratejileri ve kazanımlar geliştirdiklerini göstermiştir.

Keywords

References

  1. Acar Savran, Gülnur. “Feminist Politika, Kota ve ‘Bir Siyasal Kategori’ Olarak Kadınlar”, Amargi, no. 5 (2007): 11-13.
  2. Acar Savran, Gülnur. Beden Emek Tarih: Diyalektik Bir Feminizm İçin (İstanbul: Kanat Yayınevi,2009).
  3. Agacinski, Sylviane. Cinsiyetler Siyaseti çev. İsmail Yerguz (Ankara: Dost Kitabevi,1998).
  4. AK Parti tüzüğü (2016). http://www.akparti.org.tr/site/akparti/parti-tuzugu Alkan, Ayten. Yerel Siyaset Kadınlar İçin Neden Önemli? Birikim Dergisi 179 (2004): 71-77
  5. Altındal, Yonca. Kadının Siyasal Katılımı Bağlamında Partilerin Kadın Kollarının Sosyolojik Açıdan Değerlendirilmesi. (Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, 2007).
  6. Ballington, Jullie. & Azza Karam. Women in Parliament: Beyond Numbers. (Stockholm: IDEA, 1998).
  7. Bari, Farzana. Women’s Political Participation: Issues and Challenges. (Bangkok: UN Report, 2005).
  8. Berktay, Fatmagül. Politikanın Çağrısı (İstanbul: Bilgi Üniversitesi Yayınları, 2011).

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Women's Studies

Journal Section

Research Article

Publication Date

May 26, 2019

Submission Date

September 30, 2018

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2019 Volume: 11 Number: 1

APA
Arslan, E. (2019). Siyasi Partilerde Cinsiyetin İzini Sürmek; AKP, CHP, MHP ve HDP Örnekleri. Fe Dergi, 11(1), 59-76. https://izlik.org/JA88GZ72GD
AMA
1.Arslan E. Siyasi Partilerde Cinsiyetin İzini Sürmek; AKP, CHP, MHP ve HDP Örnekleri. Fe Dergi. 2019;11(1):59-76. https://izlik.org/JA88GZ72GD
Chicago
Arslan, Esra. 2019. “Siyasi Partilerde Cinsiyetin İzini Sürmek; AKP, CHP, MHP Ve HDP Örnekleri”. Fe Dergi 11 (1): 59-76. https://izlik.org/JA88GZ72GD.
EndNote
Arslan E (May 1, 2019) Siyasi Partilerde Cinsiyetin İzini Sürmek; AKP, CHP, MHP ve HDP Örnekleri. Fe Dergi 11 1 59–76.
IEEE
[1]E. Arslan, “Siyasi Partilerde Cinsiyetin İzini Sürmek; AKP, CHP, MHP ve HDP Örnekleri”, Fe Dergi, vol. 11, no. 1, pp. 59–76, May 2019, [Online]. Available: https://izlik.org/JA88GZ72GD
ISNAD
Arslan, Esra. “Siyasi Partilerde Cinsiyetin İzini Sürmek; AKP, CHP, MHP Ve HDP Örnekleri”. Fe Dergi 11/1 (May 1, 2019): 59-76. https://izlik.org/JA88GZ72GD.
JAMA
1.Arslan E. Siyasi Partilerde Cinsiyetin İzini Sürmek; AKP, CHP, MHP ve HDP Örnekleri. Fe Dergi. 2019;11:59–76.
MLA
Arslan, Esra. “Siyasi Partilerde Cinsiyetin İzini Sürmek; AKP, CHP, MHP Ve HDP Örnekleri”. Fe Dergi, vol. 11, no. 1, May 2019, pp. 59-76, https://izlik.org/JA88GZ72GD.
Vancouver
1.Esra Arslan. Siyasi Partilerde Cinsiyetin İzini Sürmek; AKP, CHP, MHP ve HDP Örnekleri. Fe Dergi [Internet]. 2019 May 1;11(1):59-76. Available from: https://izlik.org/JA88GZ72GD