Antioxidants and free radicals, which have a lot of work on them and continuously increase their importance, are normally in stability in living metabolism. When the stability is disrupted and the number of free radicals increases, oxidative stress occurs and causes various diseases. Antioxidant nutrition is important to achieve this balance because of its scavenging effect on free radicals. Consumers' increasing concern about the use of synthetic antioxidants in recent years has increased the interest in natural antioxidants. In addition, antioxidants are important phenolic compounds, which are also used to control lipid oxidation. In this article, information about the interaction between antioxidants and free radicals, the effect of antioxidants on lipid oxidation, classification of antioxidants, some plants containing antioxidants and the use of antioxidants in poultry are given
Üzerinde oldukça fazla çalışma bulunan ve sürekli önemini arttıran antioksidanlar ve serbest radikaller canlı metabolizmasında normal şartlarda denge halindedir. Denge bozulup serbest radikallerin sayısı arttığı zaman, oksidatif stres ortaya çıkmakta ve çeşitli hastalıklara neden olmaktadır. Bu dengenin sağlanması için serbest radikaller üzerindeki süpürücü etkisinden dolayı antioksidan içerikli beslenme önemlidir. Son yıllarda tüketicilerin sentetik antioksidan kullanımına karşı artan endişeleri doğal antioksidanlara olan ilgiyi giderek arttırmıştır. Ayrıca antioksidanlar, lipid oksidasyonunu kontrol etmek içinde kullanılan önemli fenolik bileşiklerdir. Bu makalede, antioksidanlar ve serbest radikaller arasında nasıl bir etkileşim olduğu, antioksidanların lipid oksidasyonu üzerine etkisi, antioksidanların sınıflandırılması, antioksidan içeren bazı bitkiler ve antioksidanların kanatlı hayvanlarda kullanımı hakkında bilgilere yer verilmiştir
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 2 Issue: 8 |