DOĞRUSAL KANALLARDA SİFON YAN SAVAKLARIN TEĞETSEL HIZ DAĞILIMLARININ İNCELENMESİ
Öz
Yan savaklar, kanallardan ihtiyaç duyulan debinin temini veya fazla debinin çevreye zarar vermeden uzaklaştırılması için sulama, arazi drenajı, kanalizasyon sistemleri, barajlardaki yan dolu savaklar, çökeltim ha-vuzları vb. yerlerde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Bu çalışmada bir açık kanalda yan savak yerine, bir otomatik sifon kullanılmıştır. Kullanılan bu otomatik sifon kıvrımlı deney kanalın düz kısmına yerleştirilerek değişik debilerde düşük ve yüksek hızlarda hız ölçümleri yapılmıştır. Bu ölçümler sonunda; teğetsel hız dağılımları bulunarak şekiller üzerinde gösterilmiştir.
Anahtar Kelimeler
References
- 1. Yücel, A., 2008, Yan Savak Sifonlarındaki Akı-mın Kıvrımlı Bir Kanal Boyunca İncelenmesi, Doktora Tezi, Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Elazığ, 192s.
- 2. Erkek C., Ağiroğlu, N., 2002, Su Kaynakları Mühendisliği, İstanbul, 240p.
- 3. Khatsuria, R.M., 2005, Hydraulics of Spillways and Energy Dissipators. Marcel Dekker, New York, 629p
- 4. Avcı, İ., 1975, Yan Savak Sifonlar, Doktora Te-zi, İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 207s.
- 5. Wehry, A., 1969, Increase of he Fall and Capacity of Siphon Spillways, 13 Th Congress I.A.H.R., Vol.5-1, Kyoto.
- 6. Charlton, J.A., 1962, Self Priming Spillway Siphons an Appraisal, B.H.R.H. Pub. Sp.725.
- 7. Ağaçcıoğlu, H., 1995, Yan Savaklardaki Akımın Kıvrımlı Bir Kanal Boyunca İncelenmesi, Dok-tora Tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilim-leri Enstitüsü, 166s.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Engineering
Journal Section
Research Article
Publication Date
July 31, 2008
Submission Date
December 14, 2007
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2008 Volume: 6 Number: 3