Research Article

HALAY VE HORON YÖRESİ HALK OYUNCULARININ ANTROPOMETRİK ÖLÇÜMLERİNİN BELİRLENMESİ VE KARŞILAŞTIRILMASI

Volume: 6 Number: 3 July 31, 2008
  • Kürşat Karacabey
  • Recai Durgun
  • Ercan Sönmez
  • İlhan Adiloğulları
  • Recep Özmerdivenli

HALAY VE HORON YÖRESİ HALK OYUNCULARININ ANTROPOMETRİK ÖLÇÜMLERİNİN BELİRLENMESİ VE KARŞILAŞTIRILMASI

Öz


Zengin olan kültürümüzün bir parçasını oluşturan Halkoyunları bölgenin karakteristik özelliklerine ve insan-ların yaşam şekillerine göre çeşitli yörelere ayrılmıştır. Bu çalışma; halay yöresi ve horon yöresi halk oyun-cularının antropometrik ölçümlerinin belirlenmesi ve karşılaştırılması amacı ile yapıldı.


 


Çalışmaya aktif olarak halay yöresini oynayan 10 erkek dansçı ile yine aktif olarak horon yöresini oynayan 10 erkek dansçı alındı. Deneklerin derialtı yağ ölçümü Skinfold Kaliper ile çevre ölçümleri Gullick şeridi ve çap ölçümleri ise Antropometrik set kullanılarak gerçekleştirildi.


 


Halay ve horon gruplarının triceps, subscapular, abdomen değerlerinde halay grubu lehine anlamlı fark    (p<0.01), (p<0.05) bulundu. Sağ taraf çevre ölçümlerinin sonuçları ise; boyun çevresi, ön kol, biceps, dirsek, göğüs, üst bacak, diz ölçümleri halay grubu lehine p<0.01 farklı idi. Sol tarafta ön kol, biceps, dirsek, üst ba-cak, diz, baldır ölçümleri halay grubunda daha yüksek idi.


 


İstatiksel analizler için SPSS programı (11,5 versiyonu) kullanıldı. Elde edilen verilerin tanımlayıcı istatistik-leri olan aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri hesaplandıktan sonra, gruplar arasındaki farkları hesaplamak için Mann-Whitney-U testi uygulandı.


 


Sonuç olarak; hareket özelliklerini fiziksel uygunluğun oluşmasında önemli bir kriter olduğunu söyleyebili-riz. Spor dansçıları üzerine yapılan araştırmaların nitelik ve niceliklerine göre çıkan sonuçları, spor dansının yeni bir spor disiplini olmamasına rağmen yeterince incelenemediği göstermektedir. Ancak halay ve horon dansçılarının hareketlerinin incelenerek, vücut kompozisyonlarının nitelik ve niceliklerinin değerlendiril-mesine katkı sağlayacak detaylı çalışmalara ihtiyaç olduğunu da düşünmekteyiz.


Anahtar Kelimeler

References

  1. 1. Akgün N., Egzersiz Fizyolojisi. Ege Üniversitesi Basımevi, 4. Baskı I. Cilt, İzmir. 53–158. 1993.
  2. 2. Ataman SY., 100 Türk Halk Oyunu, Tifdruk Matbaacılık, 1990.
  3. 3. Ay G., Folklora Giriş, İstanbul, Pan Yayıncılık, 1975.
  4. 4. Bilge, M., Türk Bayan Hentbol Milli Takım oyuncularının somata tip profilleri ve yabancı ülke sporcuları ile karşılaştırılması. Spor Araş-tırmaları Dergisi, 4. Cilt, Ankara,2000.
  5. 5. Bompa TO.,Theory and Methodology of Training. Dubage, Lowa, V. A. 1986.
  6. 6. Carter JEL., Physical Sturucture of Olimpic Athletes, Part I The Montreal Olympic Games Anthropological Project, pp 35, S Karger. 1982
  7. 7. Carter JEL., Somatotyeps of Olypic Atletes from 1948 to 1976, Medicine Sport Sci , vol 18, pp 80-109, Basel. 1984a
  8. 8. Carter JEL., Age and Body Size of Olimpic Atletes, Medicine Sport Sci, vol 18, pp73, Basel. 1984b

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Authors

Kürşat Karacabey This is me

Recai Durgun This is me

Ercan Sönmez This is me

İlhan Adiloğulları This is me

Recep Özmerdivenli This is me

Publication Date

July 31, 2008

Submission Date

January 11, 2008

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2008 Volume: 6 Number: 3

APA
Karacabey, K., Durgun, R., Sönmez, E., Adiloğulları, İ., & Özmerdivenli, R. (2008). HALAY VE HORON YÖRESİ HALK OYUNCULARININ ANTROPOMETRİK ÖLÇÜMLERİNİN BELİRLENMESİ VE KARŞILAŞTIRILMASI. Fırat Üniversitesi Doğu Araştırmaları Dergisi, 6(3), 56-61. https://izlik.org/JA26RC38MA
AMA
1.Karacabey K, Durgun R, Sönmez E, Adiloğulları İ, Özmerdivenli R. HALAY VE HORON YÖRESİ HALK OYUNCULARININ ANTROPOMETRİK ÖLÇÜMLERİNİN BELİRLENMESİ VE KARŞILAŞTIRILMASI. (DAD). 2008;6(3):56-61. https://izlik.org/JA26RC38MA
Chicago
Karacabey, Kürşat, Recai Durgun, Ercan Sönmez, İlhan Adiloğulları, and Recep Özmerdivenli. 2008. “HALAY VE HORON YÖRESİ HALK OYUNCULARININ ANTROPOMETRİK ÖLÇÜMLERİNİN BELİRLENMESİ VE KARŞILAŞTIRILMASI”. Fırat Üniversitesi Doğu Araştırmaları Dergisi 6 (3): 56-61. https://izlik.org/JA26RC38MA.
EndNote
Karacabey K, Durgun R, Sönmez E, Adiloğulları İ, Özmerdivenli R (July 1, 2008) HALAY VE HORON YÖRESİ HALK OYUNCULARININ ANTROPOMETRİK ÖLÇÜMLERİNİN BELİRLENMESİ VE KARŞILAŞTIRILMASI. Fırat Üniversitesi Doğu Araştırmaları Dergisi 6 3 56–61.
IEEE
[1]K. Karacabey, R. Durgun, E. Sönmez, İ. Adiloğulları, and R. Özmerdivenli, “HALAY VE HORON YÖRESİ HALK OYUNCULARININ ANTROPOMETRİK ÖLÇÜMLERİNİN BELİRLENMESİ VE KARŞILAŞTIRILMASI”, (DAD), vol. 6, no. 3, pp. 56–61, July 2008, [Online]. Available: https://izlik.org/JA26RC38MA
ISNAD
Karacabey, Kürşat - Durgun, Recai - Sönmez, Ercan - Adiloğulları, İlhan - Özmerdivenli, Recep. “HALAY VE HORON YÖRESİ HALK OYUNCULARININ ANTROPOMETRİK ÖLÇÜMLERİNİN BELİRLENMESİ VE KARŞILAŞTIRILMASI”. Fırat Üniversitesi Doğu Araştırmaları Dergisi 6/3 (July 1, 2008): 56-61. https://izlik.org/JA26RC38MA.
JAMA
1.Karacabey K, Durgun R, Sönmez E, Adiloğulları İ, Özmerdivenli R. HALAY VE HORON YÖRESİ HALK OYUNCULARININ ANTROPOMETRİK ÖLÇÜMLERİNİN BELİRLENMESİ VE KARŞILAŞTIRILMASI. (DAD). 2008;6:56–61.
MLA
Karacabey, Kürşat, et al. “HALAY VE HORON YÖRESİ HALK OYUNCULARININ ANTROPOMETRİK ÖLÇÜMLERİNİN BELİRLENMESİ VE KARŞILAŞTIRILMASI”. Fırat Üniversitesi Doğu Araştırmaları Dergisi, vol. 6, no. 3, July 2008, pp. 56-61, https://izlik.org/JA26RC38MA.
Vancouver
1.Kürşat Karacabey, Recai Durgun, Ercan Sönmez, İlhan Adiloğulları, Recep Özmerdivenli. HALAY VE HORON YÖRESİ HALK OYUNCULARININ ANTROPOMETRİK ÖLÇÜMLERİNİN BELİRLENMESİ VE KARŞILAŞTIRILMASI. (DAD) [Internet]. 2008 Jul. 1;6(3):56-61. Available from: https://izlik.org/JA26RC38MA