Selenium is an essential trace element that has a very important role in the homeostasis of the human body and the functioning of the immune system. It is known for its antioxidant properties and as a cofactor of many enzymes, such as glutathione peroxidase, which is an antioxidant enzyme in human metabolism. Selenium has a wide range of effects, assuring redox homeostasis, affecting hormone metabolism, especially thyroid hormones, and protecting the body against oxidative stress and inflammation. Although selenium is of vital importance for human health, deficiency and excess (toxicity) of selenium intake can cause significant health problems. Its deficiency causes cardiovascular diseases, neuromuscular diseases, cancer, infertility, diabetes, depression, and some immune diseases, while excessive selenium intake may result in the risks of liver diseases, deterioration in hematopoiesis, bone tissue deformation, some neurological disorders, and type 2 diabetes. Hence, optimum selenium consumption by taking into account factors such as age, gender, and physiological conditions of people is highly important. In this review, the importance, metabolism, daily needs, and sources of selenium were emphasized to set a source for the studies to be made on the subject.
Selenyum insan vücudunun homeostazı ve immun sistemin düzenli olarak çalışması için çok önemli role sahip olan esansiyel eser bir elementtir. İnsan metabolizmasında başta antioksidan enzimlerden olan glutatyon peroksidaz gibi pek çok enzimin kofaktörü olarak ve antioksidan özelliği ile bilinir. Selenyum, redoks homeostazı ile başta tiroid hormonları olmak üzere hormon metabolizmasını etkileyen, vücudu oksidatif strese ve inflamasyona karşı koruyan geniş bir etki alanına sahiptir. Selenyum insan sağlığı için hayati bir öneme sahip olmakla birlikte selenyum tüketiminin eksikliği ve fazlalığı (toksisite) önemli sağlık problemlerine neden olabilmektedir. Eksikliği, kardiyovasküler hastalıklar, nöromüsküler hastalıklar, kanser, infertilite, diyabet, depresyon ve bazı immun hastalıklara yol açarken, fazla selenyum alımı; karaciğer hastalıkları, hematopoezde bozulma, kemik doku deformasyonları, bazı nörolojik bozukluklar ile diyabet tip-2 riski ile sonuçlanabilmektedir. Bu nedenle insanların yaş, cinsiyet ve fizyolojik durumları gibi faktörlerin de göz önüne alınarak, optimum selenyum tüketimi büyük önem taşımaktadır. Bu derleme çalışmasında konu ile ilgili yürütülecek yeni çalışmalara kaynak oluşturmak amacıyla, selenyumun önemi, metabolizması, günlük ihtiyaç ve kaynakları tartışılmıştır.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Food Sciences (Other) |
Journal Section | Reviews |
Authors | |
Publication Date | March 31, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 2 Issue: 1 |
Content of this journal is licensed under a Creative Commons Attribution NonCommercial 4.0 International License