Topraklar, sahip oldukları genetik özellikleri ve bulundukları ortamın iklim ve bitki örtüsü gibi oluşum faktörlerine bağlı olarak gıda üretimi, hammadde kaynağı, insan faaliyetlerinin yeri, tarihi arşiv, biyolojik çeşitlilik, organik karbon havuzu, su ve besin döngüsünün düzenlenmesi gibi fonksiyonları yerine getirirler. Toprak fonksiyonları, insan refahı ve ekosistem hizmetlerinin sürdürülebilirliğine önemli düzeyde etki etmektedir. Bu kapsamda, toprak karbonu, toprak canlıları, toprak besin döngüsü ve su tutulması ile ekosistem hizmetleri arasındaki ilişkiler birçok araştırmacı tarafından çalışılmış ve konunun önemi ortaya konulmuştur. Araştırmacılar, toprak fonksiyonlarının destekleyici, düzenleyici, provizyon tedarik ve kültürel olarak sınıflandırılan ekosistem hizmetlerine önemli düzeyde katkı yaptığını bildirmişlerdir. Toprak kökenli ekosistem hizmetlerinin gerçekleşmesi ve iyileştirilmesi ile gıda güvenliği ve sürdürülebilirlik arasında bir denge sağlayabilmek için arazi kullanımındaki uygulamaların sürdürülebilirlikleri son derece önemlidir. Uzun vadede toprak fonksiyonlarının gerçekleşmesi için önemli olan ve toprak özelliklerinin değişmesine neden olacak uygulamalar, ekosistem hizmetlerini azaltacaktır
Soils, depending on the genetic characteristics and formation factors such as climate and vegetation, fulfill several functions such as food production, source of raw material, place for human activities, historical archive, biodiversity, organic carbon pool and regulation of water and nutrient cycle. The soil functions have a significant influence on sustainability of human welfare and ecosystem services. In this context, the relationship between soil carbon, soil biota, soil nutrient cycle and water retention and ecosystem services has been studied and demonstrated by many researchers. Previous studies revealed that soil functions contribute significantly to the ecosystem services classified as supporting, regulating, provisioning and cultural.Sustainability of land use practices is extremely important to reach an equilibrium between the realization and improvement of soil-based ecosystem services and food safety and sustainability. Land use practices that will change the soil properties which are important for the realization of the soil functions in the long term may also cause decrease in the ecosystem services
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 1 Issue: 9 |