Vergi Ahlakının Belirleyicileri Bağlamında Mükelleflerin Kamu Harcamalarına Bakışı

Volume: 1 Number: 3 November 1, 2015
  • Özgür Saygın
  • Ulvi Sandalcı
  • Faruk Sezer
TR EN

Vergi Ahlakının Belirleyicileri Bağlamında Mükelleflerin Kamu Harcamalarına Bakışı

Abstract

Vergi ahlakı, vergi ödeme konusunda içsel bir motivasyon olarak tanımlanmaktadır. Mükelleflerin vergilemeye bakışlarında önemli bir etkiye sahip olan vergi ahlakı farklı etkenler tarafından belirlenir. Bunlardan en önemlilerinden biri de mükelleflerin kamu harcamalarına bakış düzeyidir. Çalışmada vergi ahlakı kavramına değinildikten sonra vergi ahlakının önemli belirleyicisi konumunda olan kamu harcamalarına mükelleflerin bakış açıları incelenmiştir. Kamu harcamalarının toplumsal ihtiyaçlara uygun, etkili ve verimli alanlarda kullanılması durumunda mükelleflerin vergilemeye karşı takındıkları tavır saptanmıştır. Bu iki kavram arasındaki ilişkiyi belirleyebilmek amacıyla Dünyadaki çeşitli ülkeleri ile Türkiye’nin vergi ahlak düzeyi ile kamu etkinlik düzeyleri arasındaki etkileşim tablolar aracılığıyla incelenmiştir. Çalışmanın sonucunda her iki kavramın da birbirleriyle etkileşim içerisinde olduğu ve incelenen ülkeler açısından vergi ahlak düzeyi ile mükelleflerin kamu harcamalarını algılama düzeyi varlığı arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır.

Keywords

References

  1. Aksoy, Şerafettin, (1998), Kamu Maliyesi, Gözden geçirilmiş ve ilaveli 3. Baskı, Filiz Kitabevi, İstanbul.
  2. Aktan, Coşkun Can, (2006), “Vergi Psikolojisinin Temelleri ve Vergi Ahlakı”, (Der.), Vergileme Ekonomisi ve Vergileme Psikolojisi AKTAN, Coşkun Can, Dilek Dileyici ve İ.Yaşar Vural (Ed.) , Seçkin Yayınevi, 1.bs., Ankara, ss.125-136.
  3. Alm, James and Benno Torgler, (2004), “Estimating the determinants of tax morale” National Tax Association – Tax Institute of America Procedings of the Annual Meeting, USA, Minneapolis, 269-274
  4. Alm, James; Jackson, Betty R.; and McKee, Michael, (1992), “Institutional Uncertainty and Taxpayer Compliance,” The American Economic Review 82 (4), pp. 1018-1026.
  5. Bayrakli, Hasan Hüseyin, Naci Tolga Saruç ve İsa Sağbaş, (2004), Vergi Kaçırmayı Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi ve Vergi Kaçaklarının Önlenmesi: Anket Çalışmasının Bulguları, 19. Türkiye Maliye Sempozyumu “Türkiye’de Vergi Kayıp ve Kaçakları, Önlenmesi Yolları”, 10-14 Mayıs 2004, ss. 204-254, Belek/Antalya.
  6. Biberoğlu, Elif, (2006), “Türkiye’de Gönüllü Vergi Uyumu”, Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi S.B.E., İzmir.
  7. Bilgin, Cevat ve Handan Kaynar Bilgin, (2014), Türkiye Ve Avrupa Birliği’nde Vergi Ahlakının Belirleyicileri, Sakarya İktisat Dergisi, Cilt:3, sayı:3, ss:113-144, Eylül.
  8. Birinci, Eda, (2010), Tarım Kesiminin Vergilendirilmesi Ve Vergi Bilinci: Tekirdağ İli Merkez İlçe Örneği, Yüksek Lisans Tezi, Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tekirdağ.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Özgür Saygın This is me

Ulvi Sandalcı This is me

Faruk Sezer This is me

Publication Date

November 1, 2015

Submission Date

-

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2015 Volume: 1 Number: 3

APA
Saygın, Ö., Sandalcı, U., & Sezer, F. (2015). Vergi Ahlakının Belirleyicileri Bağlamında Mükelleflerin Kamu Harcamalarına Bakışı. Maliye Araştırmaları Dergisi, 1(3), 21-38. https://izlik.org/JA55DE64ZE
AMA
1.Saygın Ö, Sandalcı U, Sezer F. Vergi Ahlakının Belirleyicileri Bağlamında Mükelleflerin Kamu Harcamalarına Bakışı. MAD. 2015;1(3):21-38. https://izlik.org/JA55DE64ZE
Chicago
Saygın, Özgür, Ulvi Sandalcı, and Faruk Sezer. 2015. “Vergi Ahlakının Belirleyicileri Bağlamında Mükelleflerin Kamu Harcamalarına Bakışı”. Maliye Araştırmaları Dergisi 1 (3): 21-38. https://izlik.org/JA55DE64ZE.
EndNote
Saygın Ö, Sandalcı U, Sezer F (November 1, 2015) Vergi Ahlakının Belirleyicileri Bağlamında Mükelleflerin Kamu Harcamalarına Bakışı. Maliye Araştırmaları Dergisi 1 3 21–38.
IEEE
[1]Ö. Saygın, U. Sandalcı, and F. Sezer, “Vergi Ahlakının Belirleyicileri Bağlamında Mükelleflerin Kamu Harcamalarına Bakışı”, MAD, vol. 1, no. 3, pp. 21–38, Nov. 2015, [Online]. Available: https://izlik.org/JA55DE64ZE
ISNAD
Saygın, Özgür - Sandalcı, Ulvi - Sezer, Faruk. “Vergi Ahlakının Belirleyicileri Bağlamında Mükelleflerin Kamu Harcamalarına Bakışı”. Maliye Araştırmaları Dergisi 1/3 (November 1, 2015): 21-38. https://izlik.org/JA55DE64ZE.
JAMA
1.Saygın Ö, Sandalcı U, Sezer F. Vergi Ahlakının Belirleyicileri Bağlamında Mükelleflerin Kamu Harcamalarına Bakışı. MAD. 2015;1:21–38.
MLA
Saygın, Özgür, et al. “Vergi Ahlakının Belirleyicileri Bağlamında Mükelleflerin Kamu Harcamalarına Bakışı”. Maliye Araştırmaları Dergisi, vol. 1, no. 3, Nov. 2015, pp. 21-38, https://izlik.org/JA55DE64ZE.
Vancouver
1.Özgür Saygın, Ulvi Sandalcı, Faruk Sezer. Vergi Ahlakının Belirleyicileri Bağlamında Mükelleflerin Kamu Harcamalarına Bakışı. MAD [Internet]. 2015 Nov. 1;1(3):21-38. Available from: https://izlik.org/JA55DE64ZE

Journal of Finance Studies is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.