Research Article
BibTex RIS Cite

BÜTÜN OLARAK VERİLEN ARPA VE SOYA FASULYESİNİN TOKLU VE OĞLAKLARDA PERFORMANS VE HAM BESİN MADDELERİNİN SİNDİRİLME DERECESİ ÜZERİNE ETKİSİ

Year 2004, Volume: 3 Issue: 1, 211 - 214, 28.11.2004

Abstract




Bu çalışmada, bütün olarak verilen arpa ve soya fasulyesinin toklu
ve oğlaklarda performans ve ham besin maddelerinin sindirilme derecesi üzerine
etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla, çalışmada, 7–8 aylık yaşta 8 adet erkek
toklu (ortalama 37 kg
canlı ağırlıkta) ve 8 adet erkek oğlak (ortalama 30 kg canlı ağırlıkta)
kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan hayvan türleri araştırma gruplarını
oluşturmuştur. Buna göre, tokluların bulunduğu grup Toklu grubunu, oğlakların bulunduğu grup ise Oğlak grubunu oluşturmuştur.




 




Yem tüketimi, günlük canlı ağırlık artışı ve yemden yararlanma
bakımından gruplar arasında istatistiksel olarak bir fark tespit edilmemiştir
(P>0.05). Aynı şekilde kuru madde, ham kül, organik madde, ham protein, ham
yağ, ham selüloz ve azotsuz öz maddenin sindirilme derecesi bakımından gruplar
arasında istatistikî olarak bir fark bulunmamıştır (P>0.05).




 




Sonuç
olarak, bu çalışmada bütün olarak verilen arpa ve soya fasülyesinin
değerlendirmesinde toklular ile oğlaklar arasında bir farklılık olmadığı tespit
edilmiştir. 




References

  • 1. AOAC. 2000. Official Methods of Analysis Association of Agricultural Chemists Virginia, D.C., U.S.A, Chapter 4, p: 1-40.
  • 2. Alam, M.R., Borens, F., Poppi, D.P. and Sykes, A.R. 1984. In: “Ruminant Physiology, Concepts and Consequences – a Tribute to R.J. Moir”, (Eds. S.K. Baker, J.M. Gawthorne, J.B. Mackintosh and D.B. Purser), p. 184.
  • 3. Alcaide, E.M., Martin Garcia, A.I. and Aguilera, J.F. 2000. A Comparative Study of Nutrient Digestibility, Kinetics of Degradation and Passage and Rumen Fermentation Pattern in Goats and Sheep Offered Good Quality Diets. Livestock Production Sci., 64(2-3), 215-223.
  • 4. Crampton, E.W. and Maynard, L.A. 1983. The Relation of Cellulose and Lignin Content to Nutritive Value of Animal Feeds. J. Nutr., 15, 383–395.
  • 5. Cullison, E.A. and Lowrey, R.S. 1987. Feeds and Feeding. Prentice Hall İnc., New Jersey.
  • 6. Dicko, M.S. and Sikena LK. 2004. Feeding Behaviour, Quantitative and Qualitative Intake of Browse by Domestic Ruminants. Erişim Tarihi: 14.10.2004, Erişim Adresi: (http://www.fao.org/ DOCREP/003/T0632E/T0632E09.htm).
  • 7. Ergün, A., Tuncer, Ş.D., Çolpan, İ., Yalçın, S., Yıldız, G., Küçükersan, M.K., Küçükersan, S. ve Şehu, A. 2001. Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları. Özkan Matbaacılık LTD.ŞTİ. Ankara.
  • 8. Kırchgessner, M. 1987. Tierenahrung DLG-Verlag, Frankfurt.
  • 9. Milton, J. 2004. Nutritional Management of Goats for Meat Production. Erişim Tarihi: 14.10.2004, ErişimAdresi:(http://www.pcmconsulting.com.au/goats/information/papers/milton.htm).
  • 10. Sarı, M. ve Çerçi, İ.H. 1993. Yemler, Hayvan Bes-leme ve Beslenme Hastalıkları., Elazığ
  • 11. SPSS for Windows. Released 10.0 June 17 (1993) Copy right (c. Spss inc. 1989-1993).
  • 12. Watson, C. and Norton, B.W. 1982. The Utilization of Pangola Grass Hay by Sheep and Angora Goats. Proc. Aust. Soc. Anim. Prod., 14, 467-470.
  • 13. Wildeus, S., Turner, K., Greiner, S. and Collins, J. 2004. Dıfferences in Performance of Hair Sheep Lambs and Meat Goat Kids Offered High Forage Diets With A Corn-Based Supplement. J. of Anim. Sci., 82(Suppl.1) , 28
Year 2004, Volume: 3 Issue: 1, 211 - 214, 28.11.2004

Abstract

References

  • 1. AOAC. 2000. Official Methods of Analysis Association of Agricultural Chemists Virginia, D.C., U.S.A, Chapter 4, p: 1-40.
  • 2. Alam, M.R., Borens, F., Poppi, D.P. and Sykes, A.R. 1984. In: “Ruminant Physiology, Concepts and Consequences – a Tribute to R.J. Moir”, (Eds. S.K. Baker, J.M. Gawthorne, J.B. Mackintosh and D.B. Purser), p. 184.
  • 3. Alcaide, E.M., Martin Garcia, A.I. and Aguilera, J.F. 2000. A Comparative Study of Nutrient Digestibility, Kinetics of Degradation and Passage and Rumen Fermentation Pattern in Goats and Sheep Offered Good Quality Diets. Livestock Production Sci., 64(2-3), 215-223.
  • 4. Crampton, E.W. and Maynard, L.A. 1983. The Relation of Cellulose and Lignin Content to Nutritive Value of Animal Feeds. J. Nutr., 15, 383–395.
  • 5. Cullison, E.A. and Lowrey, R.S. 1987. Feeds and Feeding. Prentice Hall İnc., New Jersey.
  • 6. Dicko, M.S. and Sikena LK. 2004. Feeding Behaviour, Quantitative and Qualitative Intake of Browse by Domestic Ruminants. Erişim Tarihi: 14.10.2004, Erişim Adresi: (http://www.fao.org/ DOCREP/003/T0632E/T0632E09.htm).
  • 7. Ergün, A., Tuncer, Ş.D., Çolpan, İ., Yalçın, S., Yıldız, G., Küçükersan, M.K., Küçükersan, S. ve Şehu, A. 2001. Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları. Özkan Matbaacılık LTD.ŞTİ. Ankara.
  • 8. Kırchgessner, M. 1987. Tierenahrung DLG-Verlag, Frankfurt.
  • 9. Milton, J. 2004. Nutritional Management of Goats for Meat Production. Erişim Tarihi: 14.10.2004, ErişimAdresi:(http://www.pcmconsulting.com.au/goats/information/papers/milton.htm).
  • 10. Sarı, M. ve Çerçi, İ.H. 1993. Yemler, Hayvan Bes-leme ve Beslenme Hastalıkları., Elazığ
  • 11. SPSS for Windows. Released 10.0 June 17 (1993) Copy right (c. Spss inc. 1989-1993).
  • 12. Watson, C. and Norton, B.W. 1982. The Utilization of Pangola Grass Hay by Sheep and Angora Goats. Proc. Aust. Soc. Anim. Prod., 14, 467-470.
  • 13. Wildeus, S., Turner, K., Greiner, S. and Collins, J. 2004. Dıfferences in Performance of Hair Sheep Lambs and Meat Goat Kids Offered High Forage Diets With A Corn-Based Supplement. J. of Anim. Sci., 82(Suppl.1) , 28
There are 13 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Mehmet Çiftçi

Bestami Dalkılıç

Talat Güler

Osman Nihat Ertaş This is me

Halil Çerçi This is me

Publication Date November 28, 2004
Published in Issue Year 2004 Volume: 3 Issue: 1

Cite

APA Çiftçi, M., Dalkılıç, B., Güler, T., Ertaş, O. N., et al. (2004). BÜTÜN OLARAK VERİLEN ARPA VE SOYA FASULYESİNİN TOKLU VE OĞLAKLARDA PERFORMANS VE HAM BESİN MADDELERİNİN SİNDİRİLME DERECESİ ÜZERİNE ETKİSİ. Fırat Üniversitesi Doğu Araştırmaları Dergisi, 3(1), 211-214.
AMA Çiftçi M, Dalkılıç B, Güler T, Ertaş ON, Çerçi H. BÜTÜN OLARAK VERİLEN ARPA VE SOYA FASULYESİNİN TOKLU VE OĞLAKLARDA PERFORMANS VE HAM BESİN MADDELERİNİN SİNDİRİLME DERECESİ ÜZERİNE ETKİSİ. (DAD). November 2004;3(1):211-214.
Chicago Çiftçi, Mehmet, Bestami Dalkılıç, Talat Güler, Osman Nihat Ertaş, and Halil Çerçi. “BÜTÜN OLARAK VERİLEN ARPA VE SOYA FASULYESİNİN TOKLU VE OĞLAKLARDA PERFORMANS VE HAM BESİN MADDELERİNİN SİNDİRİLME DERECESİ ÜZERİNE ETKİSİ”. Fırat Üniversitesi Doğu Araştırmaları Dergisi 3, no. 1 (November 2004): 211-14.
EndNote Çiftçi M, Dalkılıç B, Güler T, Ertaş ON, Çerçi H (November 1, 2004) BÜTÜN OLARAK VERİLEN ARPA VE SOYA FASULYESİNİN TOKLU VE OĞLAKLARDA PERFORMANS VE HAM BESİN MADDELERİNİN SİNDİRİLME DERECESİ ÜZERİNE ETKİSİ. Fırat Üniversitesi Doğu Araştırmaları Dergisi 3 1 211–214.
IEEE M. Çiftçi, B. Dalkılıç, T. Güler, O. N. Ertaş, and H. Çerçi, “BÜTÜN OLARAK VERİLEN ARPA VE SOYA FASULYESİNİN TOKLU VE OĞLAKLARDA PERFORMANS VE HAM BESİN MADDELERİNİN SİNDİRİLME DERECESİ ÜZERİNE ETKİSİ”, (DAD), vol. 3, no. 1, pp. 211–214, 2004.
ISNAD Çiftçi, Mehmet et al. “BÜTÜN OLARAK VERİLEN ARPA VE SOYA FASULYESİNİN TOKLU VE OĞLAKLARDA PERFORMANS VE HAM BESİN MADDELERİNİN SİNDİRİLME DERECESİ ÜZERİNE ETKİSİ”. Fırat Üniversitesi Doğu Araştırmaları Dergisi 3/1 (November 2004), 211-214.
JAMA Çiftçi M, Dalkılıç B, Güler T, Ertaş ON, Çerçi H. BÜTÜN OLARAK VERİLEN ARPA VE SOYA FASULYESİNİN TOKLU VE OĞLAKLARDA PERFORMANS VE HAM BESİN MADDELERİNİN SİNDİRİLME DERECESİ ÜZERİNE ETKİSİ. (DAD). 2004;3:211–214.
MLA Çiftçi, Mehmet et al. “BÜTÜN OLARAK VERİLEN ARPA VE SOYA FASULYESİNİN TOKLU VE OĞLAKLARDA PERFORMANS VE HAM BESİN MADDELERİNİN SİNDİRİLME DERECESİ ÜZERİNE ETKİSİ”. Fırat Üniversitesi Doğu Araştırmaları Dergisi, vol. 3, no. 1, 2004, pp. 211-4.
Vancouver Çiftçi M, Dalkılıç B, Güler T, Ertaş ON, Çerçi H. BÜTÜN OLARAK VERİLEN ARPA VE SOYA FASULYESİNİN TOKLU VE OĞLAKLARDA PERFORMANS VE HAM BESİN MADDELERİNİN SİNDİRİLME DERECESİ ÜZERİNE ETKİSİ. (DAD). 2004;3(1):211-4.