Research Article
BibTex RIS Cite

KEBAN BARAJ GÖLÜ’NDEKİ TATLISU ISTAKOZ (ASTACUS LEPTODACTYLUS ESCH. 1823)’LARININ MALONDIALDEHIT DÜZEYLERİ VE GLUTATYON PEROKSİDAZ AKTİVİTELERİ ÜZERİNE CİNSİYETİN ETKİSİ

Year 2006, Volume: 5 Issue: 1, 85 - 89, 30.12.2006

Abstract




Bu çalışmada, Keban
Baraj Gölü (Elazığ)’nden avlanan
Astacus leptodactylus türü kerevitlerin hepatopankre-as, gonat ve kas
dokularında malondialdehit (MDA) düzeyleri
ve glutatyon
peroksidaz (GSH-Px) aktiviteleri üzerine cinsiyetin etkisi araştırıldı.
Kerevitler Kasım
2005 tarihinde yakalandı. A.
leptodactylus
’ların dokula-rındaki MDA düzeyleri ve GSH-Px aktiviteleri,
spektrofotometrik olarak incelendi. MDA düzeyleri erkek-lerde; hepatopankreas,
gonat ve kasda sırasıyla 5,76±0,47, 2,01±0,06, 0,54±0,03 nmol g-1
doku, dişilerde ise; 2,73±0,17, 10,55±0,40, 0,60±0,04 nmol g-1 dokudur.  Bu dokulardaki GSH-Px aktivitesi  sırasıyla erkeklerde; 5,43±0,28, 6,98±0,27,
5,55±0,27 U g-1 protein, dişilerde; 6,67±0,30,  5,69±0,34, 5,95±0,17 U g-1
proteindir. Araştırmada dişiler ve erkekler arasındaki MDA düzeyleri ve GSH-Px
aktivitelerinde hepatopankreas (p<0,001, p<0,01) ve gonatlarda
(p<0,001, p<0,01) önemli farklılığın olduğu belirlendi. Kasda bu
parametrelerde hiçbir değişikliğe rastlanılmadı (
p>0,05).




References

  • 1. Atay, D., Kabuklu Su Ürünleri ve Üretim Tekniği. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yayınları: 1478, Ankara, 348 s. 1997.
  • 2. Kumlu, M., Karides, İstakoz ve Midye Yetiştiriciliği, Çukurova Üniv. Su Ürün. Fak., Ders Kitabı No: 6, 340 s. 1998.
  • 3. Goddard, J.S., Food and Feeding. In: Freshwater Crayfish: Biology, Management and Explaitation (Holdich D. M. and Lowery, R. Eds). Chapman and Hall, London, 45-166. 1988.
  • 4. Aydın, H., Farklı Yemlerle Beslenen Tatlısu İstakozu (Astacus leptodactylus Esch. 1823) Yavrularının Büyüme Oranlarının Karşılaştırıl-ması. İstanbul Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul, 39 s. 1992.
  • 5. Kılınç, K., Oksijen Radikalleri: Üretilmeleri, Fonksyonları ve Toksik Etkileri, Biyokimya Dergisi, 10:60-89. 1985.
  • 6. Akkuş, İ.,Serbest Radikaller ve Fizyolojik Etki-leri, 2. Baskı, Mimoza Yayınları, Konya. 1995.
  • 7. Cheeseman K. H:, Slater, T. F., An Introdaction to Free Radical Biochemistry. British Medical Bulletion. 49:481-493. 1993.
  • 8. Murray, R.K., Mayes, P.A. Granner, D.K. and Rodwell, V.W., Harper’ın Biyokimyası. Barış Kitabevi, İstanbul, 913 s. 1993.
  • 9. Köse, K., Doğan, P., Lipid Peroksidasyonu. Er-ciyes Tıp Dergisi Ek-1; 340-350. 1992.
  • 10. Barım, Ö., Keban Baraj Gölü’nde Yaşayan Tatlısu İstakozu (Astacus leptodactylus Esch. 1823) Rasyonuna Farklı Oranlarda İlave Edilen Vitamin E’nin Etkileri. Fırat Üniv., Fen Bilim-leri Ens., Doktora tezi, 73s. 2006.
  • 11. Holdich, D. M. and Reeve, I. D., Functional Morphology and Anatomy. In: Freshwater Crayfish: Biology, Management and Explaitation (Holdich D. M. and Lowery, R. Eds). Chapman and Hall, London, 11-51. 1988.
  • 12. Conklin, D.E, Digestive physiology and nutrition. In: Biology of the Lobster Homarus americanus, (J. Robert Factor, eds.). Academic Press, 441-463. 1995.
  • 13. Chen, H-Y., Nutritional Requirements of the Black Tiger Shrimp: Penaeus monodon. Rewievs in Fisheries Science, 6:79-95. 1998.
  • 14. Vogt, G., Functional Anatomy. In: Biology of Freshwater Crayfish, (Holdich, D.M., eds.), Iowa State University Press, 53-150. 2002.
  • 15. Ohkawa, H., Ohishi, N., Yagi, K.: Assay for Lipid Peroxides in Animal Tissues by Thiobarbituric Acid Reaction. Anal. Biochem., 95: 351-358. 1979.
  • 16. Beutler, E. : Red Cell Metabolism. In: a Manual of Biochemical Methods, New York: Grune Strottan, 67-69. 1975.
  • 17. Özdamar, K., SPSS ile Biyoistatistik, Yayın no:3,4.Baskı, Kaan Kitabevi, Eskişehir, 452 s. 2001.
  • 18. Köksal, G., Astacus leptodactylus in Europe. İn: Freshwater Crayfish: Biology, Management and Explaitation, (Holdich D. M. and Lowery, R., eds.), Chapman and Hall, London, 365-400. 1988.
  • 19. Harlıoğlu, M.M., Astacus leptodactylus (Eschscholtz, 1823)’un Çiftleşme ve Yumurtla-ma Davranışı ve Stoklama Yoğunluğunun Çiftleşme ve Yumurtlamaya Etkisi. Fırat Üniv. Fen ve Müh. Bil. Dergisi, 12(1):307-312. 2000.
  • 20. Arun, S., Krishnamoorthy, Subramanian, P., Properties of Glutathione Peroxidase from the Hepatopankreas of Freshwater Prawn Macro-brachium malcolmsonii. The International Journal of Biochemistry & Cell Biology, 31:725-732. 1999.
  • 21. Kolaylı, S., Arıkan M., Uzunosmanoğlu, D., Vanızor, B., Kıran, E., Sağban, R., Comparative Studies on Antioxidant Enzyme Activities and Lipid Peroxidation in Different Fish Species. Tr. J. of Zoology 21:171-173. 1997.
  • 22. Marcon, J.L. and Filho, D.W., Antioxidant Processes of the Wild Tambaqui, Colossoma macropomum (Osteichthyes, Serrasalmidae) from the Amazon. Comparative Biocemistry and Physiology Part C, 123:257-263. 1999.
  • 23. Arun, S. and Subramanian, P., Antioxidant Enzymes in Freshwater Prawn Macrobrachium malcolmsonii during Embryonic and Larval Development. Comparative Biocemistry and Physiology Part B, 121:273-277. 1998
  • 24. Yılmaz, H.R., Turkoz, Y., Yüksel, E. and Orün İ., An investigation of Antioxidant Enzymes Activities in Liver of Cyprinus carpio Taken from Different Stations in the Karakaya Dam Lake. International Journal of Science & Technology, 1(1):1-6. 2006.
  • 25. Rikans, L. E. and Hornbrook, K. R., Lipid Pe-roxidation, Antioksidant Protection and Aging. Mini-Review, Biochimical et Biophysica Acta, 1362:116-127. 1997.
Year 2006, Volume: 5 Issue: 1, 85 - 89, 30.12.2006

Abstract

References

  • 1. Atay, D., Kabuklu Su Ürünleri ve Üretim Tekniği. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yayınları: 1478, Ankara, 348 s. 1997.
  • 2. Kumlu, M., Karides, İstakoz ve Midye Yetiştiriciliği, Çukurova Üniv. Su Ürün. Fak., Ders Kitabı No: 6, 340 s. 1998.
  • 3. Goddard, J.S., Food and Feeding. In: Freshwater Crayfish: Biology, Management and Explaitation (Holdich D. M. and Lowery, R. Eds). Chapman and Hall, London, 45-166. 1988.
  • 4. Aydın, H., Farklı Yemlerle Beslenen Tatlısu İstakozu (Astacus leptodactylus Esch. 1823) Yavrularının Büyüme Oranlarının Karşılaştırıl-ması. İstanbul Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul, 39 s. 1992.
  • 5. Kılınç, K., Oksijen Radikalleri: Üretilmeleri, Fonksyonları ve Toksik Etkileri, Biyokimya Dergisi, 10:60-89. 1985.
  • 6. Akkuş, İ.,Serbest Radikaller ve Fizyolojik Etki-leri, 2. Baskı, Mimoza Yayınları, Konya. 1995.
  • 7. Cheeseman K. H:, Slater, T. F., An Introdaction to Free Radical Biochemistry. British Medical Bulletion. 49:481-493. 1993.
  • 8. Murray, R.K., Mayes, P.A. Granner, D.K. and Rodwell, V.W., Harper’ın Biyokimyası. Barış Kitabevi, İstanbul, 913 s. 1993.
  • 9. Köse, K., Doğan, P., Lipid Peroksidasyonu. Er-ciyes Tıp Dergisi Ek-1; 340-350. 1992.
  • 10. Barım, Ö., Keban Baraj Gölü’nde Yaşayan Tatlısu İstakozu (Astacus leptodactylus Esch. 1823) Rasyonuna Farklı Oranlarda İlave Edilen Vitamin E’nin Etkileri. Fırat Üniv., Fen Bilim-leri Ens., Doktora tezi, 73s. 2006.
  • 11. Holdich, D. M. and Reeve, I. D., Functional Morphology and Anatomy. In: Freshwater Crayfish: Biology, Management and Explaitation (Holdich D. M. and Lowery, R. Eds). Chapman and Hall, London, 11-51. 1988.
  • 12. Conklin, D.E, Digestive physiology and nutrition. In: Biology of the Lobster Homarus americanus, (J. Robert Factor, eds.). Academic Press, 441-463. 1995.
  • 13. Chen, H-Y., Nutritional Requirements of the Black Tiger Shrimp: Penaeus monodon. Rewievs in Fisheries Science, 6:79-95. 1998.
  • 14. Vogt, G., Functional Anatomy. In: Biology of Freshwater Crayfish, (Holdich, D.M., eds.), Iowa State University Press, 53-150. 2002.
  • 15. Ohkawa, H., Ohishi, N., Yagi, K.: Assay for Lipid Peroxides in Animal Tissues by Thiobarbituric Acid Reaction. Anal. Biochem., 95: 351-358. 1979.
  • 16. Beutler, E. : Red Cell Metabolism. In: a Manual of Biochemical Methods, New York: Grune Strottan, 67-69. 1975.
  • 17. Özdamar, K., SPSS ile Biyoistatistik, Yayın no:3,4.Baskı, Kaan Kitabevi, Eskişehir, 452 s. 2001.
  • 18. Köksal, G., Astacus leptodactylus in Europe. İn: Freshwater Crayfish: Biology, Management and Explaitation, (Holdich D. M. and Lowery, R., eds.), Chapman and Hall, London, 365-400. 1988.
  • 19. Harlıoğlu, M.M., Astacus leptodactylus (Eschscholtz, 1823)’un Çiftleşme ve Yumurtla-ma Davranışı ve Stoklama Yoğunluğunun Çiftleşme ve Yumurtlamaya Etkisi. Fırat Üniv. Fen ve Müh. Bil. Dergisi, 12(1):307-312. 2000.
  • 20. Arun, S., Krishnamoorthy, Subramanian, P., Properties of Glutathione Peroxidase from the Hepatopankreas of Freshwater Prawn Macro-brachium malcolmsonii. The International Journal of Biochemistry & Cell Biology, 31:725-732. 1999.
  • 21. Kolaylı, S., Arıkan M., Uzunosmanoğlu, D., Vanızor, B., Kıran, E., Sağban, R., Comparative Studies on Antioxidant Enzyme Activities and Lipid Peroxidation in Different Fish Species. Tr. J. of Zoology 21:171-173. 1997.
  • 22. Marcon, J.L. and Filho, D.W., Antioxidant Processes of the Wild Tambaqui, Colossoma macropomum (Osteichthyes, Serrasalmidae) from the Amazon. Comparative Biocemistry and Physiology Part C, 123:257-263. 1999.
  • 23. Arun, S. and Subramanian, P., Antioxidant Enzymes in Freshwater Prawn Macrobrachium malcolmsonii during Embryonic and Larval Development. Comparative Biocemistry and Physiology Part B, 121:273-277. 1998
  • 24. Yılmaz, H.R., Turkoz, Y., Yüksel, E. and Orün İ., An investigation of Antioxidant Enzymes Activities in Liver of Cyprinus carpio Taken from Different Stations in the Karakaya Dam Lake. International Journal of Science & Technology, 1(1):1-6. 2006.
  • 25. Rikans, L. E. and Hornbrook, K. R., Lipid Pe-roxidation, Antioksidant Protection and Aging. Mini-Review, Biochimical et Biophysica Acta, 1362:116-127. 1997.
There are 25 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Özden Barım Öz This is me

Fulya Benzer This is me

Publication Date December 30, 2006
Published in Issue Year 2006 Volume: 5 Issue: 1

Cite

APA Barım Öz, Ö., & Benzer, F. (2006). KEBAN BARAJ GÖLÜ’NDEKİ TATLISU ISTAKOZ (ASTACUS LEPTODACTYLUS ESCH. 1823)’LARININ MALONDIALDEHIT DÜZEYLERİ VE GLUTATYON PEROKSİDAZ AKTİVİTELERİ ÜZERİNE CİNSİYETİN ETKİSİ. Fırat Üniversitesi Doğu Araştırmaları Dergisi, 5(1), 85-89.
AMA Barım Öz Ö, Benzer F. KEBAN BARAJ GÖLÜ’NDEKİ TATLISU ISTAKOZ (ASTACUS LEPTODACTYLUS ESCH. 1823)’LARININ MALONDIALDEHIT DÜZEYLERİ VE GLUTATYON PEROKSİDAZ AKTİVİTELERİ ÜZERİNE CİNSİYETİN ETKİSİ. (DAD). December 2006;5(1):85-89.
Chicago Barım Öz, Özden, and Fulya Benzer. “KEBAN BARAJ GÖLÜ’NDEKİ TATLISU ISTAKOZ (ASTACUS LEPTODACTYLUS ESCH. 1823)’LARININ MALONDIALDEHIT DÜZEYLERİ VE GLUTATYON PEROKSİDAZ AKTİVİTELERİ ÜZERİNE CİNSİYETİN ETKİSİ”. Fırat Üniversitesi Doğu Araştırmaları Dergisi 5, no. 1 (December 2006): 85-89.
EndNote Barım Öz Ö, Benzer F (December 1, 2006) KEBAN BARAJ GÖLÜ’NDEKİ TATLISU ISTAKOZ (ASTACUS LEPTODACTYLUS ESCH. 1823)’LARININ MALONDIALDEHIT DÜZEYLERİ VE GLUTATYON PEROKSİDAZ AKTİVİTELERİ ÜZERİNE CİNSİYETİN ETKİSİ. Fırat Üniversitesi Doğu Araştırmaları Dergisi 5 1 85–89.
IEEE Ö. Barım Öz and F. Benzer, “KEBAN BARAJ GÖLÜ’NDEKİ TATLISU ISTAKOZ (ASTACUS LEPTODACTYLUS ESCH. 1823)’LARININ MALONDIALDEHIT DÜZEYLERİ VE GLUTATYON PEROKSİDAZ AKTİVİTELERİ ÜZERİNE CİNSİYETİN ETKİSİ”, (DAD), vol. 5, no. 1, pp. 85–89, 2006.
ISNAD Barım Öz, Özden - Benzer, Fulya. “KEBAN BARAJ GÖLÜ’NDEKİ TATLISU ISTAKOZ (ASTACUS LEPTODACTYLUS ESCH. 1823)’LARININ MALONDIALDEHIT DÜZEYLERİ VE GLUTATYON PEROKSİDAZ AKTİVİTELERİ ÜZERİNE CİNSİYETİN ETKİSİ”. Fırat Üniversitesi Doğu Araştırmaları Dergisi 5/1 (December 2006), 85-89.
JAMA Barım Öz Ö, Benzer F. KEBAN BARAJ GÖLÜ’NDEKİ TATLISU ISTAKOZ (ASTACUS LEPTODACTYLUS ESCH. 1823)’LARININ MALONDIALDEHIT DÜZEYLERİ VE GLUTATYON PEROKSİDAZ AKTİVİTELERİ ÜZERİNE CİNSİYETİN ETKİSİ. (DAD). 2006;5:85–89.
MLA Barım Öz, Özden and Fulya Benzer. “KEBAN BARAJ GÖLÜ’NDEKİ TATLISU ISTAKOZ (ASTACUS LEPTODACTYLUS ESCH. 1823)’LARININ MALONDIALDEHIT DÜZEYLERİ VE GLUTATYON PEROKSİDAZ AKTİVİTELERİ ÜZERİNE CİNSİYETİN ETKİSİ”. Fırat Üniversitesi Doğu Araştırmaları Dergisi, vol. 5, no. 1, 2006, pp. 85-89.
Vancouver Barım Öz Ö, Benzer F. KEBAN BARAJ GÖLÜ’NDEKİ TATLISU ISTAKOZ (ASTACUS LEPTODACTYLUS ESCH. 1823)’LARININ MALONDIALDEHIT DÜZEYLERİ VE GLUTATYON PEROKSİDAZ AKTİVİTELERİ ÜZERİNE CİNSİYETİN ETKİSİ. (DAD). 2006;5(1):85-9.