Fruits are important foods in human nutrition, rich in many macro and micro components. Hazelnut (Corylus avellana L.), one of the most important fruits for Türkiye, is one of the most popular tree nuts belonging to the genus Corylus. Due to its characteristic taste and odor, it is used in many areas as well as raw consumption. Hazelnut fruit is a very rich source of protein, fat and fatty acid composition, vitamins and minerals. It is stated that hazelnut fruit has a positive effect against many diseases such as cancer, diabetes, obesity and cardiovascular diseases. Therefore, consumption of hazelnut fruit, which is a functional food, is thought to have positive effects on human health. In this review, general information about the types, composition and effects of hazelnut fruit on human health has been compiled.
Meyveler insan beslenmesinde yer alan, birçok makro ve mikro bileşen bakımından zengin önemli gıdalardır. Ülkemiz için oldukça önemli meyvelerden biri olan fındık (Corylus avellana L.), Corylus cinsine ait oldukça popüler ağaç yemişlerinden biridir. Kendine has karakteristik tat ve kokusu nedeniyle çiğ olarak tüketiminin yanı sıra birçok alanda da kullanılmaktadır. Fındık meyvesi protein, yağ ve yağ asidi kompozisyonu, vitaminler, minareller bakımından oldukça zengin bir kaynaktır. Fındık meyvesinin, kanser, diyabet, obezite, kardiyovasküler hastalıklar gibi birçok hastalığa karşı olumlu etki gösterdiği belirtilmektedir. Bu yüzden fonksiyonel bir gıda olan fındık meyvesi tüketiminin insan sağlığı üzerine olumlu etkileri olduğu düşünülmektedir. Bu derlemede fındık meyvesinin çeşitleri, bileşimi ve insan sağlığı üzerine etkileri hakkında genel bilgiler derlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Food Technology |
Journal Section | Reviews |
Authors | |
Publication Date | March 31, 2024 |
Submission Date | December 28, 2023 |
Acceptance Date | February 20, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 3 Issue: 1 |
Content of this journal is licensed under a Creative Commons Attribution NonCommercial 4.0 International License