Lityum Kullanımı Sırasında Nüks Eden Bir İmmün Trombositopenik Purpura Olgusu

Volume: 8 Number: 4 August 1, 2003
  • Erdal Kurtoğlu
  • Ahmet Tunç
  • Ayşegül Uğur
EN TR

Lityum Kullanımı Sırasında Nüks Eden Bir İmmün Trombositopenik Purpura Olgusu

Abstract

Amaç: İmmün trombositopenik purpura (İTP), trombositlerin yüzeyine yapışan antikorların erken trombosit yıkımına neden olması ile karakterize bir hastalıktır. Bu yıkıma neden olan mekanizmalar henüz tam olarak aydınlatılamamıştır. Fakat bazı infeksiyöz ajanlar ve ilaçlarla onların metabolitleri bu nedenle suçlanmaktadırlar. Olgu: 24 yaşındaki bayan hastaya İTP tanısı konuldu ve steroid ile başarı ile tedavi edildi. 16 ay sonra hasta, halsizlik yakınması ile tekrar kliniğimize başvurdu ve trombosit sayısı 16x109/L bulundu. Hastamızın manik-depresif bozukluk nedeni ile lityum kullandığı öğrenildi. İlacın kullanımına son verildikten sonra trombosit sayısı normale döndü. Sonuç: Bazı ilaçların ve onların metabolitlerinin İTP'ya neden oldukları çok iyi bilinmektedir. İTP hastalarında, bu tür ilaçların veya herhangi bir ilacın kullanımında çok dikkatli davranılmalı, herhangi bir şüphe anında ilaç kullanımı kısıtlanmalı veya tümüyle engellenmelidir.

Keywords

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Erdal Kurtoğlu This is me

Ahmet Tunç This is me

Ayşegül Uğur This is me

Publication Date

August 1, 2003

Submission Date

July 29, 2014

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2003 Volume: 8 Number: 4

APA
Kurtoğlu, E., Tunç, A., & Uğur, A. (2003). Lityum Kullanımı Sırasında Nüks Eden Bir İmmün Trombositopenik Purpura Olgusu. Fırat Tıp Dergisi, 8(4), 210-212. https://izlik.org/JA63MW39SY
AMA
1.Kurtoğlu E, Tunç A, Uğur A. Lityum Kullanımı Sırasında Nüks Eden Bir İmmün Trombositopenik Purpura Olgusu. Fırat Tıp Dergisi. 2003;8(4):210-212. https://izlik.org/JA63MW39SY
Chicago
Kurtoğlu, Erdal, Ahmet Tunç, and Ayşegül Uğur. 2003. “Lityum Kullanımı Sırasında Nüks Eden Bir İmmün Trombositopenik Purpura Olgusu”. Fırat Tıp Dergisi 8 (4): 210-12. https://izlik.org/JA63MW39SY.
EndNote
Kurtoğlu E, Tunç A, Uğur A (August 1, 2003) Lityum Kullanımı Sırasında Nüks Eden Bir İmmün Trombositopenik Purpura Olgusu. Fırat Tıp Dergisi 8 4 210–212.
IEEE
[1]E. Kurtoğlu, A. Tunç, and A. Uğur, “Lityum Kullanımı Sırasında Nüks Eden Bir İmmün Trombositopenik Purpura Olgusu”, Fırat Tıp Dergisi, vol. 8, no. 4, pp. 210–212, Aug. 2003, [Online]. Available: https://izlik.org/JA63MW39SY
ISNAD
Kurtoğlu, Erdal - Tunç, Ahmet - Uğur, Ayşegül. “Lityum Kullanımı Sırasında Nüks Eden Bir İmmün Trombositopenik Purpura Olgusu”. Fırat Tıp Dergisi 8/4 (August 1, 2003): 210-212. https://izlik.org/JA63MW39SY.
JAMA
1.Kurtoğlu E, Tunç A, Uğur A. Lityum Kullanımı Sırasında Nüks Eden Bir İmmün Trombositopenik Purpura Olgusu. Fırat Tıp Dergisi. 2003;8:210–212.
MLA
Kurtoğlu, Erdal, et al. “Lityum Kullanımı Sırasında Nüks Eden Bir İmmün Trombositopenik Purpura Olgusu”. Fırat Tıp Dergisi, vol. 8, no. 4, Aug. 2003, pp. 210-2, https://izlik.org/JA63MW39SY.
Vancouver
1.Erdal Kurtoğlu, Ahmet Tunç, Ayşegül Uğur. Lityum Kullanımı Sırasında Nüks Eden Bir İmmün Trombositopenik Purpura Olgusu. Fırat Tıp Dergisi [Internet]. 2003 Aug. 1;8(4):210-2. Available from: https://izlik.org/JA63MW39SY