Nohut bitkisi ülkemiz için oldukça önemli bir baklagildir. Özellikle protein açığının kapatılması açısından herkesin ulaşabilecek olması değerini daha da artırmaktadır. Nohutla ilgili verim çalışmalarında sadece verimi değerlendirmek yeterli olmamaktadır. Bunun yanında verime etki eden karakterlerin de incelenmesi gerekir. Bu karakterlerin verim üzerine hem doğrudan ve hem de dolaylı etkileri vardır. Bunların belirlenmesi gerekmektedir. Bu çalışmada, Kırşehir ekolojik koşullarında 2017 ve 2018 yılları yetiştirme sezonunda 14 nohut çeşidi ile yürütülen çalışmada çeşitlerden elde edilen veriler kullanılarak korelasyon ve path analizleri yapılmış ve bitkide tane verim ile verim öğeleri arasındaki ilişkiler araştırılmıştır. Yapılan korelasyon analizi sonucunda bitkide tane verimi ile yüz tane ağırlığı ve ilk bakla yüksekliği özellikleri hariç tüm özelliklerde olumlu ve önemli ilişkiler tespit edilmiştir. Path analizi değerlendirildiğinde ise bitkide bakla sayısı 0,496 doğrudan etki miktarı ve bitkide tane sayısının ise 0.274 doğrudan etki miktar ile verim üzerine pozitif yönlü etkili olmuşlardır. Ayrıca doğrudan etki olarak verime bitkide bakla sayısı %41,84 oranında etki ederken, bitkide tane sayısının ise %26,32 oranında etki yaptığı gözlenmiştir. Sonuç olarak; nohut genotiplerinin geliştirileceği ıslah çalışmalarında bitkide bakla ve tane sayılarının olumlu etkileri nedeniyle göz önünde tutulması gerektiği görülmüştür
Chickpea plant is a very important legume for our country. The fact that everyone can reach, especially in terms of covering the protein deficit. It is not enough to evaluate the yield in chickpea yield studies. In addition, the characters of affecting on the yield should be examined. These characters have both direct and indirect effects on yield. These need to be identified. In this study, correlation and path analyzes were carried out by using data obtained from varieties with 14 chickpea cultivars in 2017 and 2018 growing season in Kırşehir ecological conditions. The relationships between seed yield and yield components in the plant were investigated. As a result of correlation analysis, positive and significant relationships were determined in all traits except grain yield and hundred seed weight and first pod height characteristics. When the path analysis is evaluated, the number of pods per plant has a positive effect on yield with 0.496 direct effect and the number of seed number per plant with 0.274 direct effect amount. In addition, it was observed that the number of pods per plant was 41.84% and the number of seeds per plant was 26.32%. As a result; chickpea genotypes will be developed breeding studies in the plant because of the positive effects of pods and grain numbers should be considered
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 2 Issue: 12 |