Amaç: Bu araştırma; hemşirelik öğrencilerinin ve klinikte çalışan hemşirelerin klinik uygulamada öğrenciye yapılan rehberlik ile ilgili görüşlerini belirlemek amacı ile yapıldı.
Yöntem: Çalışma Kırşehir’de bulunan bir Devlet Hastanesi’nde ve Sağlık Yüksekokulu’nda yapıldı. Araştırmanın evrenini 160 klinisyen hemşire ve 2010-2011 eğitim öğretim yılında bu hastanede iç hastalıkları hemşireliği dersi stajına çıkan 84 öğren- ci hemşire, örneklemini ise çalışmaya katılmayı kabul eden 107 hemşire ve 84 öğrenci oluşturdu. Anket formları öğrenciler ve hemşireler için araştırmacılar tarafından ayrı ayrı oluşturuldu, hemşirelere klinik ortamda, öğrencilere derste uygulandı. Veri- lerin değerlendirilmesinde ise SPSS 16.0 programındaki yüzdelik ve frekans testleri kullanıldı.
Bulgular: Hemşirelerin; %85’i öğrencileri soru sormaya cesaretlendirdiklerini ve sordukları soruları yanıtladıklarını, %77,6’sı öğrencilerin klinik becerilerini gözlemlediğini ve gözlem sonucu uygulama becerilerinde güçlü ve geliştirilmesi gereken kısım- ları geri bildirim şeklinde verdiklerini, %79,4’ü uygulama becerisi zayıf/yetersiz öğrenciye doğrusunu gösterdiğini ifade ederken; öğrencilerin %45,2’si sordukları sorulara cevap alamadıklarını, %60,7’si klinik uygulamalarının hemşireler tarafından gözlemlenmediğini, %63,1’i ise klinik beceri sonrası herhangi bir geribildirim almadığını belirtti. Öğrencilerin yalnızca %8,3’ü yetersiz/zayıf uygulamaların doğrusunun gösterildiğini ifade etti.
Sonuç: Sonuç olarak hemşirelik öğrencilerinin klinik hemşirelerinin eğitimlerine katkılarının az olduğunu ve klinik eğitimle- rinde hemşirelerin yeterince sorumluluk almadıkları görüşünde olduğu bulunmuştur. Buna karşın, klinik hemşireleri ise öğren- cilere hasta bakımı, takip ve tedavisinde, servis işleyişinde yeterince destek olduklarını ve klinik öğretimde kendilerini öğrenci- ler için iyi bir rol modeli olarak gördüklerini belirtmişlerdir. Çalışmanın sonuçları sadece tanımlayıcı bulguları içermektedir ve çalışma verilerinin konu ile ilgili temel veri sağladığı düşünülmektedir. Konu ile ilgili araştırma yapacak araştırmacılara farklı örneklem gruplarında ve farklı araştırma tasarımlarını kullanarak çalışmaları önerilir.
Anahtar Kelimeler: Öğrenci hemşire, klinik hemşire, klinik eğitim.
Aim: The aim of the present study was to determine the opinions of clinic nurses and nursing students about the guiding to the students in nursing practice.
Method: Research took place in a State Hospital and a School of Health Sciences in Kırşehir. The universe of the study consists of 160 clinic nurses and 84 trainee student nurses having done their internal medicine training program in this hospital in 2010- 2011 educational year. The sample of the research consists of 107 nurses accepting to take part in the research and 84 students. The questionnaires were designed separately for students and nurses by the researchers and were applied to the nurses in clinic and to the students during class. In the assessment of the datum, percent and frequency tests in SPSS 16.0 program were used.
Results: While % 85.0 of the nurses stated that they encouraged students to ask questions and replied to them, %77,6 of the nurses stated that they observed the students’ clinic skills and as a result of this observation, they informed the students about the weak and strong points of their skills in order to improve via feedback, % 79,4 of the nurses stated that they taught the right to the student with a weak or lack skill in application, %45,2 of the students stated that they couldn’t get any answer to their question, %60,7 stated that clinic applications were observed by the nurses, % 63,1 of the students stated that they didn’t get any feedback following the clinic skill, only % 8,3 of the students stated that the correct form of the weak or lack application skills was shown.
Conclusion: Consequently, while students of nursery think that clinic nurses contribute little to their training and that clinic nurses do not take enough responsibility, in clinic trainings, clinic nurses state that they support clinic students enough in pati- ent care, watch and treatment, and that they see themselves as good role models in clinic education. Keywords: Student nurse, clinic nurse, clinic education.
Journal Section | Reserch Papers |
---|---|
Authors | |
Publication Date | January 12, 2016 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 23 Issue: 3 |