Amaç: Bu araştırma; hemşirelerin ağrılı yüz ifadelerini değerlendirme becerilerinin klinik deneyimleri ile ilişkisinin incelenmesi amacıyla gerçekleştirildi.
Yöntem: Bir sosyal paylaşım web sitesine üye olan hemşirelere araştırmanın amacı açıklandı ve katılımları istendi. Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı düzende gerçekleştirilen çalışma 126 hemşire ile gerçekleştirildi. Verilerin toplanmasında online anket sistemi kullanıldı. Veri toplama formu; hemşirelerin demografi k bilgilerini ve klinik deneyimlerini sorgulayan 15 sorudan oluştu. Ardından, internette “pain patient” anahtar kelimesi ile yapılan aramada bulunan 12 fotoğraf hemşirelere gösterilerek fotoğrafta gördüğü bireyin ağrısını 0-10 arasında puanlanan Sayısal Ağrı Şiddeti Skalası’nı kullanarak tahmin etmeleri istendi. Veriler tanımlayıcı istatistiksel analizler, Mann Whitney U, Kruskal Wallis testi ve Speraman’s Korelasyon Analizi ile değerlendirildi.
Bulgular: Bayan hemşirelerin, erkek hemşirelere göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek ağrı puanı verdiği (p<0.05); hemşirelerin, ağrısı olduğunu söyleyen hastaya inanma sıklıkları arttıkça, istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek ağrı puanları verdiği (p<0.05); hastaların ağrı davranışlarını abarttığını düşünen hemşirelerin, istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha düşük ağrı puanları verdiği (p<0.05) saptandı.
Sonuç: Hemşirelerin ağrı davranışlarını algılama biçimlerinin, cinsiyet ve ağrı ile ilgili inançlarından etkilendiği söylenebilir. Bu nedenle; davranış bilimlerine dayandırılarak planlanmış, ağrısı olan hasta ile iletişimde empatik eğilimi ve terapötik iletişimi geliştirmeyi amaçlayan hizmet içi eğitimlerinin yapılması yararlı olabilir.
Anahtar Kelimeler: Ağrı, yüz ifadeleri, hemşire, klinik deneyim
Aim: To investigate the ability of nurses to assess the painful facial expressions of pain patients and its relation with their clinical experience.
Method: The nurses who were a member of a social networking website were informed about the study and asked to participate. The study was carried out descriptively with 126 voluntary nurses. An online survey system was used for data collecting. The survey contained 15 questions for demographic information and clinical experiences. The nurses asked to score the pain level of the individuals in 12 photos obtained online by searching the keyword “pain patient”. For evaluation of pain; 0-10 Numeric Pain Scale was used. The data were evaluated with descriptive statistics, Mann Whitney U, Kruskal Wallis Test and Spearman’s Correlations Analyses.
Results: Female nurses were giving higher pain scores than male nurses (p<0.05). As much as the nurses stated that they believe their patient’s pain; the scores they gave to the photos were increased (p<0.05). The nurses who think that the patients exaggerate their pain behaviors; gave lower scores (p<0.05).
Conclusion: Nurses’ perception of pain behaviors can be affected by gender and their pain beliefs. Therefore; behavioral sciences related in-service training programs can be done to increase empathic tendency and provide a better nursepatient communication in painful situations.
Key Words: Pain, facial expressions, nurse, clinical experience
Journal Section | Reserch Papers |
---|---|
Authors | |
Publication Date | January 28, 2015 |
Published in Issue | Year 2014 Volume: 22 Issue: 3 |