Salter ve Pemberton Pelvik Osteotomilerinde İliak ve Femoral Otogreft Uygulamalarımızın Karşılaştırılması

Volume: 17 Number: 1 February 1, 2012
  • Mustafa İncesu
  • Mehmet Bulut
  • Murat Gürger
  • Lokman Karakurt
EN TR

Salter ve Pemberton Pelvik Osteotomilerinde İliak ve Femoral Otogreft Uygulamalarımızın Karşılaştırılması

Abstract

Amaç: Salter pelvik osteotomi (SPO) ve Pemberton pelvik osteotomi (PPO) uyguladığımız olgularda osteotomi hattına konan iliak ve femoral otogreftlerin, radyolojik sonuçlar üzerine etkisini literatür eşliğinde değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: SPO ve PPO yapılan 21 gelişimsel kalça displazili (GKD) hastanın 28 kalçası, bu çalışmaya dahil edildi. Hastalar, kullanılan greft tipine, osteotomi şekline ve yaşa göre kendi içerisinde farklı gruplara ayrıldı. Çalışmaya alınan hastaların erken ve geç nötral pelvis AP grafileri incelendi. Greft tipinin, osteotomi şeklinin ve hasta yaşının greft kaynama zamanı ve greft yükseklik kaybı üzerine olan etkileri değerlendirildi. Grup-lardan elde edilen veriler, istatistiksel olarak Mann-Whitney, Paired-Samples T, Student's T testleri kullanılarak değerlendirildi. Bulgular: Greft kaynama zamanı ve greft yükseklik kaybı açısından SPO ve PPO grupları arasında anlamlı bir fark bulunmadı (p>0.05). Ameliyat esnasındaki yaş, greft yükseklik kaybı ve greft kaynama zamanları üzerinde etkili değildi (p>0.05). İliak greft daha erken kaynasa da, kaynama zama-nı açısından greft tipleri arasında istatistiksel anlamlı fark yoktu (p>0.05). İliak greftte anlamlı yükseklik kaybı görülürken (p0.05) Sonuç: Hasta yaşı ve yapılan pelvik osteotomi şekli, greft kaynama zamanı ve greft yükseklik kaybı üzerine etkili değildir. Özellikle, femoral kısaltma yapılan hastalarda, yaş grubu da küçük ise, greft yükseklik kaybını önleyeceği için femoral greft kullanılmasını öneriyoruz.

Keywords

References

  1. Herring JA. Developmental dysplasia of the hip. In: Tachdjian’s Pediatric Orthopaedics. Vol. 1, 3rd ed.Philadelphia: W.B.Saunders, 2002; 513-654.
  2. James H.Beaty. Congenital and developmental anomalies of hip and pelvis. In: Canale S.Terry editör. Campbell’s Operative Orthopaedics., Vol. 2, 10th ed. New York, 2003; 1079-1123.
  3. Salter RB. Innominate osteotomy in treatment of congenital dislocation and subluxation of the hip. J Bone Joint Surg 1961; 43: 518-537.
  4. Pemberton P.A. Pericapsular osteotomy of the ilium for treatment of congenitally dislocated hips. Clin Orthop 1974; 98: 41-54.
  5. Facizewski T, Kiefer GN, Coleman SS. Pemberton osteotomy for residual acetabular dysplasia in children who have congenital dislocation of the hip. J Bone Joint Surg (Am) 1993; 75: 643-649.
  6. Rab GT. Biomechanical aspects of Salter osteotomy.Clin Orthop 1978; 132: 82-87.
  7. Macnicol MF, Al Rawashdeh H, Auld J. Technical aspects of the Salter innominate osteotomy. Current Orthopaedics 2000; 14: 209-214.
  8. Kessler JI, Stevens PM, Smith JT, Carroll KL. Use of allografts in Pemberton osteotomies. J Pediatr Orthop 2001; 21: 468-473.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Mustafa İncesu This is me

Mehmet Bulut This is me

Murat Gürger This is me

Lokman Karakurt This is me

Publication Date

February 1, 2012

Submission Date

July 29, 2014

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2012 Volume: 17 Number: 1

APA
İncesu, M., Bulut, M., Gürger, M., & Karakurt, L. (2012). Salter ve Pemberton Pelvik Osteotomilerinde İliak ve Femoral Otogreft Uygulamalarımızın Karşılaştırılması. Fırat Tıp Dergisi, 17(1), 14-18. https://izlik.org/JA49HH37HK
AMA
1.İncesu M, Bulut M, Gürger M, Karakurt L. Salter ve Pemberton Pelvik Osteotomilerinde İliak ve Femoral Otogreft Uygulamalarımızın Karşılaştırılması. Fırat Tıp Dergisi. 2012;17(1):14-18. https://izlik.org/JA49HH37HK
Chicago
İncesu, Mustafa, Mehmet Bulut, Murat Gürger, and Lokman Karakurt. 2012. “Salter Ve Pemberton Pelvik Osteotomilerinde İliak Ve Femoral Otogreft Uygulamalarımızın Karşılaştırılması”. Fırat Tıp Dergisi 17 (1): 14-18. https://izlik.org/JA49HH37HK.
EndNote
İncesu M, Bulut M, Gürger M, Karakurt L (February 1, 2012) Salter ve Pemberton Pelvik Osteotomilerinde İliak ve Femoral Otogreft Uygulamalarımızın Karşılaştırılması. Fırat Tıp Dergisi 17 1 14–18.
IEEE
[1]M. İncesu, M. Bulut, M. Gürger, and L. Karakurt, “Salter ve Pemberton Pelvik Osteotomilerinde İliak ve Femoral Otogreft Uygulamalarımızın Karşılaştırılması”, Fırat Tıp Dergisi, vol. 17, no. 1, pp. 14–18, Feb. 2012, [Online]. Available: https://izlik.org/JA49HH37HK
ISNAD
İncesu, Mustafa - Bulut, Mehmet - Gürger, Murat - Karakurt, Lokman. “Salter Ve Pemberton Pelvik Osteotomilerinde İliak Ve Femoral Otogreft Uygulamalarımızın Karşılaştırılması”. Fırat Tıp Dergisi 17/1 (February 1, 2012): 14-18. https://izlik.org/JA49HH37HK.
JAMA
1.İncesu M, Bulut M, Gürger M, Karakurt L. Salter ve Pemberton Pelvik Osteotomilerinde İliak ve Femoral Otogreft Uygulamalarımızın Karşılaştırılması. Fırat Tıp Dergisi. 2012;17:14–18.
MLA
İncesu, Mustafa, et al. “Salter Ve Pemberton Pelvik Osteotomilerinde İliak Ve Femoral Otogreft Uygulamalarımızın Karşılaştırılması”. Fırat Tıp Dergisi, vol. 17, no. 1, Feb. 2012, pp. 14-18, https://izlik.org/JA49HH37HK.
Vancouver
1.Mustafa İncesu, Mehmet Bulut, Murat Gürger, Lokman Karakurt. Salter ve Pemberton Pelvik Osteotomilerinde İliak ve Femoral Otogreft Uygulamalarımızın Karşılaştırılması. Fırat Tıp Dergisi [Internet]. 2012 Feb. 1;17(1):14-8. Available from: https://izlik.org/JA49HH37HK