Pistachio (Pistacia vera L.) is a strategic crop plant and Turkey is one of the major pistachio producing county together with Iran, Syria and the United States of America. Pistachio trees are affected by many fungal diseases. The Aspergillus spp. are one of the most important agent that produce mycotoxins and also known as human and animal pathogens. This study was conducted to determine the genomic DNA polymorphisms from Aspergillus spp. which were isolated from pistachio fruits collected from different climatic zones in Turkey. Total of 27 Aspergillus spp. isolates were used and specific primers for ITS, Actin and β-tubulin genes were subjected to RFLP analysis by using Hind III, Pst I, Taq I and Eco RI restriction enzymes. Three different groups were defined with the enzyme Taq I in the β-tubulin region. The results revealed low polymorphism and genetic diversity in Aspergillus spp. with PCR-RFLP of the ITS and actin regions.
Antep fıstığı (Pistacia vera L.) stratejik öneme sahip bir ürün ve Türkiye, İran, Suriye ve Amerika Birleşik Devletleri ile birlikte önemli bir üretici ülke konumundadır. Antep fıstığı ağaçlarında hastalık yapan birçok fungus türü vardır. Bunlardan Aspergillus spp. aflatoksin üretimi yanında insan ve hayvan patojeni olması dolayısı ile Antep fıstığı için en önemli tehditlerden birisi olarak kabul edilmektedir. Bu çalışma ülkemizin farklı bölgelerinden toplanmış meyve örneklerinden izole edilmiş Aspergillus spp.’de genomik DNA polimorfizmini belirlemek amacı ile yapılmıştır. Toplam 27 Aspergillus spp. izolatında ITS, Aktin ve β-tubulin genlerinde Hind III, Pst I, Taq I ve Eco RI kesim enzimleri kullanılarak RFLP analizi yapılmıştır. β -tubulin bölgesinde Taq I enzimi ile üç farklı grup saptanmıştır. Sonuçlar, ITS ve Aktin bölgelerinde Aspergillus spp.’nin PCR-RFP ile düşük polimorfizm ve genetik çeşitlilik sergilediğini ortaya koymuştur.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | November 12, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 49 Issue: 2 |